Ophoging van buurten door bodemdaling
De gemeente hoogt met regelmaat straten en soms hele buurten op. Dit heeft gevolgen voor de gebouwen, terreinen en (riool)aansluitingen.
Waar moet u als eigenaar van een gebouw rekening mee houden?
Zakkende ondergrond
Grote delen van Alphen aan den Rijn hebben soms een grond die makkelijk zakt. De grond zakt als het droog wordt of als er water uit wordt gehaald. De grond zakt in zijn geheel.
Op sommige plekken is dit zelfs meer dan 3 centimeter per jaar. Bodemdaling gebeurt al eeuwen en kunnen we niet tegengehouden. We kunnen het alleen wat beperken.
Bekijk de kaart met voorspelde bodemdaling 2020-2050
Als de bodem daalt, hoeft dat geen probleem te zijn. Problemen ontstaan meestal pas als er grote verschillen tussen goed gefundeerde en niet-goed gefundeerde gebouwen zijn. Dit is vaak in woonwijken.
Ook bij hoogteverschillen tussen verschillende plekken ontstaan vaker problemen. Voorbeelden zijn achtertuinen of achterpaden die lager liggen dan de straat. Het kan ook zijn dat de zandlaag in de kruipruimte van een gebouw wegzakt, soms tot onder grondwaterniveau of onder het funderingsniveau.
Woningen en bodemdaling
De meeste woningen die zijn gebouwd na de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente, zijn onderheid en gefundeerd op de diepe, stevige zandlagen. Deze woningen verzakken niet. Woningen van voor die oorlog, zijn niet altijd onderheid en kunnen dus wel verzakken. Net als niet-gefundeerde schuren, muren en opritten. Ook aanbouwen waar soms maar korte palen zijn gebruikt, kunnen verzakken.
Gaat u bouwen of verbouwen, dan is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren. Zo voorkomt u schades. Laat vooral de grond en de fundering onderzoeken. Woningen, aanbouwen en overige gebouwen moeten bijvoorbeeld op de juiste stevige zandlaag worden gefundeerd. Het is ook belangrijk om goed te kijken naar de aansluitingen van riool, water, gas, elektra en glasvezel. Laat u goed adviseren bij de aanleg van de entree, tuin, terras en kruipruimte.
Bekijk meer informatie over bodem en fundering bij het Kenniscentrum bodemdaling en funderingen.
De gemeente hoogt regelmatig het verzakte openbare gebied op naar het oorspronkelijke niveau van aanleg. Dit doen we ook met de riolering, deze verhogen we tot aan uw erfgrens. Particuliere gronden hoogt de gemeente niet op. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf.
Om problemen te voorkomen raden wij u aan om de riolering tussen de woning en de erfgrens ook op te (laten) hogen. De particuliere riolering is vaak nog in goede staat, meestal is deze alleen maar verzakt. U kan deze verzakking (laten) verhelpen door de buis tussen de woning en de erfgrens vrij te (laten) graven. Nadat u de riolering heeft vrijgegraven kan u deze (laten) inspecteren.
Als de rioolbuis nog heel is, kan u deze ophogen door uw riool iets op te tillen en er zand onder aan te brengen. Zo ontstaat er weer een goede afwatering. Het is hierbij nodig dat uw riolering nét niet horizontaal ligt. Hij moet iets aflopen, zodat het water langzaam naar het gemeenteriool stroomt. Als de riolering oploopt, is dit vaak de oorzaak van problemen en waterschade.
Sommige huizenblokken hebben 1 gezamenlijk punt waarnaar het rioolwater wegstroomt. Deze verzamelleiding ligt meestal direct voorlangs óf achterlangs het huizenblok. Waar deze leiding precies loopt, is terug te vinden in de documenten die u ontving bij de aankoop van uw huis. Als u deze niet (meer) heeft, dan kan u deze opvragen bij de gemeente Alphen aan den Rijn.
Het ophogen van de particuliere riolering kan u zelf doen of u kan dit laten doen.
Wij raden u aan om de tuin en bestrating regelmatig op te hogen. Dit advies is er niet om problemen met de riolering te voorkomen, maar om wateroverlast op uw eigen terrein tegen te gaan. Regenwater kan niet van uw tuin naar het openbare gebied stromen als het openbare gebied hoger ligt.
Om deze reden adviseren wij ook om de hoogte van uw kruipruimte te controleren en zo nodig aan te vullen. Dit om te zorgen dat uw kruipruimte droog blijft. Maar ook dat het zand onder uw terras of entree niet de kruipruimte instroomt.
Het ophogen van uw tuin, kruipruimte en bestrating kan u zelf doen of u kan dit laten doen.
De gemeente is verantwoordelijk voor het openbare gebied. Wij zorgen ervoor dat het openbare gebied niet te laag komt te liggen. Ook zorgen wij voor een goed functionerend rioolstelsel, zodat wij uw afvalwater kunnen afvoeren.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen terrein. Kosten voor het onderhouden hiervan zijn dan ook voor eigen rekening. Soms veroorzaakt de verzakking van het eigen terrein schade. Te denken valt aan verstopping van uw riool of waterschade doordat regenwater via de tuin uw woning binnenloopt. Het voorkomen hiervan is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Hiervoor kan de gemeente niet aansprakelijk worden gesteld.