Kinderwethouder Jialina doet verslag van haar zoektocht naar een middelbare school

Lees je mee?

Jialina blogHoi allemaal!
Ik ben Jialina, de kinderwethouder Zorg van Alphen aan den Rijn. Samen met mijn collega’s: de kinderburgermeester, de kinderwethouders en de kinderraadsleden zit ik dit jaar in groep 8. En dat betekent dat ik volgend jaar naar de middelbare school ga. Maar naar welke school ik dan wil gaan, dat is nog een vraag! Omdat voortgezet onderwijs ook in mijn portefeuille zit, wil ik deze reis met jullie delen. 

Vanuit mijn bassischool heb ik een voorlopig advies gekregen om naar havo te gaan. Dat betekent dat ik niet naar elke school in Alphen kan. Het Wellant College is bijvoorbeeld alleen voor het VMBO en het Groene Hart Topmavo en het Leerpark vallen dan ook al af. Geen probleem, want er blijven genoeg leuke scholen over om uit te kiezen.  
Toen ik in groep 7 zat, heb ik al wat open dagen bezocht. Op het Ashram college voelde ik me al gelijk thuis, maar het Groene Hart Lyceum vond ik er ook wel mooi uit zien. Ik heb ook naar het Marecollege in Leiden gekeken. 
Na de eerste selectie was het tijd voor een tweede stap. Nu moest ik gaan kiezen over welke scholen ik meer wilde weten. Ik besloot de talentendag bij het Groene Hart Lyceum te bezoeken en de oriëntatiemiddag bij het Ashram College!  

Op 2 december begon ik bij het Groene Hart Lyceum. Ik zag de achterkant altijd, maar dit is de eerste keer dat ik de voorkant zag. Topmavo zit er recht tegenover en samen hebben ze een groot schoolplein.  Het is een mooie school, dat kan ik je wel verzekeren. Toen ik binnen was zag ik gelijk de aula. De muren waren niet van steen maar van glas. Dat vond ik heel mooi en uniek. Ik werd opgevangen door leerlingen van de school en een toneeljuf. Die waren heel aardig voor ons. Wat ze ons ook vertelden, was dat het toneellokaal eigenlijk een deel van het podium was. Het podium in de school wordt gescheiden door een groot theaterdoek. De ene helft is een vast podium en de andere helft is het lokaal. Bij het openschuiven van het doek, krijg je een heel groot podium. Dat was erg bijzonder! Het is een leuke school en tot nu toe staat hij op de tweede plaats. 

Woensdag 9 december ging ik naar het Ashram College. Overal op de muren zag ik kunst, dat gaf mij een huiselijk gevoel. Ik werd daar verwacht door een coach. Wat anders is op het Ashram dan op andere scholen, is dat ze domeinen hebben. Domeinen zijn een soort pakketten die gerichte vakken hebben. Het domein ‘Art’ heeft bijvoorbeeld de vakken: beeldende vorming, muziek en drama. Dat vind ik handig. Ja, ok... Het Scala College heeft ‘Highschools’, maar persoonlijk vind ik het handiger dat je meerdere vakken in een pakket hebt. 
Ook de sfeer op het Ashram vind ik gezellig. De coach die mij begeleidde was superaardig en grappig. De school is groot. Als je van buiten naar de school kijkt, lijkt het een kleine school. Maar als je erin staat, dan verdwaal je zowat. Toen ik naar de open dag ging wist ik al gelijk dat ik hiernaartoe wilde vanwege de sfeer. Ook omdat ze creatieve vakken hebben en dit ingedeeld is in domeinen, is dit tot nog toe de nummer 1 voor mij! 

Voor nu valt mijn keuze dus nog steeds op het Ashram, maar ik ga deze maand nog met mijn ouders de online open huizen volgen van het Lyceum en Ashram om uiteindelijk mijn vaste keuze te maken! Op naar stap 3! Wordt vervolgd.

Jialina