Nieuws van de gemeente RSS icoon

 • Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

  12 mei 2021

  Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

 • Tarieven Ecopark: pas vanaf dertiende bezoek betalen

  12 mei 2021

  Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn betalen per 1 augustus 2021 vanaf hun dertiende bezoek aan Ecopark de Limes € 14,95 per keer. Gemiddeld komen inwoners twee of drie keer per jaar naar het Ecopark.

 • Aanpassing bestemmingsplan Rijnhaven-Oost

  11 mei 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn wil het gebied Rijnhaven-Oost in Alphen aan den Rijn omvormen naar een gebied waar gewoond en gewerkt wordt én waarbij de haven weer een onderdeel wordt van de stad.

 • Chloorlucht omgeving Prins Willem-Alexander Bad Koudekerk aan den Rijn

  07 mei 2021

  Op dit moment wordt in de Kerklaan door een gespecialiseerd bedrijf gewerkt aan het opruimen en afvoeren van chloorbleekloog (zwembadchloor).

 • Begraven in Alphen aan den Rijn

  07 mei 2021

  In december van 2020 heeft de gemeenteraad van Alphen gevraagd aan het college een visie te schrijven over de 7 gemeentelijke begraafplaatsen die nu nog in gebruik zijn.

 • Verkeersmaatregelen Hazerswoude-Dorp (N207-Zuid)

  06 mei 2021

  De gemeente gaat binnenkort de inwoners van Hazerswoude betrekken bij de voorbereidingen van een aantal lokale verkeersmaatregelen in Hazerswoude-Dorp die samenhangen met het project N207-Zuid.

 • #alphenbloeitop

  05 mei 2021

  Het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn bedankt alle inwoners voor hun veerkracht, begrip en zorg voor elkaar in het afgelopen jaar.

 • Wethouder Schotanus benoemt eerste ambassadeur European City of Sport

  07 mei 2021

  In onze gemeente gebeurt van alles op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Gemeente Alphen aan den Rijn draagt dit jaar dan ook de titel ‘European City of Sport’. Vandaag start daarom de campagne #Altijdfit. Daarmee inspireren we iedereen om te blijven bewegen. Wethouder Schotanus (sport) benoemde vandaag de eerste ambassadeur van deze campagne: Albert-Jan Vonk voorzitter van korfbalvereniging Tempo.

 • Herdenking 4 mei

  04 mei 2021

  Vanwege het coronavirus kan er dit jaar op 4 mei niet in grote groepen herdacht worden. Het gemeentebestuur brengt wel op dinsdag 4 mei, zoals elk jaar, een eerbetoon aan de gebruikelijke oorlogsmonumenten in onze gemeente.

 • Openingstijden winkels verruimd

  03 mei 2021

  Het is de verwachting dat veel mensen Hemelvaart en Pinksteren in kleine gezelschappen thuis vieren, wat kan leiden tot extra drukte bij winkels in de levensmiddelenbranche.

 • Tijdelijk calisthenics park geopend

  30 april 2021

  Vandaag is een tijdelijk calisthenics sportpark geopend op de dagcamping in Park Zegersloot. Hiermee proberen we te voorkomen dat we mensen weg moeten sturen als het druk wordt, of nog erger, het park moeten sluiten.

 • Alphen aan den Rijn host city van de NOC*NSF Nationale Sportweek 2021

  30 april 2021

  NOC*NSF heeft vandaag de host cities voor de Nationale Sportweek bekend gemaakt. Als gemeente zijn wij trots dat wij dit jaar gastheer mogen zijn van dit mooie evenement van 17 tot en met 26 september.

 • Week van het Werk bij Rijnvicus zorgt voor mooie resultaten

  29 april 2021

  Zoals de naam het al aangeeft staat de Week van het Werk volledig in het teken van werk en ontwikkeling. Dit jaar vond deze voor het eerst in digitale vorm plaats. Van 19 tot en met 23 april organiseerden ondernemers, overheid en onderwijs allerlei online evenementen.
  De resultaten waren beter dan verwacht: de online banenmarkt, het webinar Omdenken en de mentorendag waren een groot succes!

 • Project snippergroen van start in Boskoop

  28 april 2021

  De afgelopen jaren is een groot aantal verzoeken om aankoop van snippergroen door bewoners bij de gemeente ingediend. Nu het snippergroenbeleid is geactualiseerd, gaat het project snippergroen van  start.

 • Sneller hulp door Collectief Schuldregelen

  28 april 2021

  Schulden, het kan iedereen overkomen en uit de schulden komen gaat niet vanzelf. Daarom is actie ondernemen belangrijk om te voorkomen dat de problemen erger worden of leiden tot andere problemen.

