Omgevingsvergunning aanvragen
Wilt u gaan bouwen of verbouwen, een monument wijzigen, een boom kappen of een inrit maken? Doe via Omgevingsloket een vergunningscheck en kijk of u een vergunning nodig heeft. Soms mag u zonder vergunning bouwen. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van uw woning.
- Geef de werkzaamheden aan die voor u gelden.
- Door het beantwoorden van de vragen wordt een formulier samengesteld. U weet dan of u voor uw (ver)bouwplan een vergunning moet aanvragen.
Wilt u weten of uw (ver)bouwplannen afwijken van het bestemmingsplan? U kunt de bouwregels uit een bestemmingsplan bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl.
Twijfelt u of uw plannen haalbaar zijn? Vraag dan een vooroverleg (ver)bouwplannen aan.
Kosten
De kosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van uw plannen. U betaalt altijd voor de aanvraag van de vergunning. Informatie hierover vindt u in de legesverordening.
Aanvraagtermijn
- Voor de meeste aanvragen geldt een termijn van 8 weken. De gemeente mag deze termijn 1 keer met maximaal 6 weken verlengen. Als de gemeente de termijn laat verlopen dan is de vergunning automatisch ‘van rechtswege’ verleend.
- Voor een uitgebreide aanvraag geldt een termijn van 26 weken. Deze termijn geldt bijvoorbeeld bij een aanvraag voor het oprichten of veranderen van een inrichting (vergunning ‘milieu’), werkzaamheden aan een rijksmonument (soms), aanpassing van een bestemmingsplan of bij brandveiligheid gebruik. Als de gemeente deze termijn laat verlopen dan is de vergunning niet automatisch ‘van rechtswege’ verleend.
- U ontvangt bericht van de gemeente waarin staat hoelang de procedure gaat duren.
Goed om te weten
- Vertel uw buren van uw verbouwplannen. Kent u uw buren niet zo goed of spreekt u ze niet zo vaak? Dan kunt u ook een brief (voorbeeldtekst) sturen.
-
Gaat u tussen 07.00 en 19.00 uur bouw- of sloopwerkzaamheden doen waarbij u verwacht dat er geluidshinder ontstaat? Dan vraagt u via de Omgevingsdienst Midden-Holland een ontheffing geluidshinder aan.
-
Gaat u een aanvraag doen? Kijk ook even bij de informatie over de meestvoorkomende aanvragen. Dit staat bij elkaar uitgelegd op een aparte pagina.
Nieuwe Omgevingswet
Op 1 januari 2024 wordt in heel Nederland de Omgevingswet ingevoerd. De regels voor het aanvragen van een vergunning worden helder en inwoners kunnen makkelijk zien hoe hun aanvraag vordert. De informatie de Omgevingswet, de omgevingsvisie en participatie staat bij elkaar onder Invoering Omgevingswet.