Woonruimte aanbieden

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een aantal locaties aangewezen als opvanglocaties. Heeft u woonruimte die u beschikbaar wilt stellen? Leest u eerst hieronder naar wat voor soort woonruimte we op zoek zijn. Heeft u beschikbare woonruimte, dan kunt u ons dat laten weten via vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl

Vraag en antwoorden over woonruimte aanbieden aan OekraÏense vluchtelingen

Naar wat voor soort particuliere woonruimte is de gemeente vooral op zoek

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimte is welkom (airbnb-locaties, bed & breakfasts en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven.

Ik wil mijn (vakantie)woning of een kamer beschikbaar stellen. Hoe doe ik dat

U kunt woonruimte aanbieden in regio Hollands Midden via vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl. Gemeenten zijn vooral op zoek naar zelfstandige woonruimten, zoals airbnb of vakantiewoningen.

Checkt de gemeente de particuliere woonruimte zodat het echt veilig voor de vluchtelingen is

We doen er alles aan om Oekraïense vluchtelingen veilig op te vangen. We gaan hiervoor in gesprek met externe partners die daar ervaring mee hebben, zoals Takecarebnb.

Hoe lang moet ik woonruimte beschikbaar stellen

U kunt zelf met de Oekraïners afspreken hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbied

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten.

Wat wordt er van mij verwacht als ik een woonruimte aanbied aan vluchtelingen uit Oekraïne

Bekijk de handige tips over het opvangen van vluchtelingen in huis op de website van Takecarebnb.

Kan ik (als dat nodig is) eerder stoppen met het aanbieden van woonruimte? 

Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken. Zie voor handige tips over het opvangen van vluchtelingen de website van Takecarebnb.

Wat als het gastgezin of de vluchteling schulden heeft?

Heeft het gastgezin of de vluchteling schulden, dan is het belangrijk dat u beiden opschrijft welke bezittingen van u en welke van de vluchteling zijn. Dit is in het belang van u allemaal. Mocht bijvoorbeeld een deurwaarder beslag willen leggen op de inboedel, dan kunt u de lijst laten zien. Als u beiden de lijst met spullen ondertekent, heeft u in ieder geval bewijs als het onverhoopt misgaat.

Staat uw vraag er niet bij? Stel deze dan via vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl