HulpApp huiselijk geweld gelanceerd

Sinds 15 februari heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een app in gebruik waarmee inwoners snel en anoniem de juiste hulp kunnen vinden bij een onveilige thuissituatie.

Via www.hulpapp.nl kunnen slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling op een eenvoudige en duidelijke manier de weg te vinden naar hulpinstanties die op het moment van hulp zoeken ook daadwerkelijk bereikbaar zijn.

“Mensen die in een onveilige thuissituatie zitten weten niet altijd waar ze terecht kunnen voor hulp en advies. We zijn daarom heel blij dat we met deze HulpApp op elk moment van de dag of nacht de juiste weg kunnen wijzen. Dat is extra belangrijk nu mensen door de corona-crisis meer thuis zitten en spanningen hoog op kunnen lopen,” aldus wethouder Han de Jager. 

Huiselijk geweld omvat lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Huiselijk geweld komt binnen alle lagen en groeperingen van de bevolking voor.

Samenwerking biedt de juiste hulp

De HulpApp is een initiatief van ervaringsdeskundigen op het gebied van huiselijk geweld. Stichting De Juiste Schakel heeft het initiatief in samenwerking met de gemeente Zaanstreek-Waterland verder doorontwikkeld. Er zijn inmiddels goede ervaringen met de app opgedaan en ook Veilig Thuis en de politie ondersteunen het initiatief. De Hulpapp verwijst naar hulpverlening via onder andere Veilig Thuis en Centrum Seksueel Geweld, maar heeft voor noodsituaties ook een directe link naar 112. Daarnaast zijn er contactgegevens opgenomen van bijvoorbeeld wijkagenten, lokale hulpverlening en lotgenotenverbanden. Tenslotte verwijst de app ook naar andere relevante diensten en organisaties zoals het Babyhuis, het Serviceplein van de gemeente en het Repaircafé. 

Gebruik van de app

Iedereen kan www.hulpapp.nl bereiken op de pc, laptop, tablet of telefoon. De app is bovendien te vinden in Google Play store en Apple App store (zoek op hulapp.nl). Bij het gebruik van de app wordt gevraagd de gemeentenaam in te voeren. Gebruik is verder helemaal anoniem. Ook is er een  ‘wanna go incognito’ icoontje rechtsboven: op elk moment in de app kan op dat icoontje geklikt worden en dan wordt de HulpApp pagina direct vervangen door een NU.nl pagina. Op die manier kunnen mensen de HulpApp snel wegklikken wanneer zij ‘betrapt’ worden door de geweldspleger.

HulpApp