Nieuws van de gemeente RSS icoon

 • Update werkzaamheden Koningin Julianabrug

  30 juli 2021

  Tijdens geplande werkzaamheden aan de Julianabrug is vorige week een scheur in het fietspad ontdekt. Uit voorzorg is de Hooftstraat, die onder de brug door loopt, afgesloten.

 • Unesco Werelderfgoedstatus voor de Limes in Nederland

  27 juli 2021

  Vandaag heeft het Werelderfgoedcomite van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van werelderfgoed toegekend. Het is het twaalfde erfgoed dat in Nederland deze status heeft bereikt.

 • Reisdocumenten aanvragen niet mogelijk op 29 en 30 juli 2021

  27 juli 2021

  Vanwege de overgang naar een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart is het op donderdag 29 juli vanaf 11.00 uur en op vrijdag 30 juli niet mogelijk om een identiteitskaart of paspoort aan te vragen.

 • Coronamaatregelen: reizen binnen Europa en meerdaagse evenementen

  27 juli 2021

  Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen.

 • Betaald gebruik Ecopark vanaf 13e bezoek uitgesteld

  27 juli 2021

  Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn hoeven pas per 1 januari 2022 te gaan betalen vanaf hun dertiende bezoek aan afvalbrengstation Ecopark de Limes.

 • Werkzaamheden Koningin Julianabrug

  23 juli 2021

  Momenteel vinden geplande werkzaamheden plaats aan het fietspad over de Koningin Julianabrug. Aanleiding voor deze werkzaamheden was een plaatselijk verslechterde slijtlaag en een eerder geconstateerde lekkage.

 • #Altijdfit-ambassadeur Adriaan Verheul: “Gooi niet je hele leven overhoop, maar begin klein”

  23 juli 2021

  Elke maand kiest de huidige ambassadeur voor de #Altijdfit campagne een opvolger. Remco Pielstroom heeft het stokje doorgegeven aan Adriaan Verheul.

 • Nieuwe partners ondersteuning

  22 juli 2021

  Inwoners die ondersteuning nodig hebben op diverse levensgebieden, kunnen daarvoor hulp krijgen, denk aan mensen met psychische problematiek, een beperking of chronische ziekte.

 • Samen Sterker ontvangt eerste Rijnvicus stimuleringspremie

  21 juli 2021

  Het bedrijf Samen Sterker uit Nieuwveen bouwt hoogwaardige vakantiewoningen, hiervoor is goed personeel nodig. Dit is niet altijd gemakkelijk te vinden.

 • Iedereen aan zet

  20 juli 2021

  Er wordt al veel gedaan aan participatie binnen de gemeente. De uitgangspunten voor participatie zijn nu op papier gezet in het participatiekader “Iedereen aan zet” en wordt door het college ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

 • Beleefwereld centraal

  20 juli 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn vindt het belangrijk dat de communicatie over al deze onderwerpen goed gaat. Daarom is er een nieuwe gemeentelijke communicatiestrategie gemaakt.

 • Bushokje met een groen dak

  20 juli 2021

  Dankzij de kinderraad van Alphen aan den Rijn zijn in onze gemeente vijf bushokjes met een groen dak gerealiseerd.

 • Werkzaamheden verkeersregelinstallaties President Kennedylaan

  19 juli 2021

  De verkeersregelinstallaties President Kennedylaan – Edelsteensingel, President Kennedysingel – Sportlaan en President Kennedylaan – Willem de Zwijgerlaan in Alphen aan den Rijn hebben meer dan 17 jaar hun diensten bewezen. Ze zijn nu aan vervanging toe. Op maandag 2 augustus wordt gestart met de vervangingen en dit zal ongeveer 4 weken duren.

 • Nieuwe partners huishoudelijke hulp

  26 juli 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn vindt het belangrijk dat inwoners gezond en vitaal zijn, zodat ze zelfstandig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarvoor heeft de gemeente contracten met organisaties die daar activiteiten voor uitvoeren.

 • Goed beeld van bodemdaling

  15 juli 2021

  Het rapport Beelden van Bodemdaling geeft inzicht in het handelingsperspectief over het onderwerp bodemdaling in het Groene Hart. Bestuurlijk trekker Hilde Niezen (namens gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden) overhandigde woensdag 14 juli het rapport aan Johan Osinga (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

 • Herontwikkeling Ridderhof stap dichterbij

  15 juli 2021

  De eigenaren van winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling en renovatie van het gebied.

