Dankzij Hans swingt dorpshuis De Ridderhof de pan uit!

Iedereen in Koudekerk kent dorpshuis De Ridderhof van de sportactiviteiten. We hebben er allemaal wel eens aan gymnastiek of andere sporten meegedaan. Maar De Ridderhof is meer. Je kunt er terecht voor fysiotherapie. En het Odensehuis biedt een laagdrempelige inloop voor mensen met dementie. En dan is er natuurlijk nog ‘muziekbeest’ Hans Hoogeveen. Hij laat De Ridderhof swingen!

Toen Hans Hoogeveen (68) jong was, bestond er geen dorpshuis De Ridderhof. Jongeren vermaakten zich op straat en bouwden feestjes in schuren en garages. “Het was begin jaren 70 en wij wilden toch wel heel graag een jeugdhonk”, vertelt Hans. “Dat is er gelukkig na een poosje gekomen.”

Wammes

Het waren de jaren van Flower Power en muziek, heel veel muziek. Hans en zijn vrienden vonden een plek in een oud schoolgebouw, waar nu de kringloopwinkel staat. “Het heette Wammes”, herinnert Hans zich met een glimlach. “Alles draaide er om muziek. Sommige van de jongens hadden een drive-in disco gemaakt, helemaal hip in die tijd. We hebben daar heel wat feestjes gebouwd, ook met jongeren uit Hazerswoude. Zo’n plek voor de jeugd was toen net zo belangrijk als nu. Heb je hem niet, dan ga je ergens anders je vertier zoeken en hebben andere dorpsbewoners daar al snel last van. In de jaren 70 groeide Koudekerk snel, maar de faciliteiten bleven achter. De Ridderhof startte in 1973 als vrijetijdscentrum met drie zalen; in de jaren 80 kwamen er een sporthal en een geluiddichte muziekzaal bij. Het werd een prachtig dorpshuis waar iedereen zich thuis kan voelen.”

Folkfeestjes

Een sportzaal, een fitnessruimte, een biljartzaal, een inloop voor mensen met dementie, een bar en een muziekbunker. De Ridderhof anno 2021 heeft het allemaal. En veel van die jaren is Hans Hoogeveen erbij betrokken als vrijwilliger. “Ergens in de jaren 80 vroeg de gemeente mij om mee te doen in het bestuur van Wammes, vanwege problemen met de omwonenden door geluidsoverlast. Het jeugdwerk was lange tijd zeer succesvol. In 1992 gingen Wammes en Jeugdvakantieweek verder als Trouble Tree.”

“Ik ben helemaal gek op muziek. Vooral folkmuziek. Ik doe graag concerten met artiesten die op de grote podia weinig kansen krijgen. Heerlijk! Samen alles organiseren, het geluid regelen, in de bediening lopen, bezoekers die genieten, lekker een biertje drinken met artiesten uit Ierland of Schotland. Dat is zo gaaf! En dat allemaal in een knus muziekzaaltje gewoon in De Ridderhof. Mensen die toevallig eens een keertje naar zo’n optreden kwamen kijken, zeiden: ‘Joh, nooit geweten dat er hier zulke gave feesten werden gegeven!’ Nou, daar moeten we dan iets aan doen, haha!”

Iedereen welkom

Hans en zijn collega-vrijwilligers kunnen niet wachten tot ‘de huiskamer van Koudekerk’ weer helemaal los kan. “We hopen in september weer een leuk programma te kunnen bieden. Zeker ook voor de ouderen in Koudekerk. Laagdrempelig binnenwandelen voor een kopje koffie, meespelen in de fanfare of zingen in het koor, misschien een potje zaalvoetbal. Ieder op zijn eigen niveau. De Ridderhof is een ontzettend belangrijke en leuke plek in Koudekerk. Iedereen is welkom!”

De huiskamer voor iedereen

Ieder dorp en iedere wijk binnen de gemeente Alphen aan den Rijn heeft een eigen dorps- of buurthuis. Inwoners en ondernemers kunnen elkaar daar ontmoeten en activiteiten organiseren. De sociale en maatschappelijke activiteiten en initiatieven in de dorps- en buurthuizen zijn belangrijk. Mensen voelen zich daardoor gelukkiger, gezonder en veiliger. En voor inwoners die iets meer nodig hebben dan een creatief steuntje in de rug, zijn er de maatschappelijke organisaties die hen verder helpen. Zo maken we samen een krachtige, vitale gemeente, waar iedereen prettig kan leven, werken en ondernemen.

Meer weten?

Kijk op www.alphenaandenrijn.nl/huiskamer voor alle dorps- en buurthuizen.