Stadsorganist Simon Stelling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Stadsorganist Simon Stelling is benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding op 9 september uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

Simon Stelling studeerde aan het Utrechts Conservatorium, waarna hij in de jaren 1987-1989 zijn orgelstudie voortzette bij de organist en muziekpedagoog Marie-Claire Alain te Parijs. In Parijs specialiseerde hij zich in de vertolking van romantische en moderne Franse orgelliteratuur.  

Steinmeyer-orgel 

Sinds 1975 is hij organist van de Hervormde Gemeente Adventskerk te Alphen aan den Rijn en de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel. Gesteld wordt dat zijn orgelspel van uitzonderlijke klasse is en binnen en buiten de Adventskerk zeer wordt gewaardeerd. Het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk behoort tot een van de mooiste Duits-laatromantische orgels van Nederland. Het orgel werd in 1922 gebouwd en de inwijding in de Adventskerk vond plaats in 1923. In 2013 is Stelling door Gemeente Alphen aan den Rijn benoemd tot stadsorganist. In 2017 maakten meer dan 1100 basisschoolleerlingen kennis met het Steinmeyer-orgel toen Stelling, samen met de Stichting het Cultuurpalet, een muzikale voorstelling maakte van Carnaval der Dieren. Mede door het initiatief en de inzet van Stelling is het Steinmeyer-orgel in 2020 grondig gerestaureerd en verkeert het orgel in geheel originele staat. Het Steinmeyer-orgel in Alphen aan de Rijn is daarmee, zowel nationaal als internationaal, een uniek instrument. Gesteld wordt dat er weinig historische orgels in Nederland zijn die zo midden in het culturele leven staan als het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk. 

Sinds 2011 organiseert Stelling de Alphense Orgelzomer in de Adventskerk. Ook treedt hij veelvuldig op in de Adventskerk. Als concertorganist heeft hij in 2022 de orgelwerken van de organist en componist César Franck uitgevoerd.  Lintje 1109 400

Médaille d’Or 

In 2017 ontving Stelling de prestigieuze Médaille d’Or van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres. Dit instituut streeft naar erkenning en promotie van personen die door hun talent en hun werk bijdragen aan de invloed van de Franse cultuur, op zowel artistiek, literair als wetenschappelijk gebied. Hij ontving deze prijs voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.  

Kamerkoor Cantabile 

In 1987 richtte Stelling het Kamerkoor Cantabile te Alphen aan den Rijn op, waar hij tot op heden dirigent en artistiek leider is. Dit kamerkoor bestaat uit 16 geselecteerde zangers en zangeressen. Het repertoire varieert van muziek uit de renaissance tot en met muziek uit de 21ste eeuw.  

Min Ghesellen koor 

Sinds 2010 is Stelling ook vaste dirigent en artistiek leider van het gemengd koor Min Ghesellen te Nieuwkoop. Dit koor bestaat uit 45 leden en verleent zijn medewerking aan diverse kerkdiensten in de Remonstrantse Kerk te Nieuwkoop. Daarnaast is Stelling dirigent van het Dickens Kerst Koor, onderdeel van Min Ghesellen. 

Naast zijn werk als musicus is Stelling zelfstandig muziekpedagoog (1983-heden). In zijn lespraktijk in Alphen aan den Rijn doceert hij orgel, piano, koordirectie en muziektheorie. Daarnaast was hij  van 1980 tot 2010 dirigent van Die Rhijnse Sangers te Alphen aan den Rijn.