Burgemeester Spies ontvangt VHG-handleiding de levende openbare ruimte

Burgemeester Liesbeth Spies heeft gisteren de nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst genomen. VHG staat voor Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. Deze handleiding gaat over groen in de openbare ruimte en semi-openbaar groen.

Burgemeester ontvangt handleidingHet is een boekwerk met meer dan 500 inspirerende praktijkvoorbeelden voor toekomstbestendige gezonde en leefbare steden. Eén van de voorbeelden in het boek betreft de duurzame vergroening van het stadshart van Alphen aan den Rijn.

De handleiding is bedoeld om provincies, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, landschapsarchitecten en groenprofessionals te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, aanleggen en beheren van levende openbare ruimten. Want niet alleen in tuinen en rondom, op en in gebouwen kan groen worden toegepast, ook in de openbare ruimte zijn veel voordelen te behalen. Alphen aan den Rijn wil het stadscentrum duurzaam vergroenen, zodat de stad een prettige en gezonde plek is om te wonen, werken, winkelen en ontmoeten. Ook is de ambitie dat het stedelijk groen bijdraagt aan het oplossen van uitdagingen op het gebied van gezondheid, biodiversiteit en klimaat. Om een weloverwogen ontwerp te kunnen maken, waarbij gekeken wordt waar de baten van groen het grootst zijn, maakt de gemeente gebruik van de NL Gebiedslabel-methodiek. Deze maakt duurzame gebiedsontwikkeling meetbaar en inzichtelijk.

Samen werken aan duurzame, gezonde en aantrekkelijke steden

Burgemeester Spies nam de handleiding in ontvangst van VHG-voorzitter Rien van der Spek en VHG-directeur Egbert Roozen. “Deze handleiding, op initiatief van VHG, is een bron van inspiratie en biedt goede voorbeelden van groene projecten in de openbare ruimte. Door kennis te delen en te leren van elkaar, werken we samen aan duurzame, gezonde en aantrekkelijke steden”, aldus de burgemeester. “Dit sluit goed aan op het Masterplan Groen-Blauw Stadshart Alphen aan den Rijn dat zich onder andere met vergroening richt op gezonde inwoners, een klimaatbestendige stad en een vitale economie.”