Samenstelling erfgoedcommissie

De erfgoedcommissie bestaat uit:

Nico MoenVoorzitter: Nico Moen

Ondanks mijn loopbaan in de marketing bij een groot internationaal Uitgeefconcern, is Erfgoed altijd een persoonlijke drijfveer geweest. Het heden kan niet zonder verleden en je kunt er veel van leren. Erfgoed is een sterk bindmiddel voor alles wat we doen en draagt bij aan de identiteit van Alphen aan den Rijn met al haar kernen. Mijn bestuurlijke ervaring sluit prima aan bij het adviesproces en als Alphenaar kan ik veel verhalen vertellen over de geschiedenis en hoop hiermee de Erfgoedcommissie nog enthousiaster te maken.

 

Jacqueline de GraauwLid: Jacqueline de Graauw

Als kind werd ik al geboeid door oude gebouwen. Mijn expertise ligt in bouwhistorisch onderzoek, maar ik heb ook een ontwerpersachtergrond. Ik kom dus vanuit meerdere perspectieven tot afgewogen adviezen over instandhouding of versterking van ruimtelijke kwaliteiten. Als commissielid zet ik dit graag in voor het Alphens erfgoed. Eerder voerde ik al architectuurhistorisch onderzoek uit naar drie kerken in de gemeente.

 

Kelly BoenderLid: Kelly Boender

Ik ben geïnteresseerd in onderwerpen die zich bevinden op het snijvlak van erfgoed en sociaal-maatschappelijke uitdagingen. Ik heb onderzoek gedaan naar thema’s als participatie en inclusie, en immaterieel erfgoed. Momenteel werk ik in een museum en sta ik dicht bij de bezoekerservaring van erfgoed. Ik vind erfgoed vooral interessant omdat het een verbindende kracht in zich draagt, Ik werk daarom heel graag mee aan het vergroten van de beleving van het Alphens (immaterieel) erfgoed.

 

Patricia AlkhovenLid: Patricia Alkhoven

Ik ben opgeleid als architectuur- en stedenbouwhistoricus en werkte o.a. bij de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Architectuur Instituut. Op dit moment ben ik werkzaam bij het KNAW Humanities Cluster (Nederlandse taal, geschiedenis en cultuur) en ben ik via de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) direct betrokken bij de samenwerking tussen erfgoed- en kennisinstellingen en creatieve bedrijven.

 

Jan DrögeLid: Jan Dröge

Ik studeerde Bouwkunde en Restauratie in Delft en Kunstgeschiedenis in Leiden. Vanuit zijn eigen bureau doe ik al meer dan dertig jaar architectuur- en bouwhistorisch onderzoek voor uiteenlopende opdrachtgevers. Belangrijke projecten waren de Pieterskerk en het Academiegebouw in Leiden en Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daarnaast ben ik docent ‘Bouwhistorie en Restauratie’ aan de Hogeschool Utrecht.

 

Marije StratingLid: Marije Strating

Ik werk als architectuurhistoricus bij Vereniging Hendrick de Keyser die zorgdraagt voor het behoud en het gebruik van architectuurhistorische huizen in Nederland. Ik was betrokken bij de organisatie van Open Monumentendag in mijn woonplaats Gouda. Momenteel doe ik onderzoek naar het werk van Goudse architecten. Als commissielid zet ik mij in voor een actueel erfgoedbeleid dat past bij Alphen aan den Rijn.

 

Thea de LangenLid: Thea de Langen

Onderwijs,  cultuur en overheid zijn belangrijke werkvelden voor mij. Gestart als leerkracht in het Alphense basisonderwijs, werkte ik vervolgens als muziekconsulent namens Kunstgebouw voor de provincie Zuid-Holland. Bij het Erfgoedhuis leidde ik de afdeling Erfgoededucatie. Ik was lid van de gemeenteraad van Boskoop.