Melding over dieren
Heet u een dier gevonden of wordt die vermist of mishandeld? Lees hoe u een melding kunt doen.
Huisdier kwijt of gevonden
In Nederland houden verschillende organisaties zich bezig met zoekgeraakte huisdieren. Bijvoorbeeld Amivedi en de Dierenbescherming. Op hun websites kunt u een zoekgeraakt of gevonden huisdier melden. Ook kunt u terecht bij het dierenasiel bij u in de buurt.
Chipregistratie van honden en katten
Gechipte dieren kunnen makkelijker worden teruggevonden. Voor honden is een chip en registratie verplicht. Sinds 2020 moet ook iedere pup een EU dierenpaspoort hebben. Voor katten is chippen niet verplicht als zij in Nederland blijven.
Op de website van Chipnummer kunt u de chipgegevens van uw huisdier registreren, bekijken of aanpassen.
Meer informatie rond wetgeving over dieren vindt u op de website van de rijksoverheid.
Dood dier in het water
Ziet u een dood dier in het water? Meld dit dan bij de gemeente onder vermelding van 'dood dier'. Raak het dier en het water niet aan. Het kan besmet zijn met een virus of bacterie.
Vermeld bij uw melding:
- het dichtstbijzijnde adres
- wat er aan de hand is
U kunt foto's meesturen ter verduidelijking.
Dierenmishandeling melden
Is een dier in nood of gewond? Of vermoedt u dat een dier wordt mishandeld of verwaarloosd? Bel dan het landelijke meldpunt 144 Red een dier via telefoonnummer 114. Dit meldnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Ook kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844 of bij spoed 112.
Gevaarlijke honden
Honden mogen geen gevaar vormen voor de omgeving. Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan of bent u betrokken bij een bijtincident? Meld dat dan bij de politie. In spoedgevallen belt u 112. Bijt een hond mensen of andere dieren, dan kan de gemeente de eigenaar van de hond verplichten hun hond een muilkorf om te doen of aan te lijnen. Hiervoor kunt u een melding doen bij de gemeente.