Vragen en antwoorden over aardgasvrij wonen
Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over aardgasvrij wonen
Bij de verbranding van aardgas komt CO2 (koolstofdioxide) vrij. Hierdoor warmt de aarde langzaam op. Dit leidt tot klimaatverandering, met grote gevolgen voor mens en natuur. Om dit tegen te gaan, spraken alle landen van de wereld af om te stoppen met aardgas. In Nederland staat dit in het Klimaatakkoord. Uiterlijk in 2050 willen we in Nederland helemaal geen aardgas meer gebruiken om te verwarmen, douchen of koken. Ook bedrijven en fabrieken stoppen met aardgas.
In Nederland sprak de regering uit dat we waterstof niet gebruiken voor het verwarmen van woningen. Waterstof is duur om te maken. Er is ook niet genoeg groene stroom om voldoende waterstof te maken voor woningen. Voor het verwarmen van woningen met waterstof zijn er 4x meer windmolens nodig dan bij het gebruik van een warmtenet of warmtepompen. Waterstof wordt alleen ingezet voor grote fabrieken, vrachtverkeer, scheepvaart en vliegtuigen.
Een kerncentrale maakt geen warmte, maar elektriciteit. Een kerncentrale is kostbaar en de bouw duurt lang. Het afval van een kerncentrale is een groot probleem, daar is nu nog geen goede oplossing voor. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft geen plannen voor een kerncentrale.
Er zijn 2 manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. Een warmtenet voor het verwarmen van veel huizen tegelijkertijd of een warmtepomp voor het verwarmen van een los huis of een klein groepje huizen.
Gemeente Alphen aan den Rijn onderzoekt de komende jaren waar warmtenetten mogelijk zijn. Daarvoor moeten er genoeg huizen dicht genoeg bij elkaar staan. Ook moet er een warmtebron dichtbij zijn, zoals restwarmte van een afvalcentrale of een waterzuivering.
Warmte uit de bodem (geothermie) of uit water (aquathermie) zijn ook mogelijk. Een warmtepomp kunt u zelf kopen voor uw eigen huis. Het goed isoleren van uw huis is daarbij belangrijk.
Een warmtenet bestaat uit buizen die warm water de huizen binnen brengen en het afgekoelde water weer afvoeren. U heeft geen cv-ketel meer nodig. Wel komt er een afleverset in de woning. Hiermee sluiten we het water uit het warmtenet aan op uw centrale-verwarmingssysteem. Soms heeft u nieuwe radiatoren nodig of vloerverwarming. Dit hangt af van uw huis en hoe het geïsoleerd is. Ook goede ventilatie is belangrijk.
Een warmtenet is de meest duurzame manier van verwarmen. Vanuit 1 centrale warmtebron kunnen we duizenden huizen verwarmen. Deze warmtebron kan restwarmte van een fabriek of afvalcentrale zijn. Ook kunnen we warmte halen uit water (aquathermie) of de bodem (geothermie). Dit is duurzame warmte.
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hij gebruikt hiervoor elektriciteit, maar is heel zuinig. Deze warmte gebruiken radiatoren om het huis te verwarmen. Dit gebeurt nu ook met een cv-ketel. Soms zijn er andere radiatoren nodig of vloerverwarming. Dit hangt af van uw huis en hoe het geïsoleerd is. Ook goede ventilatie is belangrijk.
Elke warmtepomp heeft een buiten-unit. Dat is de kast met de ventilatoren die buiten tegen de gevel staat of hangt. Deze maakt geluid, maar bij de nieuwste modellen is dit minder storend. In het algemeen geldt: hoe groter de buiten-unit, hoe minder geluid. Gemiddeld genomen is het geluid van de buiten-unit vergelijkbaar met het geluid van een koelkast.
Een hybride warmtepomp verwarmt samen met uw bestaande cv-ketel uw huis. Dit is duurzamer dan als de cv-ketel alleen zou verwarmen. U kiest voor een hybride warmtepomp als u gas wilt besparen, zelfs als uw cv-ketel nog goed werkt. Bekijk voordat u een hybride warmtepomp koopt, wat de plannen van de gemeente zijn in uw wijk. Bekijk de interactieve warmtekaart of stuur een e-mail naar duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.
