Eerste ‘hier begint de zee tegel’

Op zaterdag 20 maart, de Landelijke Opschoondag, heeft Erik van Zuylen, wethouder Afval en Duurzaamheid van Gemeente Alphen aan den Rijn, de eerste tegel met de tekst ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’ gelegd bij een put in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn.

Erik van Zuylen legt de eerste tegelDit is de eerste van de ongeveer 100 tegels die de gemeente cadeau krijgt van Rotary Alphen – Woubrugge en de Rotaryclubs Alphen aan den Rijn en Boskoop. In de komende maanden legt de gemeente de tegels op strategische plekken in alle kernen van de gemeente: bij scholen, bibliotheken en in de omgeving van water. Kortom: op plekken waar veel mensen komen.

“Het doel van deze actie is het vergroten van de bewustwording over plastic soep en het milieu. Er  zijn veel acties om onze zeeën schoon te maken en opschoonacties op het land te organiseren. Maar we moeten eigenlijk bij het begin beginnen. Door niets op de grond gooien, zodat er ook niets via het riool naar de zee kan stromen”, zegt Bert van Zeijts van Rotary Alphen-Woubrugge, de club die in Alphen aan den Rijn het initiatief heeft genomen. In dit project trekt de Rotary ook samen op met het Hoogheemraadschap van Rijnland, dat onder andere als taak heeft om te zorgen voor schoon en genoeg drinkwater. 

Steden en dopen langs de Rijn en kust

Vanuit die gedachte is in enkele steden en dorpen langs de Rijn en de kust het idee opgepikt om duidelijk herkenbare tegels te plaatsen op strategische plekken in het openbare gebied, al dan niet bij water. In onze regio is dat met name gedaan door enkele Rotaryclubs. Zij organiseren niet alleen regelmatig acties voor goede doelen maar zetten zich ook graag in voor de gemeenschap.
Wethouder Erik van Zuylen juicht dit initiatief van harte toe. “Deze stenen maken ons ervan bewust dat afval via putten, sloten en rivieren uiteindelijk in de zee terecht komt en zo de plastic soep vormt. Heel goed om dit zichtbaar te maken!” Bij dit project, maar ook bij andere water-opschoonacties in de komende tijd, betrekt de gemeente scholen en verenigingen met speciale programma’s om zo meer bewustwording over milieuvervuiling te creëren. 

Interesse?

Als u interesse heeft voor deze actie, meer informatie wilt of als u ideeën heeft voor speciale plekken voor tegels, kunt u contact opnemen met Bert van Zeijts van Rotary Alphen-Woubrugge via bvanzeijts@planet.nl