Gooi mondkapjes en handschoenen bij het restafval

Vanaf 1 juni 2020 is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten en in het openbaar vervoer. Veel mensen weten nog niet waar zij de beschermende middelen tegen corona kunnen weggooien.

Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal in het restafval. Het maakt niet uit van welk materiaal ze gemaakt zijn. 

Alles in de prullenbak

Als u mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling. Ook lopen mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting. Medewerkers checken textiel bijvoorbeeld handmatig. U wilt toch niet dat zij gebruikte mondkapjes uit het afval moeten vissen. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc. Hierdoor kan het riool verstoppen. Ze horen ook niet bij het plastic afval en zeker ook niet op straat! Gooi beschermingsmiddelen daarom na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek. Is er geen prullenbak in de buurt, hou ze dan even bij u in een apart zakje tot u ze wel kunt weggooien.

Herbruikbaar mondkapje

Een niet-medisch mondkapje kunt u ook zelf maken, bijvoorbeeld van restanten stof of oude kleren die u toch al had liggen. Dat is qua materiaalgebruik beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje dat u koopt en na één keer gebruik weggooit. Ook kunt u een stoffen mondkapje kopen in de winkel. Wasbare mondkapjes leveren minder afval op dan wegwerpmondkapjes. Zeker als u nagaat dat u er voor langere tijd veel nodig hebt. Het wassen van herbruikbare mondkapjes kost wel energie. Was ze daarom mee met ander wasgoed in een 60-graden was. Dan spaart u het milieu zo veel mogelijk.

Weggooihulp

Op afvalscheidingswijzer.nl vindt u voor elk product de juiste afvalbak.

Weggooien mondkapjes