 • Fietsers- en voetgangersbrug Westkanaalweg bij Zegerplas dicht

  28 april 2021

  De fietsers- en voetgangersbrug op de Westkanaalweg gaat maandag 17 mei 07.00 uur tot vrijdag 21 mei einde middag dicht voor werkzaamheden.

 • 21 inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn Koninklijk onderscheiden

  28 april 2021

  Net als vorig jaar vindt de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen, oftewel lintjes, op een andere manier plaats.

 • Cirkels in Park Zegersloot

  23 april 2021

  In park Zegersloot zijn op verschillende plekken gras cirkels aangebracht om aan te geven hoe u 1,5 meter afstand kunt houden.

 • Burgemeester Spies over versoepeling coronamaatregelen horeca en winkels

  23 april 2021

  Het kabinet heeft een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd die vanaf 28 april van kracht zijn. Burgemeester Spies licht in bijgaande video toe wat deze versoepelingen betekenen voor ondernemers en bezoekers van horeca en winkels.

 • Samen de eikenprocessierups bestrijden

  22 april 2021

  Eind april start de gemeente met maatregelen om de overlast van de eikenprocessierups actief te bestrijden. De rupsen en de nesten waar ze uit komen, zijn bedekt met brandharen. Contact met deze brandharen kan zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan luchtwegen voor mens en dier. U kunt ook meehelpen bij de bestrijding door nesten bij de gemeente te melden.

 • Eerste online banenmarkt Rijnvicus groot succes

  22 april 2021

  Rijnvicus kijkt terug op een mooie eerste editie van de online banenmarkt. Rijnvicus is positief verrast door de vele enthousiaste reacties die binnenstroomden. Ruim 350 leden zijn aangesloten. Er zijn meer dan 60 vacatures geplaatst, 25 enthousiaste werkzoekenden hebben zich gepresenteerd. En de eerste matches zijn gemaakt.

 • Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

  20 april 2021

  Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

 • Elektrische deelscooters in gemeente Alphen aan den Rijn

  20 april 2021

  De groene elektrische scooters van GO Sharing zijn vanaf woensdag 28 april 2021 ook te vinden in gemeente Alphen aan den Rijn.

 • Help onze bijen op nationale zaaidag, 22 april

  20 april 2021

  Op donderdag 22 april is het voor het achtste jaar nationale zaaidag. De dag is een oproep om bloemstroken aan te leggen, zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat.

 • Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

  16 april 2021

  We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

 • Tegel eruit, groen erin!

  14 april 2021

  Van 30 maart tot 30 september 2021 vindt het NK Tegelwippen plaats. Ga ook zelf aan de slag met de tegels in uw tuin! Haal een tegel uit uw tuin en zet er iets groens voor in de plaats.

 • Concept kunst- en cultuurvisie 2021-2030 gereed

  13 april 2021

  Of je nu iets leert, maakt of beleeft, kunst & cultuur inspireert, troost, ontwikkelt en vermaakt ons.

 • Hijswerkzaamheden in de Van Mandersloostraat op 19 april

  13 april 2021

  Een pand aan de Rijnkade in Alphen aan den Rijn wordt gerenoveerd. Het dak moet voorzien worden van pannen en deze worden middels een mobiele kraan op de locatie gehesen.

 • RES 1.0 Holland Rijnland gereed voor besluitvorming

  13 april 2021

  De Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 van de regio Holland Rijnland is gereed voor besluitvorming.

 • Videoboodschap burgemeester Spies 10 jaar schietincident De Ridderhof

  09 april 2021

  Vandaag is het tien jaar geleden dat het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof plaatsvond. Ook dit jaar kan er vanwege de coronamaatregelen geen grote herdenking worden georganiseerd. Wel worden er bloemen bij het monument neergelegd en heeft burgemeester Liesbeth Spies een boodschap ingesproken.

 • Badhuisweg in Boskoop afgesloten voor werkzaamheden

  08 april 2021

  Op 28 april 2021 wordt gestart met het plaatsen van het infiltratiesysteem aan de oever en moet de weg worden afgesloten voor doorgaand verkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer en fietsers).

 • Otweg in Boskoop afgesloten voor graafwerkzaamheden

  08 april 2021

  12 april 2021 wordt gestart met graafwerkzaamheden om aanpassingen uit te kunnen voeren aan kabels en leidingen.

 • Meld u aan voor webinar Omdenken tijdens De Week van het Werk!

  07 april 2021

  Met alle uitdagingen die nu op iedereen afkomen, is omdenken relevanter dan ooit.

 • Gemeentelijke belastingen: automatische incasso en betalingsregeling mogelijk

  07 april 2021

  Het is belangrijk dat u de gemeentelijke belastingen op tijd betaalt, zodat u geen extra kosten in rekening gebracht krijgt.

 • Wat vindt u van het buitengebied van de gemeente Alphen aan den Rijn?