 • Gemeente Alphen aan den Rijn en eigenaren Euromarkt onderzoeken transformatie naar woningbouw en bijbehorende voorzieningen

  12 juli 2021

  Vier eigenaren van de Euromarkt hebben zich verenigd en het initiatief genomen om samen met de gemeente, huidige gebruikers en omwonenden de mogelijkheden te onderzoeken om op deze plek woningbouw en bijbehorende voorzieningen te realiseren.

 • Overzicht coronamaatregelen in de zomer van 2021

  15 juli 2021

  Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer.
  Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.

 • Milieu-effectonderzoek laat beperkingen en kansen zien voor grootschalige opwek van zonne- en windenergie in Holland Rijnland

  08 juli 2021

  Regio Holland Rijnland heeft een milieu-effectonderzoek laten uitvoeren om de plannen en ambities in de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 te toetsen op milieueffecten.

 • Overzicht coronamaatregelen in de zomer van 2021

  15 juli 2021

  Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer.
  Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.

 • Alphen aan den Rijn ondertekent Manifest Vestigingsklimaat voor bedrijven

  07 juli 2021

  Samen met een grote groep van zo'n 50 gemeenten uit het hele land en regionale en landelijke ondernemersverenigingen, heeft Alphen aan den Rijn het Manifest Vestigingsklimaat ondertekend.

 • Mevrouw Van Klaveren-du Bois ontvangt lintje

  07 juli 2021

  Mevrouw Van Klaveren-du Bois, woonachtig in Alphen aan den Rijn, ontving op 6 juli 2021 uit handen van burgemeester Liesbeth Spies een koninklijke onderscheiding (lintje). Van Klaveren-du Bois is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Duurzaamheidslening loopt als een trein

  06 juli 2021

  De duurzaamheidslening die inwoners bij Gemeente Alphen aan den Rijn kunnen afsluiten loopt als een trein. Huiseigenaren en huurders kunnen deze lening aanvragen om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en om hun woning te realiseren.

 • Verlenging subsidieregeling groene en klimaatvriendelijke tuin en dak

  08 juli 2021

  Goed nieuws: Gemeente Alphen aan den Rijn verlengt de subsidieregeling voor een groene en klimaatvriendelijke tuin en dak.

 • Start aanbestedingsprocedure exploitatie Castellum

  02 juli 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de wens om van Castellum het bruisend middelpunt van onze samenleving te maken, met een inhoudelijk robuust cultureel programma dat aansluit bij de uitgangspunten uit de Cultuurvisie. Een gebouw met meerdere functies zoals theater, bioscoop, horeca, nieuwe culturele functies en het huis van Studio Alphen. Om dit waar te maken, is een andere manier van exploitatie nodig.

 • Safae Ahannay is de nieuwe kinderburgemeester

  01 juli 2021

  Safae Ahannay is de nieuwe kinderburgemeester van Gemeente Alphen aan den Rijn voor het jaar 2021-2022. Safae zit op basisschool de Hobbitburcht in Alphen aan den Rijn en gaat na de zomer naar groep 8.

 • Nieuwe partners preventie en voorschoolse educatie van start

  07 juli 2021

  Vanaf 1 juli 2021 kunnen inwoners terecht bij een aantal nieuwe partners van Gemeente Alphen aan den Rijn voor activiteiten en diensten op het gebied van preventie en voorschoolse educatie. Zo zet Gemeente Alphen aan den Rijn zich in voor vitale en gezonde inwoners die zelfstandig zijn en kunnen deelnemen aan de maatschappij. 

 • Kick-off Centrum voor Innovatief Vakmanschap Leven Lang Flex bij Rijnvicus

  29 juni 2021

  Onderwijs, ondernemers en overheden trekken samen op om (jong)volwassenen die lastig aan een baan komen in het Groene Hart te helpen om een duurzame plek op de arbeidsmarkt te veroveren.

 • Regenboogvlag wappert bij gemeentehuis

  27 juni 2021

  Op de dag dat het Nederlands elftal in Budapest de achtste finale speelt hees wethouder Han de Jager de regenboogvlag bij het gemeentehuis. Dat deed hij samen met een aantal raads- en commissieleden.

