Boomfeestdag gaat voor knalfeest in november

Boomfeestdag-2021, wordt verplaatst van 17 maart naar 10 november. Helaas maken de coronamaatregelen het onmogelijk om het feest met heel veel kinderen te vieren. En dat willen de organisaties wel graag.

Demissionair minister Schouten wil graag dat zoveel mogelijk gemeenten met zoveel mogelijk kinderen meedoen. Daarom verwacht de organisatie meer ‘bomenplanters’ dan andere jaren. De hoop is dat in november al deze kinderen weer normaal de Boomfeestdag op school kunnen vieren. Omdat helaas de Boomfeestdag in 2020 niet door kon gaan, is Alphen aan den Rijn nog steeds de gastgemeente voor de nationale viering dit najaar. 

Wethouder Schotanus: “Het is natuurlijk superjammer dat we ook dit feest moeten uitstellen, maar we weten dat heel veel kinderen zin hebben om mee te doen. Dus laten we uitkijken naar een groots gezamenlijk bomenfeest dit najaar in Park Zegersloot!”

“Uitstel is niet alleen voor de natuur, ook voor de leerlingen uit groep 6 en 7 heel jammer. Zij moeten al heel veel missen. Samen bomen planten onder schooltijd is een unieke gebeurtenis”, vertelt Peter Derksen (directeur Stichting Nationale Boomfeestdag) uit ervaring. “De stichting staat vanzelfsprekend achter de maatregelen, maar vindt uitstel tegelijkertijd jammer, want na jarenlang lobbyen is het ons gelukt om Boomfeestdag op de landelijke politieke agenda te krijgen.”

Ieder kind plant een boom

Het streven is om iedere leerling tussen 9 en 11 jaar tijdens de basisschooltijd samen met klasgenootjes minimaal één boom te laten planten. Dat is het unieke van Stichting Nationale Boomfeestdag. Omdat het daardoor een onvergetelijke natuurbelevenis is, heeft demissionair minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten besloten het planten van bomen door kinderen in haar Bossenstrategie op te nemen. Ze roept gemeenten op tot 100% deelname aan Boomfeestdag. Bomen planten draagt ook bij aan een beter klimaat. Bomen planten is een van de oudste klimaatregels. 

Het prinses Irenebos in Alphen aan den Rijn

De locatie van de Nationale Viering Boomfeestdag zou op 17 maart wederom in Alphen aan der Rijn. Het was de bedoeling dat Prinses Irene hier, samen met kinderen, in het naar haar vernoemde bos, een populier planten, haar Levensboom volgens de Keltische Boomhoroscoop. Dit bos krijgt ze (nog steeds) aangeboden ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in 2018 als dank voor haar decennialange inzet voor kind en natuur. De gemeente Alphen aan den Rijn en Stichting Nationale Boomfeestdag kijken nog naar het precieze programma voor de nationale viering dit najaar.