Tegemoetkoming energiekosten gastgezinnen

Vangt u als gastgezin Oekraïense vluchtelingen op? Dan zijn uw energiekosten gestegen. Gastgezinnen kunnen hiervoor een tegemoetkoming van de gemeente krijgen.

Veel gastgezinnen hebben een te hoog inkomen voor de landelijke energietoeslag. Oekraïense vluchtelingen kunnen geen energietoeslag aanvragen.

Voorwaarden

  • De toeslag is voor de periode van 1 februari 2023 tot 1 januari 2024. 
  • U krijgt € 42 per maand per opgevangen Oekraïense vluchteling. 
  • We keren de tegemoetkoming 1 keer per maand uit. 
  • U kunt de tegemoetkoming krijgen zolang u 1 of meer vluchtelingen uit Oekraïne opvangt.
  • Krijgt u huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Dat blijft hetzelfde. Deze tegemoetkoming verandert daar niets aan.  

Aanvraag

Bent u bij ons bekend, omdat u Oekraïners opvangt? Dan krijgt u vanzelf een aanvraagformulier toegestuurd. Heeft u geen aanvraagformulier ontvangen? En denkt u dat u recht heeft op de tegemoetkoming? Bel dan met 14 0172. Of stuur een e-mail naar leefgeldoekraine@alphenaandenrijn.nl. Een medewerker van het Serviceplein helpt u verder.

Wijzigingen doorgeven

Verandert er iets? Bijvoorbeeld 1 van de Oekraïners op uw adres verhuist? Dan passen we de tegemoetkoming aan. Dit gebeurt vanaf de maand nadat de wijziging in is gegaan. Heeft u geen Oekraïense vluchtelingen meer in huis? Dan zetten we de tegemoetkoming stop. Geef de wijziging op tijd aan ons door. Bel hiervoor met 14 0172. Of stuur een e-mail naar leefgeldoekraine@alphenaandenrijn.nl.

Bezwaar & beroep

Bent u het niet eens met ons besluit? Dan kunt u bezwaar maken.