Laat gratis uw kat castreren of steriliseren

‘Respect in een samenleving begint met respectvol en humaan omgaan met dieren’ (Gandhi). De basis is het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente. In onze gemeente hebben we te maken met zwerfkatten, verwilderde katten en soms ook katten met gedragsproblemen. Het is belangrijk dat katten worden gecastreerd of gesteriliseerd en daarom maakt Gemeente Alphen aan den Rijn dit eenmalig gratis mogelijk samen met Dierenkliniek Eva en Dierenkliniek Rijnoever.

Afspraak maken 

Om uw kat(ten) te laten neutraliseren moet u er snel bij zijn. Er zijn daarnaast ook twee plekken voor katers vrijgekomen op vrijdag 24 november en extra plekken voor poezen én katers op maandag 11 december en woensdag 13 december. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Heeft u meerdere katten? Dan maakt u per kat een afspraak. Ook is belangrijk dat u het ‘afspraaktype’ veld invult. Daar kunt u aanklikken of het om een poes of kater gaat en ziet u waar uw poes of kater geholpen wordt. Let op: als u een poes op een kater plek boekt kan de afspraak helaas niet doorgaan en andersom. Uw afspraak wordt dan geannuleerd. Het gratis castreren en steriliseren is alleen voor katten die wonen in de gemeente Alphen aan den Rijn. U kunt hier een afspraak maken. Als u geen mogelijkheid meer te zien krijgt dan zijn alle plekken vergeven.

Voordelen castreren en steriliseren katten 

Het steriliseren en castreren van katten heeft allerlei voordelen: 

  • Te veel ongewenste nestjes belanden in het asiel of als wilde katten op straat; 
  • Minder kans dat uw kater op zoek gaat naar een vrouwtje, dat ertoe kan leiden dat hij wegloopt, verdwaalt of gewond raakt; 
  • Katers sproeien en vechten minder; 
  • Het risico op bepaalde ziektes (zoals kattenaids, baarmoederontsteking, melkklier- en teelbaltumoren) is kleiner; 
  • Uw kat heeft gemiddeld een langer, rustiger en gezonder leven. 

Algemene voorwaarden 

U moet akkoord geven op de algemene voorwaarden als u een afspraak maakt, lees deze goed door. Hier staat onder andere in vanaf welke leeftijd uw kat terecht kan, hoe u uw kat moet voorbereiden op de ingreep en wat u moet doen na de ingreep. U kunt alleen een afspraak maken als u akkoord gaat met de algemene voorwaarden.  

Samenwerking 

Gemeente Alphen aan den Rijn maakt het mogelijk samen met de Dierenambulance, Dierenkliniek Eva en Dierenkliniek Rijnoever. Wij willen hen dan ook enorm bedanken voor hun tijd en voor al het werk want zonder hen was dit niet mogelijk.