Informatie voor Oekraïners

Hier vindt u informatie voor Oekraïense vluchtelingen.

Op de website RefugeeHelp is veel informatie te vinden voor gevluchte Oekraïners die al in Nederland zijn:

Daarnaast hebben we handige informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne, hier op een rijtje gezet. 

Inschrijven in de gemeente Alphen aan den Rijn

Inschrijven in gemeente Alphen aan den Rijn

Zodra Oekraïense vluchtelingen tijdelijke woonruimte in de gemeente hebben gekregen (geen crisisnoodopvang), is het belangrijk dat zij zich aanmelden bij afdeling Burgerzaken op het gemeentehuis. Dit kunnen zij doen door een e-mail te sturen naar brp@alphenaandenrijn.nl met daarin hun naam, woonadres en mobiele telefoonnummer. 

Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op om een afspraak te maken voor de inschrijving. 

Bij vragen kunnen Oekraïense vluchtelingen ook bellen naar 0031 172 46 5231 (internationaal nummer).

Uw BSN-nummer

Als u zich inschrijft bij de gemeente, krijgt u een BSN-nummer. Dit nummer heeft u nodig als u bijvoorbeeld een bankrekening wilt openen. Of om te kunnen werken. Meer informatie hierover vindt u op refugeehelp.nl

Verhuizing binnen de gemeente, binnen Nederland of naar het buitenland

Als mensen zijn ingeschreven in de basisadministratie bij de gemeente dan is het belangrijk dat de adresgegevens kloppen. Als ze na inschrijving verhuizen naar een ander adres of emigreren, moeten ze dit doorgeven met een van onderstaande formulieren:

Verhuist u naar een andere gemeente, dan geeft u uw verhuizing door in de nieuwe gemeente.

 Verblijf in Nederland

De verblijfssticker in uw paspoort

Vanaf 1 september 2022 hebben Oekraïense vluchtelingen een sticker in hun paspoort nodig om aan te tonen dat zij in Nederland mogen wonen en werken. Deze sticker regelt u bij de IND-locaties in Assen, Nieuwegein, Amsterdam, Deventer, Rijswijk en Den Bosch.

U maakt hiervoor een afspraak via de website van de IND.

Wat staat er op uw sticker?

 • Het documentnummer van uw paspoort.
 • De reden van uw verblijf in Nederland.
 • Arbeidsrechten. Op de sticker staat dat u mag werken in loondienst in Nederland.
 • De periode dat uw sticker geldig is.

Wat mag u nu doen?

 • Wonen
  U mag in Nederland wonen zolang uw sticker geldig is. Vraagt u in een ander land van de Europese Unie bescherming? Dan stopt uw bescherming in Nederland.
 • Werken
  U mag werken. Uw werkgever heeft hiervoor geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig.
 • Reizen
  U mag naar het buitenland reizen. U heeft dan wel een geldig paspoort nodig. U mag ook naar Oekraïne reizen.

Meer informatie leest u op de website van de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst).

Net in Nederland 

Kijk op Net in Nederland. Op deze pagina wordt informatie gegeven over de Nederlandse samenleving om het verblijf en de integratie van Oekraïense nieuwkomers in Nederland makkelijker te maken. Er komen onderwerpen aan bod over de Nederlandse cultuur, geschiedenis, maatschappij en gewoonten.

Geld

Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

Volwassenen en kinderen krijgen leefgeld als zij bij de gemeente in de BRP staan ingeschreven en (nog) niet werken. Als ze werk hebben gevonden, dan stopt de uitbetaling van het leefgeld.

Een bankrekening openen bij een Nederlandse bank

U kunt zelf contact opnemen met een bank om een bankrekening te openen. Hiervoor heeft u een BSN-nummer, een geldig Oekraïens paspoort en een uittreksel uit de Basisregistratie (BRP) nodig. 

Werken

Werken als vluchteling

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen betaald werk doen. Meer informatie vindt u op de website van Refugeehelp.nl. Let op! Om te kunnen werken heeft u een BSN-nummer nodig. Dit krijgt u bij uw registratie bij de gemeente.

Een zorgverzekering wanneer u werkt.

Als u in Nederland werkt hoeft u vanaf 1 juli 2022 geen zorgverzekering af te sluiten. Lees meer hierover op de site van RefugeeHelp.

Vragen over uw huidige baan

Heeft u vragen over uw werk? Zoals vragen over het contract, reiskosten of de betalingslijst? Stuur een e-mail naar wsp@rijnvicus.nl.

