#Altijdfit-ambassadeur Adriaan Verheul: “Gooi niet je hele leven overhoop, maar begin klein”

Elke maand kiest de huidige ambassadeur voor de #Altijdfit campagne een opvolger. Remco Pielstroom heeft het stokje doorgegeven aan Adriaan Verheul.

Adriaan is niet opgevoed met sporten en dronk vroeger een liter frisdrank per dag. Inmiddels is het roer om. Hij vertelt over zijn nieuwe kijk op het leven en gezondheid. 

Wat doet sport met jou? 

“Ondanks dat ik vroeger niets met sport deed, heeft het nu een vaste plaats in mijn leven. Ik squash graag en loop hard. Het helpt mij om mentaal te ontladen. Het beginnen met sporten was best wel wennen en het voelde ongemakkelijk. Maar als je doorzet, dan krijg je er veel voor terug. Je gaat je fitter voelen en je wordt echt gezonder. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk bijvoorbeeld ademhaling is.” 

Wat maakt jou #Altijdfit? 

“Wat mij #Altijdfit maakt, is dat ik me nu veel meer bewust ben van mijn eten en mijn beweging. Ik dronk voorheen 370 liter frisdrank per jaar dat heb ik nu alweer een aantal jaar uit mijn leven verbannen. Daardoor is langzaamaan ook mijn hele eetpatroon gewijzigd. Een tompouce of een snoepje vind ik nog steeds lekker. Maar mijn lichaam heeft het niet meer zo nodig.” 

Wat zijn de uitdagingen? 

“Het is een uitdaging voor mij om in mijn drukke agenda de tijd te blijven vinden voor voldoende beweging. Een andere uitdaging is om minder alcohol te drinken. Dat heb ik me al een aantal keer voorgenomen, maar het lukt nog onvoldoende. Dat is dus iets om nog aan te werken.” 

Heb je tips? 

“Mensen associëren gezonder leven vaak met grote veranderingen. En dingen niet meer mogen. Maar begin heel klein en zorg dat dat vol te houden is. Stel dat je van 7 blikjes energiedrank per week terug gaat naar 5, dan is dat een stap waar je trots op kan zijn. Juist de kans van slagen voor een gezondere leefstijl, zit erin dat je stapjes zet die realistisch zijn. En dat je dingen verandert die je vol kunt houden. Dan kan je ook steeds nieuwe stapjes zetten. Gemiddeld heb je 60 dagen nodig om aan een nieuwe gewoonte te wennen. Dus je moet 60 dagen moeite doen voordat het automatisme begint te worden. Begin met een keer een bak aardbeien mee te nemen op een gezinsuitje in plaats van snoepjes.” 

Heel 2021 draagt de gemeente Alphen aan den Rijn de titel European City of Sport. In juli en augustus is Adriaan Verheul ambassadeur #altijdfit. Hij is een goed voorbeeld voor onze inwoners.