De Alphense zendmast kleurt oranje

Gemeente Alphen aan den Rijn zegt NEE tegen geweld en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World.

Stop geweld tegen vrouwen (logo)Met deze campagne wordt in het bijzonder aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Daarom kleurt vanaf 25 november de Alphense zendmast oranje. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World-campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. "Gemeente Alphen aan den Rijn wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld toenemen," aldus wethouder Han de Jager. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld.

Thema 2020

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd". Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie en zijn vaak al vele geweldsincidenten gepleegd voor dit gebeurt. Soroptimist International (een internationale netwerkorganisatie van werkende vrouwen) maakt zich al bijna een eeuw sterk voor de positie van vrouwen en kinderen en streven onder andere naar het uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes en de deelname van vrouwen bij conflictoplossingen. Ook soroptimist International, club Alphen aan den Rijn vraagt aandacht voor dit onderwerp. Waarom nu extra aandacht: door de corona en het feit dat we meer thuiszitten is extra aandacht voor dit thema hard nodig. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen en moet uitgebannen worden.
Voor meer informatie kunt u de websites www.orangetheworld.nl,  www.geweldtegenvrouwenmelden.nl en www.soroptimist.nl raadplegen.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is het adviespunt en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en organiseert hulp. Mensen die hulp nodig hebben of vermoeden dat iemand anders hulp nodig heeft, kunnen zich melden via: 0800 - 20 00 of veiligthuis.nl.

Kleur zendmast

De basiskleur van de Alphense zendmast is wit-groen-wit. Dit staat symbool voor de strategische ligging van Alphen aan den Rijn in het Groene Hart. Bij bijzondere gelegenheden of vieringen wordt de kleur van de zendmast aangepast. Kijk op AlphenLinkt.nl voor de volledige lichtkalender.