Gezocht! Nieuwe kinderburgemeester voor Alphen aan den Rijn

Op 24 mei start gemeente Alphen aan den Rijn haar zoektocht naar een nieuwe kinderburgemeester en vijf nieuwe kinderwethouders. De kinderen worden voor de zomer gekozen zodat de kinderen in het nieuwe schooljaar van start kunnen gaan. Kandidaat-kinderburgemeesters kunnen zich aanmelden met een filmpje. Met de aanstelling van een kinderburgemeester, kinderwethouders én een kinderraad is Alphen aan den Rijn uniek in Nederland. De gemeente hecht zeer veel waarde aan de stem van jonge mensen in de democratie.

Burgemeester Spies heeft een tip voor alle kinderen uit groep 7: ‘Denk goed na over welke onderwerpen jij belangrijk vindt en wat jij zou willen veranderen. Het eerste kindercollege en de eerste kinderraad hebben fantastisch werk gedaan door belangrijke onderwerpen, zoals duurzaamheid, natuur en spelen, op de agenda te zetten. En het is natuurlijk ook gewoon heel leuk en leerzaam! Ik ben erg benieuwd naar de opvolgers!’

Op 27 mei trapt burgemeester Spies de wervingscampagne af met een gastles voor groep 7 van de Christelijke Basisschool Johannes Post te Hazerswoude-Dorp. Medewerkers van de gemeente bezoeken de komende periode verschillende basisscholen om de kinderen van groep 7 te vertellen over het kindercollege en de wervingscampagne.

De tweede kinderraad

Sinds anderhalf jaar heeft Alphen aan den Rijn een kinderraad en een kindercollege, met kinderwethouders en kinderburgemeester. Kinderen denken mee over plannen van de gemeente, mogen officiële openingen doen en hebben zelf een budget van €10.000 om uit te geven. Zo heeft de eerste kinderraad bijvoorbeeld bedacht om bushokjes groene daken te geven, een seniorenbingo georganiseerd, Sinterklaas onthaald en het klimbos in Park Zegersloot geopend. Als enige gemeente in Nederland heeft Alphen aan den Rijn alle vertegenwoordigingsrollen vervuld en daarmee een volwaardige afvaardiging van kinderen op alle niveaus. De kinderraad en het kindercollege hebben filmpjes gemaakt om iedereen op te roepen mee te doen.

Zo werkt de selectie van de kinderburgemeester & kinderwethouders

Ieder kind dat dit schooljaar in groep 7 zit, mag solliciteren als kinderburgemeester. Kinderen die zich als kandidaat kinderburgemeester aanmelden, worden gevraagd om hun ambities uit te spreken in een filmpje. Deze filmpjes kunnen ze, na toestemming van hun ouders, uploaden op de website. Uiteindelijk worden op de selectiedag zes kinderen uitgenodigd. Eén van de kinderen wordt verkozen tot de kinderburgemeester, de overige vijf worden automatisch kinderwethouder. De campagne start met de werving van 24 mei t/m 13 juni 2021 en eindigt met de selectiedag op 30 juni 2021.

Basisscholen kiezen de kinderraad

De kinderraad wordt gekozen via de basisscholen. De gemeente telt 52 basisscholen. De gemeente wil graag dat de leden van de kinderraad vertegenwoordigers zijn van de scholen. Om de raad niet te groot te maken, is besloten om jaarlijks de helft van de scholen te vragen één lid voor de kinderraad af te vaardigen. De andere helft van de basisscholen mag in het jaar daarop een lid afvaardigen. Bij deze selectie is natuurlijk gekeken naar een goede spreiding over de gemeente.