Als de sirene gaat

Elke 1e maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. 

Wordt de sirene na vijf minuten herhaald, dan is er meer aan de hand dan bijvoorbeeld alleen stank of prikkelende lucht. Doe dan het volgende:

  • Ga direct naar binnen
  • Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
  • Zet radio of tv aan. U volgt de actuele situatie via Omroep West
    Op de radio is de frequentie 89.3 op de FM-zender. Via DAB+ ontvangt u Omroep West via kanaal 8A, (195.936 MHz). Of luister Omroep West via de app
  • Volg de instructies altijd goed op

Volg ons op Twitter en Facebook

Tijdens een ramp of calamiteit maken wij gebruik van sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons daarom op Twitter (@gemeenteaadr) en Facebook (facebook.com/gemeentealphenaandenrijn).

Als u een bericht krijgt van NL Alert

NL Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. 

Burgernet

Burgernet is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en politie. Burgernet wordt ingezet als er een duidelijk signalement is bij diefstal, beroving of vermist persoon.

Sirenetest

De sirenes worden landelijk op de eerste maandag van de maand getest, om 12.00 uur. Het signaal van de sirene is dan 1 minuut en 26 seconden te horen. Dit proefalarm is een test voor hulpverleningsdiensten, maar ook voor u. 

Meer weten wat u kunt doen een ramp, calamiteit of noodsituatie

Op Crisis.nl leest u wat u kunt doen bij een ramp, calamiteit of noodsituatie (extreem weer, stroomuitval of cyberaanvallen).