Boomfeestdag 2021

Door het coronavirus is de geplande viering in maart 2020 helaas niet doorgegaan. Maar op 10 november 2021 vieren we alsnog de Nationale Boomfeestdag.

Het gekozen thema voor de viering in Alphen aan den Rijn is: Bomen geven energie. En dat is precies wat ze doen. Want bomen maken de omgeving koeler, gezonder én leefbaarder. 

KinderKlimaattop

De Boomfeestdag wordt dit jaar gecombineerd met een KinderKlimaattop, waarbij kinderen in gesprek gaan met politici, natuurorganisaties en CEO’s om van elkaar te leren en tot nieuwe ideeën te komen.

Het Irenebos

We gaan het komend jaar aan de slag in het noordelijke deel van Park Zegersloot. Daarom is het logisch dat de Boomfeestdag in dit gebied plaatsvindt. We willen op deze plek zowel de natuurwaarde als de recreatiemogelijkheden een flinke boost geven.

Kinderen van basisscholen uit Alphen aan den Rijn planten het hart van het Irenebos. Dit bestaat uit themabosjes, zoals een speelbos, een eetbaar bos met fruitbomen, een tiny forest, een bos voor bijen en een klimaatbos. Alle onderdelen worden met elkaar verbonden door schelpenpaden en een Bomencirkel. 

Ga zelf aan de slag

Er zijn genoeg manieren om op je eigen manier Boomfeestdag te vieren! Hieronder een paar tips:

  • Doe mee met Operatie Steenbreek, een initiatief tegen de verharding van tuinen. Je kunt meedoen door je eigen tuin eens onder de loep te nemen. Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin, plaats makkelijke of eetbare planten, vang regenwater op en trek dieren naar je tuin.  Kijk voor meer info op operatiesteenbreek.nl.
     
  • Ga naar buiten! Maak er een feest van en leer samen over de natuur. Bezoek bijvoorbeeld het Zaanse Rietveld, de Zegerplas, of maak een fijne wandeling door het Bentwoud met een boswachter. Ook heeft IVN allerlei leuke activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen.
  • Plant samen een boom in je eigen tuin. Het leukste is om een fruitboom te planten, zodat je elk jaar je eigen fruit kunt plukken en taarten en jam kunt maken! Zoek online op waar je op moet letten bij het planten, zodat je optimaal plezier van je boom hebt.  

Kijk voor nog meer informatie over de Nationale boomfeestdag op www.boomfeestdag.nl.