Onderzoek uitgevoerd aan Koudekerksebrug

Afgelopen maanden heeft de provincie Zuid-Holland op verzoek van Gemeente Alphen aan den Rijn een grondig onderzoek uitgevoerd aan de Koudekerksebrug. In 2024 vindt groot onderhoud plaats aan de brug.

Aanbruggen

Het onderzoek laat zien dat de betonnen aanbruggen in niet zo'n goede staat meer zijn. De aanbruggen zijn de vaste delen van de brug aan allebei de kanten van het beweegbare deel van de brug. De situatie is niet acuut maar voor de zekerheid is het verstandig zwaar verkeer op de brug zoveel mogelijk te vermijden.

Tijdelijke maatregelen

Op verzoek van de gemeente zoekt de provincie uit wat de mogelijkheden (en kosten) zijn van een tijdelijke hulpconstructie onder de aanbruggen om deze extra te versterken. Een andere optie is om een aslast-beperking op de brug in te stellen. Dit zou betekenen dat vrachtauto's boven een bepaald gewicht geen gebruik mogen maken van de brug. Op basis van de onderzoeken, en na gesprekken met belanghebbenden, neemt de gemeente een besluit. Er wordt dan bepaald welke maatregelen de komende jaren getroffen worden om de brug zo goed mogelijk te kunnen blijven gebruiken.

Geen beperkingen voor de scheepvaart

Sinds drie weken zijn de kleine doorvaartopeningen die onder beide aanbruggen zitten door de provincie fysiek afgesloten voor het scheepvaartverkeer. De afsluiting van deze doorvaartopeningen vormt echter geen beperking voor de scheepvaart, aangezien alle scheepvaart, net als voorheen, gebruik moet maken van de doorvaartopening in het midden. Dus door het beweegbare deel van de brug. Hiervoor gelden geen beperkingen.