Drie Stolpersteine geplaatst voor gemeentehuis Alphen aan den Rijn

Voor het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn zijn drie Stolpersteine geplaatst.

StolpersteineStolpersteine zijn herdenkingsstenen met de namen van joodse inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd door de Duitsers en nooit zijn teruggekeerd. Op de stenen staan de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van door de Duitse nationaalsocialisten vervolgde persoon, die geplaatst worden in het trottoir voor het laatste vrijwillige woonhuis van de betreffende persoon. De Duitse kunstenaar Günter Demnig noemt het Stolpersteine omdat je erover  struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.  

Deze week is ook in de gemeente Alphen aan den Rijn een begin gemaakt met de plaatsing van Stolpersteine voor de Joodse slachtoffers die daar woonden. Te beginnen met drie Stolpersteine, voor Jenny Thurin, Joseph de Leeuw en Mathilde Neuwahl. Omdat hun woonhuizen er niet meer zijn, zijn hun Stolpersteine geplaatst bij de ingang van het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 102.000 Joodse Nederlanders, onder wie 62 Aarlanderveense, Alphense, Boskoopse en Zwammerdamse Joden vermoord in de concentratiekampen. Zij zijn vergast, doodgeschoten, of gestorven door de ontberingen waaraan zij bloot stonden. Gunter Demnig wil met het plaatsen van Stolpersteine voor ‘hun’ huizen in heel Europa hun namen weer zichtbaar maken.