Nieuws van de gemeente

 • Ga mee op reis in de Rijnhaven

  10 augustus 2022

  Op 25 augustus opent om 13.00 uur bij het Alphense winkelcentrum de Baronie een mobiel reisbureau, met maar één reis in de aanbieding. Een reis naar een eigenzinnige plek met een rauw randje, middenin de Randstad: Rijnhaven.

 • Kadetrap bij Alphensebrug krijgt opknapbeurt

  10 augustus 2022

  De kadetrap bij de Alphensebrug, aan de Hoge Zijde is ‘op’. De traptreden worden vervangen in dezelfde hardstenen-stijl als de andere kadetrappen rond deze brug.

 • Word de nieuwe Klimaatburgemeester van Alphen aan den Rijn

  04 augustus 2022

  Van 31 oktober tot 6 november 2022 vindt voor de tweede keer de Nationale Klimaatweek plaats. Deze week is bedoeld om aandacht te vragen voor klimaatverandering en duurzame en klimaatbewuste initiatieven die er al zijn in de spotlights te zetten. Ook dit jaar kunt u zich weer aanmelden als Klimaatburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn. Een klimaatburgemeester is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk of buurt inzet om de Co2-uitstoot te verminderen of energie te besparen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins.

 • Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal starten

  04 augustus 2022

  De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal gaat half augustus van start. De brug verbindt straks de Alphense Burgemeester Bruins Slotsingel met de Nieuwkoopseweg en kruist deze daarbij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg.

 • Proeftuin On Tour: een natuurmarkt boordevol inspiratie

  03 augustus 2022

  Klimaatverandering en teruglopende biodiversiteit vereisen een duurzame leefstijl. Maar hoe pakt u dat aan? Bezoek op zaterdag 3 september De Proeftuin On Tour Natuurmarkt, een markt boordevol inspiratie en informatie in het Alphense Prinses Irenebos.

 • Herinrichting rotonde Zijde-Voorofscheweg

  29 juli 2022

  De rotonde Zijde–Voorofscheweg in Boskoop is opnieuw ingericht. Doordat de hoeveelheid verkeer op de Zijde de afgelopen jaren is toegenomen, was de rotonde aan reconstructie toe.

 • Werkzaamheden Koningin Julianabrug

  25 juli 2022

  De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug zijn in volle gang. De watersloopwerkzaamheden zijn afgerond maar er is nog wel handmatig sloopwerk met een compressor en sloopbeitel nodig. De geluidsoverlast is daardoor helaas nog niet verdwenen. Op maandag 25 juli en dinsdag 26 juli 2022 vinden hijswerkzaamheden plaats.

 • Werkzaamheden Oranje Nassausingel

  21 juli 2022

  Op maandag 25 juli wordt gestart met de vervanging van de verkeersregelinstallatie Oranje Nassausingel – Van Boetzelaerstraat – De Bijlen in Alphen aan den Rijn. De werkzaamheden duren een kleine twee weken.

 • Heeft u de bakens rondom Rijnhaven al gespot?

  20 juli 2022

  Het kunstenaarscollectief De Reuringdienst is in Alphen aan den Rijn gestart met het kunstproject Thuis in Rijnhaven! Overal in de wijk staan bakens ter aankondiging van het project. Heeft u ze al gespot?

 • Bedrijventerrein ITC/PCT in Hazerswoude-Dorp krijgt zonnepark

  19 juli 2022

  Op het bedrijventerrein ITC/PCT in Hazerswoude-Dorp is een tekort aan elektriciteit omdat het elektriciteitsnet te weinig capaciteit heeft. De gevestigde bedrijven kunnen daardoor niet uitbreiden.

 • Hoe laat u het liefst uw hond uit?

  13 juli 2022

  Het tijdelijke losloopgebied in bedrijventerrein Steekterpoort gaat verdwijnen. Het terrein zal in de toekomst worden bebouwd als onderdeel van het bedrijventerrein. Samen met Stichting de Alphense Hondenbezitter is de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie voor het veel gebruikte losloopgebied en hondenspeelterrein.

 • Kinderraad 2021-2022 neemt afscheid met videoclip tegen pesten

  11 juli 2022

  De kinderraad 2021-2022 heeft als afsluiting van haar raadsperiode een videoclip uitgebracht voor de nieuwe campagne tegen pesten. Ze hebben de rap zelf geschreven en ingezongen onder de naam ATP crew (Alphen Tegen Pesten). Op 29 juni 2022 is de videoclip officieel gelanceerd.

 • Kunstproject zorgt voor Reuring in Rijnhaven 

  21 juli 2022

  Deze zomer start het kunstenaarscollectief De Reuringdienst in opdracht van cultuurplatform KHABBAZ en Gemeente Alphen aan den Rijn met het kunstproject Thuis in Rijnhaven. De kunstenaars zijn vanaf 22 augustus tot eind september regelmatig te zien zijn in Rijnhaven. Begin juli verschijnen er aankondigingen van het project in de wijk in de vorm van een bakens. Deze bakens worden tijdelijk geplaatst.

 • Maud nieuwe kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn

  30 juni 2022

  Maud is verkozen tot nieuwe kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn. Maud werd op 29 juni na een selectieronde gekozen door een speciale jury. Uit 30 aanmeldingen werden 6 kandidaten geselecteerd.

