15 juni: Dag tegen Ouderenmishandeling

Een op de twintig ouderen heeft te maken met mishandeling. Een van de vormen is financieel misbruik. Hier staan we op de internationale dag tegen ouderenmishandeling bij stil.

In gemeente Alphen aan den Rijn is een lokale alliantie financieel misbruik. Deze alliantie zet zich in op voorkomen, signaleren, melden en stoppen van financieel misbruik. Bijvoorbeeld door het geven van trainingen aan hulpverleners en informatiebijeenkomsten voor inwoners. 

Wat is het financieel misbruik bij ouderen?

Veel geldzaken gaan tegenwoordig via internet waardoor het lastiger is om de eigen financiën bij te houden. Hulp vragen betekent dat u afhankelijk bent van anderen. Helaas komt het voor dat een (klein)kind, een mantelzorger of een professionele zorgverlener misbruik maakt van de situatie. Bijvoorbeeld bij het pinnen of internetbankieren. 

Hoe kunt u het herkennen? 

Er zijn verschillende signalen die kunnen duiden op financieel misbruik:  

  • Plotselinge of onverklaarbare geldopnames bij de bank.  
  • Het verdwijnen van waardevolle spullen uit huis.  
  • Een onverklaarbaar tekort aan geld.  
  • Het ontstaan van onverklaarbare schulden, zoals bijvoorbeeld huurachterstand.  
  • Grote belangstelling van familie voor uw geld of bezittingen. 

Wat kunt u doen? 

Financieel misbruik tegengaan, begint met er open over te praten. Bel voor advies en hulp naar Veilig Thuis: 0800-2000 (dag en nacht bereikbaar). U hoeft niet meteen een melding te doen. U kunt eerst samen de situatie bespreken. Kijk voor meer informatie op www.lekker-lang-zelfstandig.nl.