Essentaksterfte

De es is een loofboom uit de olijffamilie en komt veel voor in Europa. Het is een snelgroeiende boom die tot 40 m hoog kan worden. Maar sinds 2011 worden de bomen in Nederland aangetast door een schimmel, Chalara fraxinea. De boomziekte die op dit moment het meeste voorkomt in onze gemeente is de essentaksterfte.

Essentaksterfte

Ongeveer de helft van de ruim 8000 essen in onze gemeente is inmiddels aangetast door de schimmel. Een deel daarvan (6 procent) heeft nog maar een levensverwachting van tussen de 0 tot 5 jaar. De bomen zijn dan ook niet meer te redden.

Wat doet de gemeente

De gemeente controleert jaarlijks de essen op deze schimmel. Elke 5 jaar verwijdert de gemeente essen die nog maar zo kort te leven hebben. Zo voorkomen we ongelukken door omvallende bomen of afbrekende takken. De essen die overblijven houden we elk jaar goed in de gaten om te zien hoe ziek deze zijn en te zien of er meer essen ziek worden. Voor de gekapte bomen komen andere soorten bomen terug.

Hoe herkent u een zieke Es

De schimmel infecteert de bomen via het blad. De eerste symptomen bestaan uit bladvlekjes. Daarna volgt verkleuring van de nerven en het geheel of gedeeltelijk afsterven van het geïnfecteerde blad. Op de foto hieronder zijn een aantal symptomen te zien. Foto's: J.A. Hiemstra, Wageningen University & Research.

  

  • Afgestorven scheuten in top jonge essenboom
  • Afgestorven scheuten
  • Necrose van grote delen van de stam 

  

  • Aangetast blad
  • Lensvormige plek afgestorven bast
  • Verkleuring afgestorven takken en bladeren
  • Afgestorven tak waarbij zijscheut groei overneemt (rechts)

Wat kunt u doen als u een zieke boom ziet

De schimmel is helaas niet te zien met het blote oog. Wel kunt u herkennen dat in een boom dode takken ontstaan. De gemeente inspecteert haar bomenbestand intensief. Denkt u een zieke boom te zien dan kunt u dit altijd melden. Doet u de melding online of via e-mail, dan kunt u ook een foto van de boom meesturen. 

Melding doen »

U kunt ook bellen naar 14 0172, optie 2. Of stuur een e-mail naar gemeente@alphenaandenrijn.nl.