Met de smartphone leren en proeven van het Prinses IreneBos

In april opent Gemeente Alphen aan den Rijn drie themaroutes met speciale struiken en bomen in het Prinses IreneBos in Park Zegersloot.

Paaltje met QR-codeHeeft u ooit van een prairiebanaan of een uiensoepboom gehoord? Die groeien nu onder andere in de themabosjes. Er staan ook allerlei soorten die bijen en vlinders aantrekken. We voorzien de struiken en bomen van uitleg die u kunt lezen via een QR-tour. Dus neem uw smartphone mee en wandelen, leren en smullen maar!

QR-tour

We hebben drie themaroutes aangeplant met de thema’s ‘eetbaar’, ‘klimaat’ en ‘bijen’. Wandel een rondje en scan de QR-codes. Een QR-code is eigenlijk hetzelfde als een barcode op een pak melk, maar u kunt deze code scannen met een smartphone. Als u de QR-codes langs de themaroutes scant met de camera van uw smartphone, verschijnt de informatie over de bijhorende boom of struik op uw smartphone.

Eetbare route

In het themabos met eetbare struiken en bomen staan bekende soorten zoals de krentenboompjes en de hazelaar. We hebben gekozen voor soorten die zijn geteeld op extra grote vruchten met veel smaak. Heeft u weleens een pecannotenboom of bergthee in het echt gezien? Als u goed kijkt, kunt u de vruchten en eetbare delen van de bomen ontdekken.

Klimaatroute

In het themabos met klimaatvriendelijke struiken staan soorten die het milieu een handje helpen. Zo zijn er struiken en bomen die fijnstof uit de lucht filteren, soorten die snel groeien en daardoor veel koolstof opvangen en soorten die water langzaam afvoeren om overstroming te voorkomen. Er staat bijvoorbeeld een heuse gummiboom. Deze boom blijft onder de droogste omstandigheden nog groen. Ook kan de gummiboom goed tegen een teveel aan vocht. 

Bijenroute

Op de bijenroute staan struiken en bomen die onze bijen en vlinders van voedsel voorzien. De struiken en bomen bloeien niet alleen van april tot en met juli, maar er groeien ook soorten die bloeien in de koudere maanden, zoals de klimop en de sneeuwbal. Zo kunnen bijen en vlinders het hele jaar door aan nectar en stuifmeel komen.

Ook leuk voor kinderen

Kom gauw kijken in het Prinses IreneBos in Park Zegersloot. U kunt elke dag terecht en toegang is gratis. Voor mindervaliden is een speciale route over verharde paden aangelegd. Kinderen kunnen spelen in het speelbos en het Tiny Forest en voor de allerkleinsten is er ook een Kabouterbos.