Zero-emissiezone

Vanaf 1 juli 2026 kunt u als ondernemer alleen met een uitstootvrije bestelbus of vrachtwagen de zero-emissiezone van Alphen aan den Rijn inrijden. Dit geldt ook voor uw leveranciers of andere zakelijke contacten. De zero-emissiezone geldt niet voor personenauto’s.

Met de zero-emissiezone stadslogistiek verminderen we de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof van het verkeer tot uiteindelijk 0% in 2030. Ook beperken we hiermee de geluidsoverlast.

Check uw kenteken

De komst van een zero-emissiezone kan gevolgen hebben voor bedrijven. Check daarom of uw bedrijfswagen vanaf juli 2026 nog de zone mag inrijden. 

Kenteken checken »

Hulp nodig bij de overstap naar emissievrij rijden?

Heeft u als ondernemer vragen over emissievrij rijden, wilt u weten welke subsidies er voor u zijn of kunt u hulp gebruiken bij de overstap naar een elektrische bedrijfswagen? Maak dan een afspraak met onze logistiek makelaar via logistiek0172@alphenaandenrijn.nl

Waar komt de zero-emissiezone

Op onderstaande kaart ziet u hoe de zero-emissiezone gaat lopen: Zegerbaan, Oostkanaalweg, N11 en Hoorn. De rode vlakken op de kaart zijn winkelgebieden en de paarse vlakken de industrieterreinen. De definitieve grenzen worden nog vastgelegd in een verkeersbesluit. 

Overgangsregeling

Er is een overgangsregeling, zodat u tijd heeft om de overstap goed te plannen. Meer informatie hierover leest u op de website www.opwegnaarzes.nl/bedrijven of www.doehetzero.nl. Bestelbusjes met emissieklasse 5 of hoger mogen de zero-emissiezone inrijden. Voor vrachtverkeer geldt emissieklasse 6 of hoger. Vanaf 1 januari 2028 moeten alle bestelauto’s emissievrij zijn. Voor vrachtwagens geldt 1 januari 2030. 

Vrijstellingen en ontheffingen

Misschien mag u met uw bedrijfswagen de zero-emissiezone niet inrijden, omdat uw voertuig een te lage emissieklasse heeft of te oud is. Daarom worden er soms uitzonderingen gemaakt. Een vrijstelling wordt bepaald op basis van het kenteken en krijgt u automatisch. Een ontheffing moet u zelf aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Verschil zero-emissiezone en milieuzone

Een zero-emissiezone is een stadsgebied waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Er mogen alleen bestelbussen of vrachtwagens in die geen schadelijke stoffen uitstoten. Een milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen niet in mogen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot in steden verminderd.