  01 april 2021

  We horen graag hoe u als inwoner of ondernemer uit de gemeente Alphen aan den Rijn kijkt naar wonen, werken en/of recreëren in het buitengebied. Zowel nu als in de toekomst.

 • Vul de enquête in over bodemdaling en maak kans op een VVV-bon

  01 april 2021

  Door de online vragenlijst in te vullen, helpt u ons om meer te weten te komen over wat inwoners van het Groene Hart weten over bodemdaling, wat de gevolgen zijn en wat ze eraan kunnen doen. Dat helpt ons bij het succesvol uitvoeren van de projecten van de Regio Deal!

 • Met de smartphone leren en proeven van het Prinses IreneBos

  31 maart 2021

  In april opent Gemeente Alphen aan den Rijn drie themaroutes met speciale struiken en bomen in het Prinses IreneBos in Park Zegersloot.

 • Uw huis voordelig isoleren? Schrijf u in voor de inkoopactie!

  31 maart 2021

  Uw huis isoleren kan u een hoop voordelen opleveren. U bespaart geld, houdt warmte binnen en tocht en kou buiten.

 • Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald voor een nieuwbouwwoning?

  29 maart 2021

  Voor een nieuwe woning die wordt gebouwd, moet de gemeente ook een WOZ-waarde vaststellen. Daarbij wordt uitgegaan van de grondwaarde en het percentage waarin de woning is afgebouwd per 1 januari 2021.

 • Gooi mondkapjes en handschoenen bij het restafval

  29 maart 2021

  Vanaf 1 juni 2020 is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten en in het openbaar vervoer. Veel mensen weten nog niet waar zij de beschermende middelen tegen corona kunnen weggooien.

 • De Helpdesk Geldzaken nu ook zonder afspraak

  26 maart 2021

  Heeft u vragen over geld? De Helpdesk Geldzaken staat voor u klaar voor gratis advies. Van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur kunt u daarvoor zonder afspraak terecht in het gemeentehuis.

 • Rijnkade wordt uitgebreid en opgeknapt

  25 maart 2021

  Maandag 29 maart 2021 starten de werkzaamheden voor het uitbreiden van de kadeconstructie Rijnkade. Het gaat om het gedeelte ten noorden van de Koekebakkersteeg (ter hoogte van restaurant Knoss).

 • Geldfit.nl nu ook voor ondernemers

  25 maart 2021

  Ondernemers die geldzorgen hebben kunnen sinds kort nu ook gebruik maken van Geldfit.nl. Op de
  website Geldfit.nl kunnen inwoners en ondernemers aan de hand van een korte online test te weten
  komen hoe hun financiële situatie is en welke ondersteuning er voor hen mogelijk is.

 • Heeft u vragen of twijfelt u over uw WOZ-waarde? Bel ons!

  23 maart 2021

  Eind februari heeft u het aanslagbiljet gemeentebelastingen 2021 ontvangen. Als u vragen heeft of twijfelt over uw WOZ-waarde, neem dan contact op met een van de taxateurs van de Gemeente Alphen aan den Rijn.

 • Eerste ‘hier begint de zee tegel’

  22 maart 2021

  Op zaterdag 20 maart, de Landelijke Opschoondag, heeft Erik van Zuylen, wethouder Afval en Duurzaamheid van Gemeente Alphen aan den Rijn, de eerste tegel met de tekst ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’ gelegd bij een put in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn.

 • Openingstijden Gemeente tijdens feestdagen

  29 maart 2021

  Hieronder vindt u onze bereikbaarheid en dienstverlening rond de feestdagen in april en mei 2021.

 • Eén maatregelenpakket voor betere bereikbaarheid en leefbaarheid Gouwe-gebied

  17 maart 2021

  De samenwerkingspartners in Beter Bereikbaar Gouwe werken de komende weken samen toe naar één maatregelenpakket op hoofdlijnen voor een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in het Gouwe-gebied.

 • Ook dit jaar geen landelijke Compostdag

  17 maart 2021

  Vanwege de aanhoudende coronapandemie kan ook dit jaar de landelijke Compostdag niet doorgaan.

 • Wat vindt u van het buitengebied van de gemeente Alphen aan den Rijn?

  16 maart 2021

  We nodigen u uit om tussen 15 maart en 16 april 2021 een vragenlijst over het buitengebied in te vullen.

 • Hoe wordt de WOZ-waarde van uw woning bepaald?

  15 maart 2021

  De taxateurs bekijken ieder jaar alle verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en bepalen daarmee de WOZ-waarde van uw woning.

 • Kijktip: Steenbreekactie in de Korenbloemweg op RTL4

  12 maart 2021

  Wist jij dat we met minder stenen in onze tuin gezonder leven. En het is ook nog eens beter voor het klimaat. Daarom doen we in onze gemeente mee aan het landelijke initiatief van Stichting Steenbreek.