Werk zoeken en leefgeld

Zoekt u werk en heeft u een vraag over het leefgeld? Stuur dan een e-mail naar leefgeldoekraine@alphenaandenrijn.nl.

Werk zoeken

RefugeeWork helpt bij het vinden van de juiste vacature of kandidaat en zorgt voor het eerste contact. Daarna verloopt het contact via de bedrijven zelf. Kijk voor meer informatie op refugeework.nl 

Onderwijs

Oekraïense kinderen inschrijven op de basisschool

Oekraïense kinderen mogen in onze gemeente naar school. Om een kind aan te melden kunt u het onderstaande formulier gebruiken:

Inschrijfformulier Scope Scholengroep

Stuur het formulier op naar:

Oekraïne School Alphen aan den Rijn e.o
De Oude Wereld 52, 2408 JV Alphen aan den Rijn    
gse@youscope.nl of may@youscope.nl

Oekraïense kinderen inschrijven op het middelbaar onderwijs?

Oekraïense leerlingen kunnen deelnemen aan een Internationale Schakel Klas (ISK) bij CSG Groene Hart. Deze schakelklas is er voor leerlingen die net in Nederland zijn aangekomen. Leerlingen volgen vakken zoals rekenen, drama, sport, ICT, techniek, beeldende vorming en Nederlands. Ze leren de Nederlandse taal als een tweede taal.

U kunt uw kind inschrijven bij CSG Groene Hart Leerpark. Hiervoor vult u het formulier in. U kunt kiezen voor een Engels formulier of een formulier in het Nederlands.

Dit formulier mailt u naar oa@scopescholen.nl of u stuurt het naar:

Groene Hart Leerpark
Prinses Beatrixlaan 4
2404 XC Alphen aan den Rijn

Oekraïense kinderen inschrijven op de kinderopvang of buitenschoolse opvang?  

U kunt uw kind inschrijven voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. Als uw kind tussen de 2 en 4 jaar oud is kan uw kind gebruik maken van voorschoolse educatie

Taalcursussen Nederlands

Volwassenen kunnen zich voor Nederlandse taalles aanmelden bij taalschool Echt Nederlands. U betaalt de kosten voor de taalschool zelf.

De Nederlandse taal oefenen

Oefenen met de Nederlandse taal kan bij de Bibliotheek Rijn en Venen. U kunt hier terecht als u al een beetje Nederlands spreekt. 

Informatie over studeren in Nederland

Kijk voor algemene informatie op de website van het Nuffic.

Daarnaast bieden universiteiten en hogescholen op hun website informatie aan over hun aanbod in het Engels.

Uw studie afmaken in Nederland

Studeerde u al en wilt u graag doorgaan? U kunt uw studie afmaken in Nederland. Neem hiervoor contact op met de school of instituut die uw opleiding aanbiedt. Let op! Er kunnen toelatingseisen zijn waar u aan moet voldoen. De kosten betaalt u zelf. 

Een fiets, laptop of iets anders voor mijn kind

Als een kind iets nodig heeft, zoals een fiets of een laptop, kunt u dit aanvragen. Stuur een e-mail naar vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl voor meer informatie. 

Zorg

Een zorgverzekering in Nederland 

Als u in Nederland werkt hoeft u vanaf 1 juli 2022 geen zorgverzekering af te sluiten. Lees meer hierover op de site van RefugeeHelp.

Naar een arts of tandarts gaan

U kunt in Nederland terecht voor zorg bij de huisarts, noodzakelijke inentingen, medicatie op verwijzing, mondzorg aan patiënten jonger dan 18 jaar en de verloskundige. Let op! Er is een verschil tussen noodzakelijke en niet noodzakelijke zorg. Is de zorg, medicatie, mondzorg en verloskundige zorg niet noodzakelijk? Dan betaalt u er zelf voor.

