Waar stem ik voor bij de Europees Parlementsverkiezing?

Elke 5 jaar kiezen de inwoners met stemrecht uit landen van de Europese Unie hun vertegenwoordigers. Dit zijn de leden van het Europees Parlement. Er zitten na de verkiezing 720 leden uit 27 landen in het parlement. Het aantal leden per land is afhankelijk van het aantal inwoners. Nederland heeft na de verkiezing 31 leden in het Europees Parlement.

De leden van het Europees Parlement praten over hoe de Europese Unie zaken moet regelen. Ze maken en beslissen over nieuwe wetten. Dit doen ze samen met vertegenwoordigers van de regeringen van de landen van de Europese Unie. Deze wetten hebben invloed op uw dagelijks leven. Ze gaan bijvoorbeeld over handel, economie, de euro, landbouw, justitie, migratie, milieu, reizen en onderwijs. Als u gaat stemmen, bepaalt u mee wie uit Nederland in het Europees Parlement komt.

Op wie kan ik stemmen?

Bekijk de kandidatenlijst voor de Europees Parlementverkiezing (download, pdf formaat).

Ook op de website van de Kiesraad kunt u de kandidatenlijsten vinden.

  • Heeft u een beperking? Op de pagina Toegankelijk stemmen staat uitgelegd hoe we u kunnen helpen.

Waar vind ik meer informatie over partijen en kandidaten?

Op de website van de Kiesraad vindt u informatie over de politieke partijen en kandidaten die meedoen aan de verkiezing. Vóór de verkiezing ontvangt u thuis in de brievenbus een overzicht met de namen van de kandidaten. Op de websites van de partijen leest u hun plannen.