Unesco Werelderfgoedstatus voor de Limes in Nederland

Vandaag heeft het Werelderfgoedcomite van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van werelderfgoed toegekend. Het is het twaalfde erfgoed dat in Nederland deze status heeft bereikt.

De Limes was 2000 jaar geleden de buitengrens van het Romeinse Rijk. Deze grens loopt in Nederland langs de rivier de Rijn. De Rijn vormde een natuurlijke grens en op de zuidoevers bouwden de Romeinen legerkampen, wachttorens, wegen en waterwerken. Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn lagen de forten Albaniana in het huidige Alphen aan den Rijn en Nigrum Pullum in Zwammerdam. Deze forten zijn grotendeels opgegraven en aan de aangetroffen schepen in Zwammerdam wordt nog altijd onderzoek en restauratie verricht. Samen met Duitsland heeft Nederland in 2020 een deel van deze Limes voorgedragen voor de werelderfgoedstatus, het deel dat de grens vormde van de Romeinse Provincie Neder-Germanië.

De werelderfgoedstatus van de Limes betekent voor Alphen aan den Rijn goed nieuws. Binnen de gemeente zijn tal van onderzoekers, vrijwilligers en bewoners actief die werken aan de bekendheid van de Limes.  Onder de noemer ‘Wereldstad aan de Limes’ werkt de gemeente met een werkgroep om de nieuw verworven status te vieren. Wethouder Kees van Velzen: “Ik ben trots dat de Limes nu de erkenning van UNESCO krijgt die het verdient. Deze waardering maakt dat wij ook het verhaal van ons Romeins verleden beter kunnen vertellen. Alphen zal bezoekers van de Limes met open armen ontvangen. ”