'Het grote niet-weten kleurde de zorg'

Emiel van Leeuwen werkte jarenlang in de gehandicaptenzorg. Vorig jaar solliciteerde hij bij het Hospiceteam van ActiVite, omdat hij merkte dat de zorg in deze bijzondere laatste fase hem goed afging.

Emiel van LeeuwenHij kon toen nog niet voorzien hoe de corona-uitbraak zijn werk zou beïnvloeden.“Als thuiszorgmedewerker heb ik heel bewust gekozen voor de zorg in de hospicewoning in Alphen aan den Rijn. In de gehandicaptenzorg had ik gemerkt en gevoeld dat ik bij overlijden meer kon betekenen dan de mensen om mij heen, vandaar mijn overstap. Terugkijkend op dat eerste jaar, ben ik zeker niet teleurgesteld in mijn verwachtingen, al was het vanwege corona natuurlijk wel een vreemde periode. Al snel na de uitbraak stopte ik op verzoek van de Hospicegroep met het werk in de wijk, om het risico van veel verschillende contacten niet mee te nemen naar de woning. Het bezoek in de woning werd geminimaliseerd, en dat is natuurlijk een ontzettend moeilijke boodschap voor naasten. Die willen er graag zijn voor hun geliefde partner of familielid, en dat kon niet zomaar. De sfeer was in het begin best angstig, in de hele samenleving. Iedereen zocht naar antwoorden, maar niemand had ze.

Naarmate er meer voorschriften kwamen, hebben we binnen de regels gezocht naar onze eigen manier. Gelukkig is in de woning tot op heden niemand positief getest, en we hebben nu ook de juiste beschermingsmiddelen tot onze beschikking. De regels voor het bezoek zijn inmiddels iets versoepeld. Tegelijkertijd heeft ActiVite natuurlijk ook te maken met meer ziekte en uitval, dus de druk op de zorg is onverminderd hoog. Als je nu een dag niet zo lekker bent, denk je zelf ook meteen: wat nu? En ergens houd ik er ook rekening mee dat we straks te maken krijgen met een piekbelasting, omdat de reguliere zorg veelal wordt uitgesteld. Hier in de hospicewoning kunnen we het gelukkig goed aan. Het lukt ons nog steeds om het onze cliënten zo comfortabel mogelijk te maken, zodat zij het leven kunnen loslaten. Dat blijft een mooie uitdaging, die voor ieder mens uniek is.”