Cortenstaal figuren verbeelden Romeins verleden

De voorbereidingen voor de viering van het Limesjaar in 'Alphen, Wereldstad aan de Limes' zijn in volle gang. Een van de onderdelen is het verbeelden van het Romeinse verleden door het plaatsen van Romeinse figuren van cortenstaal, in de openbare ruimte.

Op dit moment staan er al drie figuren in onze gemeente; op de geluidswal langs de N11 bij Alphen aan den Rijn, op de rotonde bij Archeon en op de rotonde aan de Steekterweg in Zwammerdam. In januari/februari 2022 worden nog drie figuren geplaatst en naar verwachting later in het jaar nog twee.
Het voornemen is om een Cananefaat op de steiger bij Park Rijnstroom te plaatsen. Daarna is er het voornemen om een Romeinse soldaat bovenop de Maximabrug te plaatsen. Tot slot wordt een Romeinse vrouw met kind en kippen geplaatst onder de Maximabrug. We verwachten dat er later in het volgend jaar nog twee figuren komen in Hazerswoude-Rijndijk. Het vergunningstraject gaat volgende week van start.

Alphen, wereldstad aan de Limes

Ontdek de Romeinse Limes in Alphen aan den Rijn en ga op pad. Tweeduizend jaar geleden stonden er binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn twee Romeinse grensforten: Albaniana (op de plek waar nu het Rijnplein ligt) en Nigrum Pullum in Zwammerdam. De forten waren onderdeel van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland langs de Rijn liep. De Romeinse Limes is het grootste archeologische monument van ons land én sinds 27 juli 2021 UNESCO Werelderfgoed. Naast deze grensforten is de derde pijler van het Romeinse verleden in Alphen aan den Rijn het museumpark Archeon.