Predicaat of Erepenning

Nederland kent verschillende Koninklijke onderscheidingen voor mensen en organisaties die een belangrijke rol vervullen of hebben vervuld in de samenleving of voor het Koninklijk Huis.

De Koning kan, naast een persoonlijke onderscheiding (Lintje), ook een onderscheiding verlenen aan bedrijven, instellingen of verenigingen. U vraagt de onderscheiding aan bij de gemeente. 

Er zijn 3 onderscheidingen:

  • Predicaat Koninklijk voor landelijke organisaties en bedrijven
  • Predicaat Hofleverancier voor bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf 
  • Koninklijke Erepenning. Dit is een ereteken voor verenigingen, stichtingen, instellingen of sportverenigingen op regionaal of lokaal niveau. 

Voorwaarden

De voorwaarden voor het aanvragen van een Predicaat Koninklijk, Predicaat Hofleverancier of Koninklijke Erepenning leest u op de website van het Koninklijk Huis.

Aanvraag

De onderscheiding vraagt u aan bij de gemeente. U stuurt hiervoor een mail naar gemeente@alphenaandenrijn.nl. Of u neemt telefonisch contact op via 14 0172. 

De aanvraag neemt een lange periode in beslag. Wij raden u aan voor het aanvragen van een predicaat 1,5 jaar van tevoren contact met op te nemen met de gemeente. Voor de aanvraag van een Koninklijke Erepenning 6 à 7 maanden van tevoren.