Kindertheater in het dorpshuis: gezellig, leuk en leerzaam

Nog even doorbijten en dan is de coronacrisis verleden tijd. In dorpshuis De Som - de nieuwe naam voor dorpshuis De Meester - kunnen we niet wachten om weer helemaal los te gaan.

Gezellig samenzijn voor jong en oud. Bewegen, bridgen, lekker lezen, een kop koffie en een goed gesprek. Het kan allemaal. En dan is er natuurlijk het Theateratelier van Anne Goedhart. Dát is pas cool!

De gemeente Alphen aan den Rijn, bibliotheek Rijn en Venen, Tom in de Buurt, Junis Kinderopvang en de gebruikers van het dorpshuis zijn er klaar voor. Samen hebben we van de oude Rhynenburchschool de gezellige huiskamer van het dorp gemaakt. We horen veel positieve reacties over hoe het is geworden. Leuk. We zijn er trots op!

Karibuni!

Eén van de vaste gebruikers is het Kindertheateratelier Karibuni van Anne Goedhart. De regio kent haar van de Kinderuitmarkten waar ze elk jaar laat zien hoe leuk theater is. Karibuni betekent 'hartelijk welkom', vertelt Anne, als we haar vragen naar de bijzondere naam van haar theaterschool. “Ik vind het geweldig om met kinderen te werken en samen met hen hun eigen verhalen en ideeën om te zetten in theater", zegt ze. "Het is voor kinderen belangrijk om zich te durven uiten. Als je je durft te laten zien en duidelijk leert praten, in de klas en eigenlijk overal, dan is dat goed voor je ontwikkeling. Ik was als klein meisje op de basisschool ook niet zo'n held, hoor. Maar ik heb geleerd hoe ontzettend leuk het is om mensen dingen te vertellen. Een op een, maar ook op een podium. Ik probeer mijn enthousiasme op de kinderen in mijn theaterschool over te brengen. Het is heel inspirerend om te zien hoe snel ze dingen oppikken."

Plannen

Zingen, dansen, vertellen, acteren, de kinderen van Theateratelier Karibuni leren het allemaal. Ze hebben in dorpshuis De Som een mooie plek gevonden om helemaal los te gaan. Anne: "Het is echt mooi geworden, alleen jammer dat we net na het nieuwe begin in de lockdown terecht kwamen. Maar ja, daar kon natuurlijk niemand iets aan doen. We hebben het afgelopen jaar vooral heel veel plannen gemaakt voor de periode na corona. We kijken er zó naar uit om al die leuke dingen straks ook echt te gaan doén!”

The place to be!

Theater maken met kinderen én ouderen. Een kookprogramma met kinderen. Knutselen met alle bezoekers van dorpshuis de Som. Anne zou het wel weten. "We hebben een prachtige locatie waar heel veel kan. Hoe leuk zou het zijn om een eens thema te kiezen en daar met kinderen en ouderen samen een theatervoorstelling over te maken? Je zal dan merken dat kinderen en volwassenen op totaal verschillende manieren naar de wereld kijken. Ik vind dat spannend. Net als de samenwerking met de muziekschool, de bieb en Junis. Dat kan straks allemaal weer. Het is geweldig om weer aan de slag te kunnen in het dorpshuis. Elkaar weer zien en leuke dingen doen. Dat hebben we wel verdiend, vind je ook niet? Dorpshuis De Som is the place to be in Hazerswoude-Rijndijk. Voor iedereen!"

De huiskamer voor iedereen

Ieder dorp en iedere wijk binnen de gemeente Alphen aan den Rijn heeft een eigen dorps- of buurthuis. Inwoners en ondernemers kunnen elkaar daar ontmoeten en activiteiten organiseren. De sociale en maatschappelijke activiteiten en initiatieven in de dorps- en buurthuizen zijn belangrijk. Mensen voelen zich daardoor gelukkiger, gezonder en veiliger. En voor inwoners die net iets meer nodig hebben dan een creatief steuntje in de rug, zijn er de maatschappelijke organisaties die hen verder helpen. Zo maken we samen een krachtige, vitale gemeente, waar iedereen prettig kan leven, werken en ondernemen.

Meer weten?

Kijk op www.alphenaandenrijn.nl/huiskamer voor alle buurt- en dorpshuizen.