Romeinse muntschat ontdekt in Hazerswoude-Rijndijk

Bij Hazerswoude-Rijndijk is opnieuw een belangrijke vondst gedaan. Half januari is daar, door een detectorzoeker, een muntschat gevonden met 21 zilveren en 1 bronzen munt uit de Romeinse tijd.

Zilveren munten van Trajanus, Marcus Aurelius en HadrianusDe schat dateert uit de periode na 166 na Christus. Wethouder Kees van Velzen is verguld met deze nieuwe vondst. 'Wat mooi dat er na de middeleeuwse muntvondsten in Twente nu ook bij ons een muntschat is gevonden en wel uit de Romeinse tijd'. De vondst is gedaan op korte afstand van de Romeinse weg die destijds de forten langs het Romeinse grensgebied, de Limes, met elkaar verbond. De locatie van deze muntvondst bevestigt het belang van de grensstreek tussen de forten als archeologisch onderzoeksgebied, waar nog belangrijke vondsten verwachten kunnen worden.

Detectorzoeker Han Maksymiak, een gepensioneerde brugwachter bij Provincie Zuid-Holland, deed zijn ontdekking in een berg grond die afkomstig was uit een uitgegraven riooltracé. Hij heeft de vondst gemeld bij de gemeente en het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). De komende tijd worden de munten geregistreerd in PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) en in samenwerking met het RMO en de expert van De Nederlandsche Bank verder onderzocht. Uiteindelijk zullen de munten tentoongesteld worden op een openbare plaats.

Voor Gemeente Alphen aan den Rijn is de Romeinse tijd een belangrijke periode en zij investeert dan ook veel tijd en energie om deze bijzondere tijd bekender te maken bij onze inwoners. 2022 is het Limesjaar, waarbij vele activiteiten worden georganiseerd in Alphen en omstreken, Wereldstad aan de Limes.