Participatiescan

Wilt u bouwen of verbouwen? Dan heeft u niet alleen met de gemeente maar ook met anderen te maken. Denk aan buurtbewoners, bedrijven of gebruikers van het gebouw of de ruimte eromheen. Door uw omgeving op tijd bij uw plan te betrekken, komen alle belangen, meningen, kennis en ideeën op tafel. Dit noemen we participatie. 

Hoeveel participatie nodig is, hangt af van uw plan en hoeveel mensen er iets van merken. Meestal geldt: hoe groter uw plan, hoe belangrijker het is om uw omgeving op tijd te betrekken.

Doet u een aanvraag voor een omgevingsvergunning? Dan is het soms verplicht om uw omgeving bij uw plan te betrekken. Dat is het geval als:

  • uw plan niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan (‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’) en
  • de activiteit voorkomt op deze lijst. Kijk in de 2e kolom.

Hoe regelt u participatie

Om te weten hoe u participatie kunt regelen en hoeveel u kunt doen, kunt u de participatiescan doorlopen. Dit is een vragenlijst. Aan het eind ziet u of u veel of weinig participatie moet regelen. En u krijgt voorbeeld brieven en tips. Ook krijgt u een voorbeeldverslag. In dit verslag schrijft u op hoe u de participatie heeft aangepakt. Daarna stuurt u het participatieverslag mee met uw aanvraag voor een omgevingsvergunning. 

Naar de participatiescan »

Op de hoogte blijven van plannen in uw buurt

Door participatie kunt u aangeven of u last zult hebben van een plan. Wilt u weten of iemand in uw buurt een omgevingsvergunning aangevraagd heeft? Of hoe het na de participatie verder gaat met de vergunningaanvraag? Er zijn verschillende manieren waarop u de bekendmakingen kunt volgen. Bijvoorbeeld via e-mail of in het huis-aan-huisblad.