Als we een warmtenet in uw wijk aanleggen, dan is het misschien verstandiger om in de tussentijd een hr-ketel te huren. Als er geen warmtenet in uw wijk komt, dan kunt u als uw cv-ketel ermee stopt, meteen overstappen op een (zelfstandige) warmtepomp.
Het is alleen verstandig om een warmtepomp te kopen, als uw cv-ketel ermee ophoudt en er in uw wijk geen warmtenet komt. Check voordat u een warmtepomp koopt, wat de plannen van de gemeente zijn in uw wijk. Bekijk de interactieve warmtekaart of stuur een e-mail naar duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.
Om uw huis goed warm te krijgen met een warmtepomp is ook isoleren belangrijk. Onderzoek wat mogelijk is voor de isolatie van dak, muren, ramen en vloer. Dicht de kieren en ventileer voldoende.
Een verwarmingstest is ook mogelijk. Zo kunt u ervaren of uw huis geschikt is voor lage temperatuur verwarming en het verwarmen met een warmtepomp. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over. U kan ook een afspraak maken met een energiecoach om dit samen in kaart te brengen.
Om uw huis aangenaam te verwarmen met een warmtepomp is goede isolatie belangrijk. Ook als uw cv-ketel nog goed werkt kunt u daarmee beginnen. U vermindert het aardgas gebruik en maakt uw huis al meer geschikt voor duurzaam verwarmen (met warmtenet of warmtepomp). Onderzoek de mogelijkheden voor de isolatie van dak, muren, ramen en vloer. Dicht de kieren en ventileer voldoende.
Een verwarmingstest is ook mogelijk. Zo kunt u ervaren of uw huis geschikt is voor lage temperatuur verwarming en het verwarmen met een warmtepomp. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over. U kan ook een afspraak maken met een energiecoach om dit samen in kaart te brengen.
Groen gas wordt gemaakt van bijvoorbeeld slib, tuinafval of koeienmest. Ook duurzaam geproduceerd waterstof, noemen we groen gas. Het gebruik is gelijk aan zoals we nu aardgas gebruiken.
Het is nog onbekend of groen gas gebruikt zal worden voor het verwarmen van huizen. Mocht dit het geval zijn, dan zal het alleen voor huizen zijn waarvoor geen alternatief mogelijk is, zoals bijvoorbeeld monumentale panden.
Zonnepanelen maken duurzame stroom uit zonlicht. Met deze stroom kan een warmtepomp warmte halen uit lucht, water of bodem. Maar: zonnepanelen maken vooral stroom bij veel zonlicht. Verwarming is dan vaak niet nodig.
De meeste warmtepompen kunnen ook koelen. Daarvoor kan de warmtepomp ook stroom uit zonnepanelen gebruiken. U kunt de groene stroom ook gebruiken voor uw (af)wasmachine, koelkast, inductiefornuis en andere elektrische apparaten. Heeft u een eigen laadpaal, dan kunt u ook uw elektrische auto opladen met stroom uit zonnepanelen.
Er zijn ook thermische zonnepanelen, die maken warmte uit zonlicht. Deze gebruiken we in Nederland niet veel. De meeste warmte wordt namelijk door deze panelen gemaakt als er geen warmte nodig is.
Met een cv-ketel op gas verwarmt u uw huis op een hoge temperatuur (65 – 90 graden Celsius). Uw huis hoeft niet perfect geïsoleerd te zijn omdat de temperatuur zo hoog is.
Een warmtepomp geeft lage temperatuurverwarming (30 – 50 graden Celsius). Daarbij is isolatie heel belangrijk, zodat de warmte zo goed mogelijk gebruikt wordt. De verspeiding van de warmte door het huis moet goed zijn, bijvoorbeeld met vloerverwarming. Ook zijn er speciale lage temperatuurradiatoren.
Groen gas komt niet uit de grond, zoals aardgas. Groene waterstof bijvoorbeeld moet gemaakt worden. Dit is duur en voorlopig nog niet duurzaam. In Nederland zal groen gas of waterstof alleen gebruikt worden voor de industrie of zwaar verkeer (vrachtwagens, vliegtuigen).
De regering besloot dat we groen gas of waterstof niet gebruiken voor het verwarmen van huizen of gebouwen.
Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel warmtebronnen binnen de eigen gemeentegrenzen. Deze warmtebronnen zijn vooral 'lage-temperatuur' warmtebronnen. Zij geven niet genoeg warmte voor alle huizen en gebouwen in de gemeente.
Daarom wil gemeente Alphen aan den Rijn ook graag warmte uit bronnen van hogere temperatuur van buiten de eigen gemeente gebruiken. Bijvoorbeeld de restwarmte uit de haven van Rotterdam. Deze restwarmte kan gebruikt worden om huizen te verwarmen. Deze restwarmte is nu nog niet 100% duurzaam. Maar in de toekomst wordt deze wel steeds duurzamer. We weten nu nog niet of gemeente Alphen aan den Rijn deze restwarmte kan gaan gebruiken.
Met warmtenet of een warmtepomp wordt uw huis goed warm. Het is dan vaak wel belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Steeds meer warmtepompen kunnen het huis ook koelen, zoals een airco.
Het is altijd een goed idee om uw woning zo goed mogelijk te isoleren. U bespaart dan meteen op aardgas, ook als u nog een cv-ketel heeft. In de winter blijft een geïsoleerd huis lekker warm en in de zomer juist koel. Onderzoek wat mogelijk is voor de isolatie van dak, muren, ramen en vloer. Dicht de kieren en ventileer voldoende.
Een verwarmingstest is ook mogelijk. Zo kunt u ervaren of uw huis geschikt is voor lage temperatuur verwarming en het verwarmen met een warmtepomp. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over. U kan ook een afspraak maken met een energiecoach om dit samen in kaart te brengen.
Dit hangt af van de nieuwe manier van verwarmen. In elk geval zullen cv-ketel en gasfornuis verdwijnen. Hier komt een aansluiting op het warmtenet of een warmtepomp voor in de plaats. Een warmtepomp bestaat uit 2 delen. 1 deel staat binnen, 1 deel staat of hangt buiten. Koken gaat met een elektrisch fornuis (inductie).
Soms zijn nieuwe radiatoren nodig. Ook moet het huis soms beter geïsoleerd worden (dak, muren, ramen, vloer). Dit verschilt per huis. Op de website van stichting Hier.nu kunt u meer lezen over aardgasvrij wonen, verwarmen, douchen en koken. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over.
Als uw woning aardgasvrij wordt, kunt u niet meer koken op gas. U moet dan elektrisch koken. De meest veilige en duurzame manier is inductie. Koken op inductie is veilig en lijkt erg op koken met aardgas. Kijk voor meer informatie de website van stichting Hier.nu.
Nee, u hoeft niet anders te gaan douchen. Wel geldt altijd: hoe korter u doucht, hoe duurzamer het is. U bespaart dan ook op water en energie. Bij een warmtenet komt het warme water via een afleverset uw huis binnen. Bij een warmtepomp hoort een boiler waarin water warm wordt gehouden. Hoe groter de boiler, hoe meer warm water u achter elkaar kunt gebruiken.
Voor stroom kiest u nog steeds uw eigen energiebedrijf. Als u een warmtepomp neemt, kunt u bij uw huidige energiebedrijf blijven.
Als uw huis wordt aangesloten op een warmtenet, dan kunt u niet kiezen. U bent en blijft dan klant van het warmtebedrijf dat het warmtenet aanlegt en beheert. De overheid controleert met de Warmtewet de prijzen. Een warmtebedrijf mag niet zomaar elke prijs vragen.
In 2025 komt er een nieuwe Warmtewet (De Wet Collectieve Warmtevoorziening). Het doel van deze nieuwe wet is onder andere dat provincie en gemeente meer te zeggen krijgen over warmtenetten en de prijzen van warmte.
Als uw huis aardgasvrij is, gebruikt u geen gas meer. Dus krijgt u ook geen gasrekening. Koken doet u elektrisch. Verwarmt u met een warmtepomp? Die werkt op stroom. U krijgt dan alleen nog een rekening voor stroom. Hier zit alles in: verwarmen, koken en douchen. Daarnaast krijgt u natuurlijk ook een rekening voor het water.
Wordt uw huis verwarmd met een warmtenet? Dan krijgt u een rekening van het warmtebedrijf voor de verwarming. Voor stroom kunt u een eigen energiebedrijf kiezen. Voor water en warmte niet.
