Nieuwe tv-serie: 12 Straten Groen

Kijktip: zaterdag 9 september ziet u hoe bewoners van de Cantharel in Alphen aan den Rijn in de tweede aflevering van ’12 Straten Groen’ de handen uit de mouwen steken om met elkaar hun straat te vergroenen. Alles komt aan bod: van straatontwerp, tegels wippen tot aan het aanplanten, snoeien en bloeien.

Groenste straat van Nederland

Anita Witzier en Tim Hogenbosch presenteren samen met tuinexperts Martin Stuger en Anne Wieggers het programma. De totale serie bestaat uit twaalf afleveringen. Na afloop van elke aflevering kunnen kijkers de straat een cijfer geven op onderdelen zoals inzet, samenwerking en uitwerking van het ontwerp. De straat met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot de groenste straat van Nederland. Stemmen kan via: https://kro-ncrv.nl/programmas/12-straten-groen.

Groene voordelen 

KRO-NCRV wil met het nieuwe programma 12 straten groen de verstening in Nederland onder de aandacht brengen. Nederland heeft te veel grijze buurten. Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. Meer groen in de straat ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is ook nog eens goed voor de mens, het dorp of de stad. De planten werken als een spons. Ze houden regenwater vast en geven dit langzaam weer af aan de lucht. Groen in de buurt zorgt voor verkoeling, legt fijnstof vast en voorkomt dat het riool overstroomt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Bovendien spelen kinderen meer buiten als er groen in hun omgeving is. Het KRO-NCRV programma 12 straten groen, brengt mensen uit verschillende buurten bij elkaar en maakt samen met hen een groene oase van hun buurt. Bovendien worden kijkers geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun eigen buurt.  

Gemeentelijke Klimaatsubsidie 

We hopen dat het programma andere Inwoners inspireert ook met hun eigen tuin en straat aan de slag te gaan. Met het project Operatie Steenbreek en de klimaatsubsidie, helpt de gemeente deze mensen graag op weg. Meer informatie: www.duurzaamalphen.nl.

12 Straten Groen is wekelijks te zien op NPO 1 om 19.00 uur en terug te kijken via NPO Start.