Ecopark blijft gratis

Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen ook in 2021 gratis hun grofvuil wegbrengen bij Ecopark De Limes tot een maximum van 12 bezoeken per jaar.

Entree Ecopark De LimesDaarna kost elk extra bezoek €14,95 per keer voor 4 m3 afval. De inzameling van grofvuil via het Ecopark is het meest duurzaam, omdat afval hier het beste kan worden gescheiden. Als inwoners grofvuil aan huis willen laten ophalen, betalen zij vanaf 1 januari 2021 nog maar €14,95 om 4 m3 grofvuil aan huis op te laten halen. Het tarief was eerder €34,80 en wordt hiermee met 63% verlaagd. Inwoners kunnen hun grof tuinafval vanaf 2021 gratis aan huis laten ophalen. 

Pilot 

De pilot van de gemeente in 2020 om twee keer per jaar gratis grofvuil aan huis te laten ophalen bleek niet succesvol. In de praktijk leidde dit tot hogere inzamel- en verwekingskosten en een lager milieurendement omdat veel meer afval integraal werd verbrand. Ook beek dat het aantal dumpingen in de openbare ruimte niet af- maar toenam, omdat er veel meer grof afval zichtbaar was op straat. Afval trekt helaas vaak afval aan. Daarom is besloten om per 1 januari 2021 weer gebruik te gaan maken van big bags bij het inzamelen van grofvuil aan huis. 

Reserveringssysteem Ecopark permanent 

De coronamaatregelen voor het Ecopark blijven van kracht tot 1 juli 2021. Dit betekent dat het Ecopark zes dagen per week geopend blijft, er maximaal 12 voertuigen met maximaal 2 inzittenden tegelijkertijd worden toegelaten en de afstand van 1,5 meter tussen bezoekers en medewerkers strikt wordt gehandhaafd. Vanwege het succes van het reserveringssysteem is besloten om hier permanent gebruik van te blijven maken. We verwachten dat het binnenkort mogelijk wordt om zelfs een reservering te maken om voor dezelfde dag te reserveren.