 • Verkiezingsboodschap burgemeester Spies

  12 maart 2021

  Op 15, 16 en 17 maart mogen we stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Burgemeester Liesbeth Spies roept iedereen op om gebruik te maken van het stemrecht. Er zijn veel maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen. Elke stem telt!

 • Vernieuwingen worden zichtbaar in Prinses IreneBos

  10 maart 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn is vorig jaar gestart met het opknappen van het Prinses IreneBos (Zegersloot-Noord) in Alphen aan den Rijn. Dat is het gebied tussen de Burgemeester Bruins Slotsingel, het Aarkanaal, de Zegerbaan en de Weidebloemenbuurt. Inmiddels zijn verschillende projecten uitgevoerd.

 • Nieuw Duurzaamheidsprogramma Gemeente Alphen aan den Rijn

  09 maart 2021

  Het college van Gemeente Alphen aan den Rijn heeft het nieuwe Duurzaamheidsprogramma 2021-2030 vastgesteld. Op 25 april wordt het programma in de raad besproken.

 • Demissionair minister Schouten plant boom in Prinses Irenebos en schrijft kaart aan nieuwe Bomenminister

  09 maart 2021

  Maandagmiddag 8 maart plantte demissionair minister Schouten (Ministerie van LNV) samen met de kinderburgemeester Elmehdi Sassa en de kinderwethouders een esdoorn in de bomencirkel in het Prinses Irenebos.

 • Weet u wanneer u zich moet laten testen?

  09 maart 2021

  Wanneer u klachten heeft die mogelijk duiden op het coronavirus, aarzel dan niet om u te laten testen.

 • Tips tegen fietsdiefstal

  09 maart 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn en de politie werken samen aan het voorkomen en bestrijden van fietsdiefstal. Voor de stationsomgeving werken we ook samen met de NS. Helaas blijven de fietsdiefstalcijfers hoog en was er afgelopen zomer op wisselende locaties sprake van een toename van het aantal diefstallen van fietsen en e-bikes. Wij geven u 5 tips.

 • De omgevingsvisie in een notendop

  15 maart 2021

  Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. We organiseren voor onze inwoners een aantal webinars over de omgevingsvisie.

 • Loeteweg thv nummers 19-33 dicht voor doorgaand verkeer

  04 maart 2021

  De Loeteweg in Hazerswoude-Dorp is ter hoogte van de huisnummers 19-33 door de aanlegwerkzaamheden van de 20Kv-leiding afgesloten voor doorgaand verkeer.

 • Ondertekening intentieovereenkomst Centrum-Zuid Boskoop

  04 maart 2021

  De haalbaarheid van woningbouwontwikkeling in het zuidelijke deel van het Boskoopse Centrum, inclusief 25% sociale huurwoningen gaat worden onderzocht. Gemeente Alphen aan den Rijn en VolkerWessels Vastgoed hebben hiervoor op woensdag 3 maart samen een intentieovereenkomst getekend.

 • Minister Ollongren bezocht Alphen aan den Rijn

  15 maart 2021

  Net als in de rest van Nederland, wordt in Alphen aan den Rijn hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Minister Ollongren maakt een rondgang langs een aantal gemeenten om te kijken hoe het gaat en bracht gisteren een bezoek aan onze gemeente. De minister sprak met burgemeester Liesbeth Spies over de rol van burgemeesters en de handhaving van de coronamaatregelen rond de verkiezingen.

 • Alphen aan den Rijn sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

  03 maart 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn is sinds 1 maart 2021 aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). Hiermee willen wij de veiligheid in onze gemeente vergroten.

 • Heeft u vragen of twijfelt u over uw WOZ-waarde? Bel ons!

  03 maart 2021

  Eind februari heeft u het aanslagbiljet gemeentebelastingen 2021 ontvangen. Als u vragen heeft of twijfelt over uw WOZ-waarde, neem dan contact op met een van de taxateurs van de Gemeente Alphen aan den Rijn.

 • Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten

  26 februari 2021

  Komt u in aanmerking voor een Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)?

 • Woningbouwontwikkeling Rijnhaven-Oost stap dichterbij

  18 februari 2021

  Om de woningbouw in Nederland te stimuleren, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een subsidieregeling ingesteld om bij te dragen aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. Gemeente Alphen aan den Rijn ontvangt 5 miljoen euro subsidie voor de transformatie van het project Havenfront in Rijnhaven-Oost.

 • Nieuwe partner inburgering bekend

  25 februari 2021

  Op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet Inburgering in. Dit betekent dat gemeenten vanaf dan verantwoordelijk worden voor inburgering.

 • Online archief

  De website van gemeente Alphen aan den Rijn wordt dagelijks digitaal gearchiveerd. Bent u op zoek naar oude informatie? Kijk dan in ons online archief.