Voor de overstap naar duurzame warmte maakt u kosten. Bij een warmtenet is dat anders dan bij een warmtepomp. Voor een warmtenet zijn er aansluitkosten. Ook moeten er misschien andere radiatoren komen en/of uw huis geïsoleerd worden.
Bij een warmtepomp zijn er de kosten voor de warmtepomp zelf, (vaak) andere radiatoren en/of vloerverwarming en isolatie. Ook zijn er vaak kosten voor ventilatie. Dit alles hangt af van uw huis. Er zijn veel manieren om deze aanpassingen te betalen. Er zijn subsidies. Ook is soms een renteloze lening mogelijk. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over. U kunt ook een gratis advies krijgen van een energiecoach.
Informeer bij de gemeente wat de plannen zijn voor uw wijk of buurt. Als er een warmtenet komt, is het niet verstandig om een warmtepomp te kopen. Bekijk de interactieve warmtekaart of stuur een mail naar duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.
Het is altijd een goed idee om uw huis zo goed mogelijk te isoleren. Onderzoek wat mogelijk is voor de isolatie van dak, muren, ramen en vloer. Dicht de kieren en ventileer voldoende. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over. U kunt ook een afspraak maken met een energiecoach.
De eigenaar van uw huurwoning is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw huis. Als huurder kunt u wel zelf besparen op energie. Bijvoorbeeld door tochtstrippen bij deuren en ramen, speciale folie op de ramen of isolatie achter de radiatoren. Goed sluitende gordijnen helpen ook om warmte binnen en kou buiten te houden.
U kunt ook uw verhuurder of de huurdersvereniging vragen wat de plannen en mogelijkheden zijn voor uw huis.
Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE) moeten verduurzamen. Hiervoor werkt gemeente Alphen aan den Rijn samen met een VvE-loket. Kijk voor meer informatie op duurzaamalphen.nl/vve.
Een verhuizing is een goed moment om het huis te verduurzamen en voor te bereiden op aardgasvrij, zeker als u gaat verbouwen. Vraag altijd eerst bij de gemeente na, wat de plannen zijn voor uw wijk of buurt. Als er een warmtenet komt, is het niet verstandig om een warmtepomp te kopen. Bekijk de interactieve warmtekaart of stuur een e-mail naar duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.
Het is altijd een goed idee om uw huis zo goed mogelijk te isoleren. Onderzoek wat mogelijk is voor de isolatie van dak, muren, ramen en vloer. Dicht de kieren en ventileer voldoende. Ook kunt u alvast overstappen naar koken op inductie. Misschien is het verstandig om andere radiatoren te plaatsen. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over. U kunt ook een afspraak maken met een energiecoach.
Vraag bij de gemeente na wat de plannen zijn voor uw wijk of buurt. Bekijk de interactieve warmtekaart of stuur een mail naar duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.
Komt er een warmtenet? Dan is het misschien een goed idee om een nieuwe cv-ketel te kopen (of huren). U kunt deze combineren met een hybride warmtepomp. Dan bespaart u al flink op aardgas en dus energiekosten.
Komt er geen warmtenet? Dan kunt u meteen overstappen op een warmtepomp. Uw woning isoleren is daarbij belangrijk. Misschien heeft u ook andere radiatoren of vloerverwarming nodig. Denk ook aan ventilatie. Op de site van het Regionaal Energieloket vindt u hier ook veel informatie en tips over. U kunt ook een afspraak maken met een energiecoach.
U kunt overstappen op inductie wanneer u wilt. Bijvoorbeeld wanneer u uw keuken gaat verbouwen. U heeft dan wel een moderne meterkast nodig. Misschien moet u een extra elekticiteitsgroep laten aanleggen. U vindt meer informatie over koken op inductie op de site van hier.nu.
Er zijn 5 verkenningsgebieden in gemeente Alphen aan den Rijn. In deze wijken of buurten onderzoeken we hoe we anders kunnen verwarmen dan met aardgas. We doen dit onderzoek samen met inwoners, bedrijven en woningcorporaties. Het onderzoek duurt een paar jaar en moet voor 2030 klaar zijn.
De nieuwe manier van verwarmen moet betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar zijn. Bekijk of uw huis in een verkenningsgebied staat.