Laat 1.000 hoogstamfruitbomen groeien

Organisaties voor landschapsontwikkeling en beheer hebben samen met Gemeente Alphen aan den Rijn een project opgezet om karakteristieke en cultuurhistorische hoogstamboomgaarden in stand te houden en nieuwe boomgaarden in te richten.

HoogstamfruitboomEen boomgaard beslaat minimaal 500 vierkante meter en bestaat uit minimaal 8 bomen. Deze boomgaarden geven karakter en eigenheid aan een landschap. Met hun grillige groei, het loof hoog op de stammen en de prachtige bloei in het voorjaar zijn de fruitbomen ware pareltjes in het landschap. Helaas zijn er steeds minder hoogstamfruitboomgaarden. De teloorgang is een gemis voor het landschap én de biodiversiteit. 

Koop voordelig een fruitboom

Daarom wordt de aanschaf van hoogstamfruitbomen gestimuleerd. Heeft u interesse in een nieuwe hoogstamboomgaard of nieuwe aanplant in een bestaande boomgaard? Voor een eigen bijdrage van 20 euro per boom kunt u nieuwe appel-, peren-, pruimen-, kersen- en walnootbomen aanschaffen of vervangen. Het project heeft een looptijd van drie jaar en het doel is om 1.000 bomen te planten. De bomen worden bezorgd met twee palen, boombanden, aanplantgrond en indien nodig bescherming.
U kunt tot 29 oktober 2020 inschrijven, om in het najaar aan te kunnen planten.

Neem contact op met één van onderstaande adressen voor verdere informatie:

  • Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken, Michiel Gerritsen, 06 – 129 806 47, secr@landschapsfondsalphen.nl
  • Collectief De Groene Klaver, secretaris@degroeneklaver.nl
  • Collectief Rijn & Gouwe Wiericke, info@rijnengouwewiericke.nl
  • Collectief De Hollandse Venen, kantoor@dehollandsevenen.nl

Cursussen en routes

Naast het faciliteren van de aankoop van bomen worden ook cursussen Onderhoud hoogstamfruitboomgaarden georganiseerd. Daarbij zullen de samenwerkende organisaties ook wandel- en fietsroutes uitzetten langs de boomgaarden, zodat iedereen deze pareltjes kan bewonderen. Dat is vooral een aanrader in de bloesem- en oogsttijd.