 • Bijenheuvel in het Prinses Irenebos

  23 juni 2022

  In het Prinses Irenebos, het voormalige park Zegersloot-Noord, heeft wethouder duurzaamheid Gert van der Ham op donderdag 23 juni een bijenheuvel voor grondbijen geopend. Grondbijen graven ondergrondse nesten een geen bovengrondse nesten, zoals de bijen die van een bijenhotel gebruik maken. De bijenheuvel biedt de grondbijen weer extra ruimte om een nest te maken. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten en zijn daardoor belangrijk voor de biodiversiteit (verschillende planten en insecten) in een gebied.

 • BIZ in Alphens stadshart gaat door

  22 juni 2022

  Zowel de stichting VOC als de vereniging CVCA in Alphen aan den Rijn kunnen de komende 5 jaar door met hun activiteiten voor een aantrekkelijk en economisch vitaal stadshart, zoals evenementen, promotie, groen of (feest)verlichting. Een ruime meerderheid van zowel de ondernemers als de vastgoedeigenaren stemden afgelopen periode vóór de voortzetting van respectievelijk de Bedrijven Investeringszone (BIZ) voor ondernemers als de BIZ voor vastgoedeigenaren.

 • Laadvoorzieningen voor elektrisch varen

  22 juni 2022

  Gemeente Alphen aan den Rijn start met de aanleg van een viertal laadvoorzieningen voor elektrisch varen. Met deze laadvoorziening wordt aangesloten bij het systeem dat meerdere gemeenten hanteren zoals Leiden, Bodegraven-Reeuwijk, Delft en Haarlem.

 • Barrepolder voorkeurslocatie voor vestiging 150kV/50kV trafostation

  21 juni 2022

  De Barrepolder is aangewezen als voorkeurslocatie voor de realisatie van een 150kV/50kV trafostation. Dit trafostation is nodig om de regio Leiden – Alphen aan den Rijn in de toekomst van voldoende capaciteit te voorzien, zodat tijdig ingespeeld kan worden op de vraag en aanbod van duurzame energie vanuit de regio.

 • Leerlingen ontwerpen duurzame wijken: Ashram College wint finale

  15 juni 2022

  Op woensdag 15 juni was de finale van de ontwerpwedstrijd ’Duurzame Wijk’. Leerlingen van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum bedachten creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige, duurzame (nieuwbouw)wijk in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het team SMN (Sophie, Melissa en Naomi) van het Ashram College won de prijs voor hun duurzame nieuwbouwwijk.

 • Burgerzaken maandag 27 juni gesloten

  15 juni 2022

  Maandag 27 juni vinden er werkzaamheden plaats aan de computersystemen van Burgerzaken. De balies van Burgerzaken zijn om die reden op deze dag gesloten.

 • Stadsevent ‘Stem van de stad’ - Alphenaren spreken zich uit over (ervaren) discriminatie

  09 juni 2022

  Op donderdag 16 juni vindt het stadsevent ‘Stem van de Stad – Discriminatie: wat is jouw verhaal?’ plaats in Cultuurcentrum Parkvilla.

 • Rijden over flugzand en schuimglas in Boskoop

  03 juni 2022

  Op de Biezen in Boskoop wordt de weg op een innovatieve manier opgehoogd: met flugzand. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind juni afgerond.

 • De heer Gerard van der Klaauw ontvangt lintje

  03 juni 2022

  De heer Gerard van der Klaauw, woonachtig in Alphen aan den Rijn, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn lintje op 2 juni uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

 • Geval vogelgriep in Boskoop

  19 mei 2022

  In Boskoop is op donderdag 19 mei op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 300 kippen, eenden, fazanten en kwartels op de locatie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

 • Regenboogvlag wappert voor oude raadhuis

  17 mei 2022

  Het is vandaag IDAHOBIT (Internationale Dag Tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans-, en Interseksefobie). Een internationale dag waarop we samen laten zien tegen elke discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken te zijn.

 • Informatieavond Koningin Julianabrug

  17 mei 2022

  Deze zomer wordt gestart met onderhoud en herstel van de Koningin Julianabrug. De werkzaamheden starten naar verwachting half juni tot eind september 2022. Om omwonenden en andere belangstellenden uit te leggen welke werkzaamheden precies gedaan worden, organiseren we op donderdag 19 mei een informatieavond in het Werkcafé in het gemeentehuis, Stadhuisplein 1 in Alphen aan den Rijn

 • Bouw fiets- en voetgangersbrug over Aarkanaal start na de zomer

  17 mei 2022

  De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal gaat vanaf augustus van start.

 • Vergroening Stadhuisplein

  17 mei 2022

  De gemeente gaat het Stadhuisplein vergroenen. Er komen groenvakken met bomen en planten op het plein.

 • Informatieavond over werkzaamheden van de Koningin Julianabrug

  12 mei 2022

  Tijdens deze avond vertellen we over de werkzaamheden. De Tapperij is open vanaf 19:00 uur. De presentatie begint om 19.30 uur. Tijdens deze avond kunt u ook vragen stellen. Iedereen is welkom op de informatieavond.