Ali en Sandra zijn op zoek naar jonge talenten

De jeugd heeft de toekomst. Ook in Alphen West. In en rond het prachtige Europapark wemelt het van de jonge Alphenaren. Allemaal met hun eigen talenten, uitdagingen en problemen. Aan jongerenwerkers Ali Reggane en Sandra de Heij de uitdaging om hen, als ze dat nodig hebben, op weg te helpen naar een mooie toekomst. Thuisbasis: Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Het is echt Hollands weertje als we Ali en Sandra treffen in het Europapark. Kou, regen, een stevige noordenwind. Het is maar moeilijk voor te stellen dat de zomer in aantocht is. En het einde van de coronacrisis. Dat is voor veel mensen een lastige tijd geweest, weten de twee enthousiaste jongerenwerkers van Participe. “Mensen die werken, deden dat veelal thuis en jongeren waren juist meer buiten omdat ze thuis anders te veel opgesloten zaten. Daardoor zijn er meer meldingen geweest van overlast. Maar eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk. Het viel gewoon meer op dan anders.”

Vertrouwen winnen

Een vervelend woord: overlast. Jongeren tussen de 12 en 27 zijn nu eenmaal ‘zoekende’ en gaan daarbij wel eens een grens over, zegt Ali. “Als jongeren tussen de wal en het schip vallen, kunnen ze inderdaad voor problemen zorgen. Wij bieden hen samen met andere instanties passende hulp of activiteiten aan. Ze hebben in het Europapark al veel mogelijkheden, maar wij willen meer dan dat. Sommige van de jongeren die hier komen, behoren tot een kwetsbare groep. Ze kunnen gemakkelijk verkeerde keuzes maken…”

Vertrouwen winnen en verantwoordelijkheden geven zijn belangrijk voor Ali en Sandra. Veel jongeren zijn namelijk best bereid om in het goede spoor te blijven, zeggen ze. “Wij praten met ze, laten hen weten dat we er voor ze zijn. Daar moet je veel tijd in investeren want het vertrouwen komt niet vanzelf. Maar we zien dat het werkt. Vorig jaar, middenin de coronacrisis, hebben jongeren in het Europapark een groot skate-event georganiseerd. De jongeren hebben de vraag gesteld. Wij hebben geholpen, maar ze deden de organisatie zelf. Dat was super leuk!”

Er zijn altijd kansen

Elke donderdag is er in Wijkcentrum Kerk en Zanen een inloopavond voor jongeren. Geen drempels, wel een luisterend oor, een glas fris, een zak chips en eventueel een spannende game. “We weten dat er jongeren zijn die met problemen rondlopen waar ze moeilijk over kunnen praten”, zegt Ali. “Op deze manier proberen we contact met hen te maken en te praten over wat ze dwars zit. In een relaxte sfeer, dat is heel belangrijk.”

“Elke jongere is uniek”, zegt Sandra. “Met een eigen karakter, eigen vragen én eigen talenten. Natuurlijk bespreken wij met de jongeren het gedrag waar anderen last van hebben. Maar we proberen ook juist die talenten naar boven te krijgen. Als dat lukt is dat zo tof! Met verschillende groepen jongeren activiteiten organiseren. Meedenken met nieuwe projecten en kijken naar wat andere jongeren nodig hebben. Jongeren willen elkaar graag helpen. Wij helpen ze daarbij.”

Er zijn dus genoeg jonge talenten in Alphen West? “Zeker weten”, roepen Ali en Sandra in koor. “Wij zien altijd kansen!”

Meer weten?

Kijk op www.alphenaandenrijn.nl/huiskamer voor alle dorps- en buurthuizen.

Ali en Sandra