Felicitaties voor Drukkerij Holland BV

Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft namens het gemeentebestuur Drukkerij Holland B.V. gefeliciteerd met het bereiken van de 22e plaats in de KVK Innovatie Top 100 van 2020. Drukkerij Holland BV is een drukkerij met oog voor duurzaamheid en gebruikt (berm)gras van lokale wegen uit het Groene Hart als grondstof voor papier.

Felicitaties voor Drukkerij Holland BV met 22e plaats in de KVK Innovatie Top 100Circulair papier met (berm)gras

Door het (berm)gras van lokale wegen te gebruiken als grondstof voor papier blijft de opgeslagen CO2 in het (berm)gras behouden, die anders vrijkomt bij verwerking tot compost. Dit papier wordt in een Nederlandse fabriek geproduceerd en geleverd door Drukkerij Holland (uit het Groene Hart). Dat beperkt de logistieke CO2-uitstoot. Een prachtig voorbeeld van een innovatief en circulair product, door een unieke lokale ketensamenwerking. De kennis is inmiddels zover ontwikkeld dat ook lokale partijen met hun eigen gras papier kunnen laten maken. Drukkerij Holland verzorgt het hele traject, vanaf het aangeleverde groen (i.s.m. de groenbeheerder) tot en met het drukwerk op dit papier en is partner van NL Greenlabel.

Stimuleringsbijdrage

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de ontwikkeling van het bermgras papier ondersteund met een bijdrage uit de stimuleringsregeling LEF en draagt daarmee bij aan de verdere vergroening en innovatie van de lokale economie. Ook gebruikt de gemeente het papier. Wethouder Gerard van As (Economie) ziet de hoge notering in de KVK Innovatie Top 100 als een terechte waardering voor de initiatiefnemers Herrejan Veenema en Remco Roest.

KVK Innovatie Top 100

KVK heeft als missie om de groei van mkb-bedrijven te stimuleren. Innovatie is één van de belangrijkste pijlers. Ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf strijden elk jaar voor een plaats in de KVK Innovatie Top 100. De bekendmaking van de KVK Innovatie Top 100 vond online plaats, in het bijzijn van koning Willem-Alexander. Na afloop sprak de koning een aantal ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf over innoveren en ondernemen in crisistijd en de impact van de pandemie op hun bedrijven.