‘In De Plataan komt het beste van Boskoop samen’

In De Plataan wordt alles klaar gemaakt voor een nieuw seizoen. Het dorpshuis wordt meer dan ooit hét ontmoetingscentrum van Boskoop. Een plek waar je bij een kop koffie of thee goede gesprekken kan voeren. Maar ook tekenen, muziek maken en koken staan op het programma. Sociaal makelaar Esther Thesing kan niet wachten tot corona voorbij is.

Natuurlijk, De Plataan blijft het binnensportcentrum van Boskoop. En ruimtes huren voor je eigen activiteiten kan nog steeds. Maar er gaat meer gebeuren en Esther Thesing vertelt hoe leuk en belangrijk dat ‘meer’ zal zijn. “Wij vinden dat De Plataan alles in huis heeft om écht het sociale middelpunt van Boskoop te worden. Een plek waar bewoners elkaar ontmoeten, plannen met elkaar bespreken en die samen uitvoeren om Boskoop een nog leukere plek te maken om te wonen. Als je je eenzaam voelt, informatie nodig hebt of gewoon een gezellig gesprek wilt hebben met dorpsgenoten, dan is De Plataan waar je moet zijn.”

Sterker maken

Dat geldt voor Boskopers van alle leeftijden, zegt Esther. Samen met de gemeente Alphen, Boost, Go voor Jeugd, Woonforte, wijkagenten en Tom in de buurt is ze druk aan het werk om jong en oud in De Plataan een basis te geven. Het huis van het dorp, dat is de functie die De Plataan krijgt. “Iedereen heeft wel ideeën over hoe we Boskoop sterker kunnen maken. Wat hij of zij graag zou willen ondernemen om daar een steentje aan bij te dragen. Wij halen die ideeën nu nog vooral bij de mensen thuis op.”

Esther en haar collega Lahbib El Houari gaan letterlijk van deur tot deur om te informeren hoe bewoners zich voelen, wat ze van hun omgeving vinden en wat ze verbeterd willen hebben. Het is de bedoeling dat bewoners straks bij elkaar komen en samen hun wensen bespreken. “Als je je dorpsgenoten beter leert kennen, is dat goed voor je gevoel van ‘thuis zijn’ in je omgeving. En die gedeelde verantwoordelijkheid is uiteindelijk heel belangrijk voor Boskoop als geheel.”

Exotische hapjes

Esther heeft wel wat ideeën over hoe ze dat wijkgevoel wil versterken. “Gelegenheid om een maaltijd te gebruiken en lekker met elkaar kletsen is er een van. Een ontmoetingsplek voor vrouwen met een migratieachtergrond is een andere. We weten dat ze best willen meedoen, bijvoorbeeld om beter Nederlands te leren spreken, maar dat ze de drempel te hoog vinden om zich bij een bestaande activiteit aan te sluiten. Die drempel is in De Plataan heel laag. Iedereen is welkom en samen kunnen we leuke dingen organiseren. Koken bijvoorbeeld. Je weet dat samen koken mensen bij elkaar brengt. Iedereen heeft vanuit zijn of haar eigen culturele achtergrond wel iets moois te vertellen. En het eten van al die exotische hapjes, dat is natuurlijk een prachtig verhaal op zichzelf. We gaan van alles doen om een gezellige tijd met elkaar te hebben.”

Esther en haar partners hebben een prachtige missie: “We staan te trappelen om in De Plataan een nieuwe start te maken.”

Meer weten?

Kijk op www.alphenaandenrijn.nl/huiskamer voor alle buurt- en dorpshuizen.

Esther Thesing