 • Zorg dat u een tolk meeneemt, zodat de zorgverlener u begrijpt. Spreekt u Engels of kunt u iemand meenemen? Dan kan dat natuurlijk ook. 
 • Bel van tevoren op om een afspraak te maken. 
 • Neem uw paspoort mee en uw BRP registratiegegevens van de gemeente
 • Er zijn 3 huisartsen voor de medische zorg van vluchtelingen: 
  • Huisartsenpraktijk - van Rijn: Magnoliastraat 42, 2404 VT Alphen aan den Rijn - telefoon 0172-472858 
  • Huisartsenpraktijk Vletter: Magnoliastraat 42, 2404 VT Alphen aan den Rijn - telefoon 0172-425640 
  • Huisartsenpraktijk Dillenburg: Prinses Irenelaan 1 D,2404 BH Alphen aan den Rijn - telefoon 0172 447 922
Psychologische hulp voor Oekraïense vluchtelingen

De Stichting Wereldpsychologen biedt online hulp aan Oekraïense vluchtelingen met psychische klachten. Zij kunnen zich melden via wereldpsychologen@gmail.com.

WA-verzekerd voor Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen zijn via de gemeente automatisch WA verzekerd. Een WA-verzekering is een wettelijk aansprakelijkheidsverzekering. Voorwaarden zijn:

 • U staat ingeschreven in de gemeente Alphen aan den Rijn.
 • U heeft na 24 februari 2022 Oekraïne verlaten.
 • U heeft onderdak gevonden in Alphen aan den Rijn

Vervoer

Rijbewijs

U mag met een Oekraïens rijbewijs autorijden in Nederland. Mensen die onder de Tijdelijke Bescherming vallen, kunnen hun rijbewijs ook laten verlengen. Mensen die hun Oekraïense rijbewijs zijn verloren kunnen, na een verificatie bij de Oekraïense autoriteiten, een nieuw Europees rijbewijs krijgen.

Autoverzekering

Als u met eigen auto naar Nederland bent gekomen, dan moet u deze verzekerd zijn. U neemt hiervoor contact op met uw eigen (of een andere) verzekeraar uit Oekraïne. Ze geven verzekeringen uit met een dekking voor heel Europa. En ze verlengen aflopende verzekeringen. Dat is tegen een goedkoper tarief dan een Nederlandse verzekering.

Inreizen in Nederland

Inreizen in Nederland vanuit Oekraïne is gratis. Laat een Oekraïens ID of paspoort zien en een bewijs van de internationale reis. Dat is een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoerbewijs dat niet ouder is dan 24 uur. U kan een gratis vervoersbewijs krijgen bij de Tickets- en Servicebalies op de treinstations van NS.

Gebruik maken van openbaar vervoer 

Het leefgeld is ook bedoeld om reizen te betalen. Met de OV-chipkaart kunt u reizen in heel Nederland. Kijk op www.uitlegov-chipkaart.nl hoe het werkt.

Aanbod van spullen

Gratis kleding

Een hulpverlener meldt u hiervoor aan bij de Kledingbank Groene Hart. Zij nemen na aanmelding contact met u op voor het maken van een afspraak. 

Huisdieren

Huisdier uit Oekraïne

Uw huisdier moet zo snel mogelijk medische zorg krijgen. In dierenkliniek Rijnoever kijkt de dierenarts uw dier na en geeft alle verplichte vaccinaties, chip en paspoort. Neem alle papieren van uw dier mee. 

U maakt een afspraak bij Rijnoeverkliniek, Evenaar 178, 2408 JT Alphen aan den Rijn, telefoonnummer 0172 426 655 Deze eerste afspraak en de eventuele behandeling is gratis.

Onderdak samen met uw huisdier

De stichting Hulp voor dieren uit Oekraïne helpt u bij het zoeken van een opvangadres voor u en uw huisdier.

Spullen voor huisdieren

De stichting Hulp voor dieren uit Oekraïne helpt bij het zoeken naar spullen voor uw huisdier.

Sport en vrije tijd

Sportclubs voor kinderen

Op de website van www.Alphenvitaal.nl staat informatie over sportmogelijkheden in de gemeente.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie van de sportclub, zwemles of het lesgeld van bijvoorbeeld dans-, muziek- of theaterles als er thuis niet genoeg geld is. Ook voor kinderen en jongeren uit vluchtelingengezinnen. De aanvraag gebeurt via een tussenpersoon, bijvoorbeeld iemand die werkzaam is als juf of meester, werkt bij een GGD, een COA of Vluchtelingenwerk.  Kijk op de website voor van Jeugdfondssportencultuur.

Muziekinstrument huren of lenen

Het Nationaal Instrumentenfonds (NMF) zamelt instrumenten in voor vluchtelingen die tijdelijk in Nederland zijn. Het gaat om schenkingen of bruikleen. Om de mogelijkheden te bespreken neemt u contact op met Ben Carstens van het National Instrumentenfonds.