‘Edelstenenbuurt aardiger op de kaart zetten’

De Edelstenenbuurt krijgt een nieuw wijkcentrum aan de Briljantstraat nummer 1. Het wordt een ontmoetingsplek voor álle mensen in de wijk. “Een gastvrije, warme en sociale plek is belangrijk voor de verbinding tussen alle bewoners.”

De Edelstenenbuurt heeft alles in zich om een prettige leefomgeving te zijn. Een wandeling door de Edelstenenbuurt laat zien dat er wordt geleefd. Een groepje mannen praat wat op het Cultuurplein. Een mevrouw laat haar hondje uit op de Diamantstraat. Joggers en wandelaars genieten van de schitterende omloop rond het water van Park Zegersloot. “Je ziet”, zegt Dick de Lange van VvE Waterrand, “we hebben hier niet de grote stadsproblemen van Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Wat we wel merken: de Edelstenenbuurt is een verzameling eilandjes. Een wijkcentrum kan die eilandjes verbinden.”

De Edelstenenbuurt komt door incidenten soms negatief in het nieuws. Maar veel bewoners zijn blij met hun wijk. Ruut aan de Stegge en Dick de Lange van de VvE Waterrand roepen het in koor: “Wij balen van het negatieve imago van de wijk. Als er een wijkcentrum komt, willen wij daar iets aan bijdragen. Wij willen de Edelstenenbuurt aardiger op de kaart zetten.

 

Buurt is van iedereen

In het nieuwe wijkcentrum kan al het goede van de Edelstenenbuurt samenkomen. Van bridgen en klaverjassen tot naai-, taal- en kooklessen voor mensen vanuit al die culturen. Alles wat bewoners op een leuke en informatieve manier bij elkaar kan laten komen. Jong en oud, want de Edelstenenbuurt is van iedereen.

Goede initiatieven zijn er in de wijk genoeg. Een organisatie als De Blije Wijk geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan de wijk met een mini-bieb en leuke en leerzame activiteiten voor bewoners. Volgens Joke Amelunxen, coördinatrice bij De Blije Wijk, komt een nieuw wijkcentrum als geroepen. “Een gastvrije, warme en sociale plek is belangrijk voor de verbinding tussen alle bewoners. Ik hoop wel dat de gemeente de prijzen van aangeboden diensten laag houdt. Als je zoals veel mensen in deze wijk een laag inkomen hebt, is een kopje koffie al een hele uitgave.”

Investeren in mensen

Die lage drempel is ook voor de Stichting Vrouw van Hafida Makioui belangrijk. “Wij krijgen jaarlijks honderden vrouwen over de vloer met vragen over de meest uiteenlopende problemen waarmee ze in aanraking komen”, zegt Hafida. “Wij willen vooral dat meer vrouwen zelfstandig worden. De Stichting Vrouw is voor hen een veilige plek. Wij hebben een meerwaarde in de wijk.”

Namens de Somalische gemeenschap verwacht Mohammed Gure veel van het nieuwe wijkcentrum. “Het doel is een beter contact tussen alle mensen in de wijk. Jongeren, vrouwen, ouderen, zij kunnen de weg naar voor hen belangrijke instanties vaak moeilijk vinden. Als die straks op één plek samen komen, wordt dat gemakkelijker. Door in mensen te investeren, ontstaat een wijk waarin iedereen veilig en met respect voor elkaar kan wonen.”