Snelheidsmeter beloont goed weggedrag

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Die stond de afgelopen vier weken aan de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn, en is vanaf woensdag 15 november aan de Zuidkade in Boskoop te vinden.

De snelheidsmeter, Safety-safe genoemd, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid houden door geld in een spaarpot te stoppen. Het totaalbedrag besteedt de buurt aan een zelfgekozen doel.

25% minder hardrijders

De Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn en de Zuidkade in Boskoop zijn 30km-wegen, maar weggebruikers rijden er regelmatig te hard. Bewoners en de gemeente willen daar graag wat aan doen. Daarom startte Gemeente Alphen aan den Rijn samen met bewoners het Safety-safe project, naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad. De Safety-safe zorgt gemiddeld voor 25% minder hardrijders.

Hoe werkt de Safety-safe? 

Iedere bestuurder die zich aan de snelheidslimiet houdt en langs de snelheidsmeter komt, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt. Dit is direct te zien op het bord. De Safety-safe staat vier weken in de straat. Daarna wordt het opgehaalde bedrag bekendgemaakt. De bewoners mogen stemmen op hun favoriete spaardoel. De Safety-safe was eerder al succesvol in Zwammerdam en andere Nederlandse en Belgische gemeenten.

€1.335,54 voor Koudekerk aan den Rijn 

Ook aan de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn was de Safety-safe een succes. In de eerste metingen is een afname te zien in het aantal hardrijders, en rijden weggebruikers minder hard dan voorheen. Op 13 november vond de prijsuitreiking plaats en is de cheque met het gespaarde geldbedrag van €1.335,54 overhandigd. Dit bedrag wordt besteed aan een zelfgekozen doel: een speeltoestel voor de recent gefuseerde scholen. Ondanks dat het gespaarde geldbedrag iets lager is dan verwacht, is in de metingen een duidelijke afname te zien in het aantal hardrijders. Weggebruikers rijden minder hard door de Hoogewaard dan voorheen. 

Opening Safety-safe in Boskoop 

Op 15 november opende wethouder Relus Breeuwsma de Safety-safe aan de Zuidkade in Boskoop. Ook hier beloont de Safety-safe weggebruikers die zich aan de snelheid houden. Er wordt gespaard voor bloembakken ter versmalling van de Zuidkade. We verwachten weer mooie resultaten!