Criminaliteit en veiligheid: 2024 in cijfers

In Alphen aan den Rijn voelen inwoners zich veilig. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de mensen zich veilig voelt in hun eigen buurt.

20250415_brug_centrumBurgemeester Peter Rehwinkel: “Volgens Waarstaatjegemeente zijn we een van de veiligste gemeenten in Nederland. Samen met politie, gebiedsteams en andere partners zet de gemeente zich in voor de veiligheid. Bijvoorbeeld door de aanpak van criminaliteit en overlast.” 

Wat doet de gemeente?

De gemeente neemt verschillende maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Soms gaat het om ‘bestuurlijke maatregelen’. Dat betekent dat de burgemeester mag ingrijpen als de openbare orde in gevaar is. Bijvoorbeeld door een pand te sluiten. 

In 2024 zijn er na drugsvondsten 4 bedrijfspanden en 4 woningen gesloten. Daarnaast is er 6 keer een last onder dwangsom opgelegd en 1 waarschuwing gegeven. Een last onder dwangsom is een boete die iemand moet betalen op het moment dat de overtreding nog een keer wordt begaan. Ook illegale prostitutie wordt aangepakt door een last onder dwangsom (2 keer) en woningsluiting (1 keer). Net zoals illegaal vuurwerk of explosieven, dat vorige jaar leidde tot 9 keer een last onder dwangsom. Dit gaat dan vooral om zwaar illegaal vuurwerk of explosieven. 

Ook de schietpartij in de Beukenlaan en Prins Hendrikstraat hadden veel impact. Burgemeester Peter Rehwinkel: “Gelukkig had de politie de daders snel te pakken. Zo’n snelle actie is belangrijk voor het gevoel van veiligheid in de buurt.”

Cijfers van de politie

Het aantal woninginbraken daalde licht ten opzicht van 2023, met 4%. Het ging om 23 pogingen en 85 daadwerkelijke inbraken. Diefstal vanuit een tuinhuis of schuur daalde met 2 naar in totaal 56 diefstallen. Fietsendiefstal bleef hoog met 403 diefstallen. Huiselijk geweld steeg van 78 naar 84 incidenten. Het aantal stalkingszaken daalde wel. Net zoals het aantal incidenten met ruzie of geweld en de openlijke dreiging met geweld. Geweldpleging steeg met 2, naar 22 incidenten. Ook waren er meer gevallen van vernieling en brandstichting over 2024. Geweld tegen hulpverleners daalde van daalde van 57 keer naar 38 keer.

Iets verdachts gezien? Meld het!

Burgemeester Peter Rehwinkel:

“Het creëren van een veilige gemeente voor inwoners en ondernemers is een taak van ons allemaal. Politie doet haar taken en de gemeente ook. Maar we kunnen niet zonder inwoners of ondernemers die melding maken als zij iets verdachts zien in de omgeving. Vaak denken mensen dat de buren het wel melden, maar onderzoek wijst uit dat dit niet zo is. Als het om het tegengaan van criminaliteit gaat, ontvangen wij liever een melding te veel dan te weinig. Kortom, ziet u iets verdachts? Meld het dan!”

Melden kan via politie (0900-8844, of bij spoed 112). Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of digitaal via www.meldmisdaadanoniem.nl). Melding maken van ondermijning kan ook via ondermijning@alphenaandenrijn.nl.