Plantenziekten

Bacteriën als Xylella en insecten als de boktor zijn schadelijk voor veel planten. Ze zorgen voor plantenziekten die voorkomen op bijvoorbeeld olijfbomen, oleanders en lavendel. Een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten.

Xylella en boktor zijn ziekten en plagen die oorspronkelijk niet in de Europese Unie voorkomen, of daar zeer beperkt verspreid zijn. Deze zogenoemde quarantaine-organismen (ook wel Q-organismen of Q’s genoemd) zorgen ervoor dat veel planten verwelken, verdrogen of afsterven. Ze zijn niet schadelijk voor mens en dier.

Er is een kans dat Q-organismen ook in onze gemeente komen en er schade aanrichten. Een uitbraak kan grote economische gevolgen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt en onderzoekt mogelijke ontdekkingen van schadelijke bacteriën op planten die beperkt of (nog) niet in Nederland voorkomen.

Wat als een plantenziekte plotseling verspreidt?

Bij een (mogelijke) ontdekking of plotselinge verspreiding van een Q-organisme neemt de NVWA maatregelen. Die zijn erop gericht om vestiging en verspreiding van de bacterie te voorkomen. Zij informeren ook telers, handelaren en particulieren over deze maatregelen. Het gaat er bijvoorbeeld over hoe zij kunnen voorkomen dat deze schadelijke plantenziekten ons land binnenkomen.

Neem geen planten mee uit het buitenland

Om een uitbraak te voorkomen, raadt de NVWA aan om geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Wilt u dit toch doen, bekijk dan eerst de website van de NVWA of neem contact op via telefoonnummer 0900 03 88.

Hoe herkent u een plantenziekte?

Een plantenziekte herkent u aan verschroeiing, verdorring of verwelking van de bladeren en uiteindelijk sterfte van de plant. De ziekte ontwikkelt zich meestal traag en als eerste langs de bladranden. Hieronder ziet u twee voorbeelden.

Door Xylella fastidiosa aangetast citrusblad.

Door Xylella fastidiosa aangetaste Oleander.

Meer informatie

Twijfelt u of uw plant besmet is of wilt u meer over plantenziekten lezen? Kijk dan op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.