Tips tegen fietsdiefstal

Gemeente Alphen aan den Rijn en de politie werken samen aan het voorkomen en bestrijden van fietsdiefstal. Voor de stationsomgeving werken we ook samen met de NS. Helaas blijven de fietsdiefstalcijfers hoog en was er afgelopen zomer op wisselende locaties sprake van een toename van het aantal diefstallen van fietsen en e-bikes. Wij geven u 5 tips.

Tot Fiets!Tip 1: Gebruik de (gratis) bewaakte fietsenstallingen

 • Maak in het centrum gebruik van de gratis bewaakte fietsenstallingen aan Aarkade 9 (naast de bibliotheek) en Fossapad 3.  Zie www.alphenaandenrijn.nl/fietsenstallingen.
 • Bij NS-station Alphen aan den Rijn kunt u uw fiets tegen betaling bewaakt stallen.  Zie www.ns.nl/stationsinformatie (type naam van station in en kijk bij Voorzieningen)
 • Bij NS-station Boskoop en Boskoop Snijdelwijk kunt u een vaste fietskluis huren. Zie de website www.ns.nl/stationsinformatie (kijk bij Voorzieningen, Fietskluis).

Tip 2: Zet uw fiets vast aan een vast voorwerp

 • Gebruik naast een vast ringslot ook een apart los kettingslot.
 • Zet de fiets met het frame en voorwiel vast aan een vast voorwerp, bijvoorbeeld een fietsenrek, om te voorkomen dat de dief een deel van de fiets meeneemt.
 • Gebruik minimaal twee verschillende soorten sloten; dieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot. Dus gebruik naast uw ringslot een apart (los) kettingslot en koppel deze niet aan uw ringslot.
 • Zet ook thuis in de tuin of in de schuur uw fiets altijd op slot.
 • Stal de fiets het liefst tegenover een plek waar veel mensen staan te wachten; dieven werken niet graag in het zicht.
 • Doe dit alles ook als u een fietsverzekering heeft, zo voorkomen we dat de fietsverzekering onbetaalbaar wordt.

Tip 3: Leg de kenmerken van uw fiets vast

 • Dat kan door de aankoopbon te bewaren en foto’s te maken.
 • Denk aan het vastleggen van het merk, type, kleur, frame- en sleutelnummer. Op centrumfietsdiefstal.nl vindt u een handige printbare kaart (‘fietshanger’) die u hierbij kan helpen (onder Handreiking stop fietsdiefstal).

Tip 4: Doe altijd aangifte

Doe altijd aangifte, daarmee draagt u zelf ook bij aan de kans om fietsdiefstal op te lossen. De politie krijgt zo ook een beeld van het aantal fietsen en locaties waar fietsen worden gestolen. Daarnaast vindt de politie vaak fietsen waarvan de eigenaar onbekend is omdat er geen aangifte is gedaan. De politie houdt soms ook mensen aan als zij vermoedt dat die persoon op een gestolen fiets rijdt. Zonder aangifte heeft de politie geen bewijs en moet ze een mogelijke fietsendief laten gaan. U kunt digitaal aangifte doen via www.politie.nl (via Aangifte of melding doen – Diefstal – Mijn fiets is gestolen). Of ga naar het politiebureau.

Tip 5: Vraag aandacht voor een goede fietsparkeerplaats

Uw fiets verdient overal een goede stallingsplek, waar uw fiets beschermd is tegen diefstal, vandalisme en weersomstandigheden. Ook bij de winkel, bouwmarkt, uw werk, sportvereniging of waar dan ook. Vraag hiervoor aandacht bij de betreffende locatie. Mogelijk kunnen zij de stallingsmogelijkheden verbeteren. Denk aan:

 • Een afsluitbare, overdekte stalling. Bijvoorbeeld bij uw werkgever.
 • Goede fietsenrekken, waar uw fiets aan vastgemaakt kan worden.
 • Stallingsplekken in het zicht en verlicht; fietsendieven staan niet graag in de schijnwerpers.

Deze tips vind tu ook in de Week in beeld, in het hart van uw huis-aan-huiskrant op 10 maart 2021.

Met Tot Fiets! wil Gemeente Alphen aan den Rijn en partners u helpen om gezond te blijven, of u nu fietst naar werk/school/winkels of recreatieve tochten doet. Volg Tot Fiets! op Facebook.