Schade aan uw fundering door bodemdaling

Heeft u als inwoner van de gemeente Alphen aan den Rijn door bodemdaling schade aan de fundering van uw huis? Dan kunt u dit melden bij het Funderingsloket.

Ook kunt u bij dit loket informatie krijgen over problemen aan uw fundering. Een funderingsspecialist beantwoordt uw melding en/of vragen.

Wat voor fundering heeft u?

Funderingen van woningen op houten palen of op staal gebouwde woningen hebben bij bodemdaling een grotere kans op schade aan de fundering. Huizen gebouwd na 1990 is die kans erg klein, omdat deze in principe op betonnen palen staan.

Huiseigenaren weten vaak niet welke fundering er onder hun woning zit en of er een risico is op funderingsschade. Dat wordt meestal pas duidelijk als er scheuren in de gevel komen of er verzakkingen optreden. Het is daarom verstandig om op tijd te weten hoe het met de fundering van uw woning is gesteld.

Sinds 1 oktober 2021 is het bovendien verplicht om bij iedere woningtaxatie een funderingsrisico rapport op te nemen. Hiervoor kunt u terecht bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). 

De staat van de fundering van woningen gaat daarmee bij aan- en verkoop van woningen een rol spelen. Ook kan het mee gaan wegen bij het verstrekken van een hypotheek.

Wat doet het Funderingsloket voor u?

Huiseigenaren krijgen in eerste instantie digitale informatie via het Funderingsloket. Mocht het noodzakelijk zijn, dan wordt er een afspraak op locatie gemaakt. Met deskundige begeleiding zorgt het Funderingsloket voor eerste hulp aan huiseigenaren.

Regio Deal Bodemdaling Groene Hart

Het Funderingsloket Groene Hart is financieel mogelijk gemaakt door de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart. Hierin werken 8 regionale overheden, de rijksoverheid, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en het bedrijfsleven samen aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling.