Je bent nergens zo welkom als bij De Juffrouw

Dorpshuis De Juffrouw is misschien wel het mooiste in zijn soort van heel Zuid-Holland. De sfeer in de voormalige St. Michaëlschool is zo uniek, dat je je er even in een andere wereld waant. Alsof de juffrouw zelf er honderd jaar geleden de tijd heeft stilgezet. Het is de ideale plek om je dorpsgenoten te ontmoeten en samen leuke dingen te organiseren.

Dwalen door de gangen van De Juffrouw is een belevenis op zich. De wandtegels, de ornamenten, het mozaïek in de vloeren; ze lijken sinds 1900 niet veranderd. Uit dat jaar dateert de oudste klassenfoto van de St. Michaëlschool. De kinderen die er op staan zijn de ouders, groot- en overgrootouders van de inwoners die vandaag de dag van Hazerswoude-Dorp zo’n fijne plek maken om te leven. Peter van de Werken, voorzitter van het mannenkoor De Troubadours en actief in de seniorensociëteit die is aangesloten bij de Stichting Welzijn Ouderen Hazerswoude, ziet onze fascinatie glimlachend aan. ,,Speciaal, hè?”, zegt hij. ,,Je ziet hier de gezichten van meer dan honderd jaar geschiedenis aan de muur hangen. Ik vind het zelf ook nog altijd leuk om er even bij stil te staan.”

Hartstikke leuk

Peter is zelf een bekend gezicht in Hazerswoude-Dorp. De voormalig politieman geniet van het zingen in het enthousiaste mannenkoor en vindt dat veel meer dorpsgenoten elkaar geregeld zouden moeten opzoeken om leuke activiteiten te organiseren. De Juffrouw is wat hem betreft de ideale plek om dat te doen. ,,Ons koor bestaat uit 32 man en dat waren er vijftien jaar geleden nog zestig. Tsja, we worden een dagje ouder en het is niet eenvoudig om jongere mensen bij een koor te halen. Die zien dat toch vaak als een stel oude mannen die liedjes zingen uit een andere tijd. En inderdaad zijn we gemiddeld 72 en hangen er van veel leden nog oude schoolfoto’s in de gang. Maar ik kan je zeggen: het is hartstikke leuk. We zingen gezellige Nederlandse muziek, maar ook Duitse en Engelse liedjes. Iedereen in het dorp kent ons van de optredens. Ik zou zeggen: kom eens langs en zing mee!”

Goede ideeën welkom

Nieuwe leden, nieuwe vrijwilligers, nieuw elan. Dorpshuis De Juffrouw staat er helemaal voor open. In de nabije toekomst kunnen er allerlei activiteiten worden ontwikkeld voor jong en oud. Feesten, lezingen, dartswedstrijden, muziekavonden, elk goed idee is welkom. Peter van de Werken richt zijn aandacht op de ouderen in Hazerswoude-Dorp. Mensen die mede door de coronacrisis wat in een isolement zijn beland, maar heel goed in staat zijn om nog leuke dingen te doen. ,,Een middagje klaverjassen, sjoelen of een spelletje rummikub, dat vinden mensen altijd leuk. Niet voor de prijzen, maar gewoon om lekker samen te zijn met een kopje koffie en af en toe een borreltje. Een beetje kletsen over vroeger, je kent het wel.”
Maar ook de jeugd heeft in De Juffrouw de ruimte, zegt Peter. ,,Even achter je computer vandaan om elkaar in het echt te ontmoeten. Samen activiteiten organiseren. Misschien een spelletje poker. Als ik nu jong was, zou ik het wel weten…”

De huiskamer voor iedereen

Alle dorpen en wijken in de gemeente Alphen aan den Rijn hebben een dorps- of buurthuis. Een plek waar inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren. Door deze sociale en maatschappelijke initiatieven voelen mensen zich gelukkiger, gezonder en veiliger. Zo bouwen we samen aan een krachtige, vitale gemeente, waarin we prettig wonen, leven en ondernemen. 

Meer weten?

Kijk op www.alphenaandenrijn.nl/huiskamer voor alle dorps- en buurthuizen.

De Juffrouw