 • Mevrouw De Jong-Hehemann ontvangt Lintje

  25 juni 2021

  Mevrouw De Jong-Hehemann, woonachtig in Hazerswoude-Rijndijk, ontving op 26 juni 2021 uit handen van burgemeester Spies een Koninklijke onderscheiding (Lintje). De Jong-Hehemann is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Veteranenvlag op Veteranendag

  25 juni 2021

  Morgen, 26 juni, is het Nederlandse Veteranendag. Ook in gemeente Alphen aan den Rijn hebben we veel respect en waardering voor de inzet van veteranen.

 • Looptijd Stimuleringsfonds ondernemerscollectieven verlengd

  25 juni 2021

  Het gemeentebestuur heeft in mei 2020 het Stimuleringsfonds ondernemerscollectieven opgericht om ervoor te zorgen dat ondernemers tijdens de coronapandemie (een deel van) hun omzet konden blijven genereren. De looptijd van het fonds is nu verlengd tot 31 december 2021.

 • Startbijeenkomst Scholen op Koers naar 2030

  24 juni 2021

  Op woensdag 23 juni vond voor schoolbesturen uit gemeente Alphen aan den Rijn een online startbijeenkomst over Scholen op Koers naar 2030 plaats.

 • Coronaversoepelingen vanaf 26 juni

  18 juni 2021

  Hier lees je alles over de coronaversoepelingen die gaan gelden vanaf 26 juni 2021.

 • Gratis energieadvies, nu ook voor huurders!

  18 juni 2021

  Huurders van woningcorporaties Habeko wonen en Woonforte in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen nu ook een gratis energieadvies van een energiecoach aanvragen!

 • #Altijdfit-ambassadeur Remco Pielstroom: “Gezond leven is voor mij een gewoonte”

  18 juni 2021

  Elke maand kiest de huidige ambassadeur voor de #Altijdfit campagne een opvolger. Albert-Jan Vonk heeft het stokje doorgegeven aan Remco Pielstroom.

 • Staatssecretaris praat met Alphense gedupeerden toeslagenaffaire Belastingdienst

  17 juni 2021

  Wethouder Han de Jager ontving donderdag 17 juni staatssecretaris Van Huffelen op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn. De staatssecretaris sprak daar vandaag met negen gedupeerden.

 • Duurzaam ontwerp door leerlingen!

  21 juni 2021

  Gister was de finale van de ontwerpwedstrijd “Duurzame Wijk”. Afgelopen maanden bedachten leerlingen van het Ashram college en het Groene Hart Lyceum creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige wijk in de Noordrand, of voor een bestaande wijk: Ridderveld of het Stadshart. Het team van het Groene Hart Lyceum bestaande uit Sam, Xandrien, Jitze, Morris en Lisa won de ontwerpwedstrijd!

 • Eerste klankbordgroepen zuidwestelijke wijkontsluitingsweg Hazerswoude-Dorp (N207- Zuid)

  17 juni 2021

  De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft eerder aangegeven de inwoners van Hazerswoude-Dorp te betrekken bij alle verkeersontwikkelingen. Het eerste onderwerp waarover meegepraat kan worden, is de landschappelijke inpassing van de zuidwestelijke wijkontsluitingsweg die wordt aangelegd bij Weidelanden.

 • Beperkte doorgang op Voorofscheweg in Boskoop op 30 juni

  16 juni 2021

  Op woensdag 30 juni wordt tussen 08.00 en 16.00 uur gewerkt aan het waterleidingnetwerk onder het fietspad op de Voorofscheweg in Boskoop, nabij de rotonde met de Zijde.

 • Nieuwe cultuurvisie kunst en cultuur verbindt

  15 juni 2021

  Wat zou een wereld zijn zonder muziek, schilderijen, toneel en boeken? Kunst en cultuur kleurt ons leven en is een belangrijkonderdeel van onze samenleving en draagt bij aan geluk, talentontwikkeling en sociale verbinding.

 • 15 juni: Dag tegen Ouderenmishandeling

  15 juni 2021

  Een op de twintig ouderen heeft te maken met mishandeling. Een van de vormen is financieel misbruik. Hier staan we op de internationale dag tegen ouderenmishandeling bij stil.

 • Bijzondere inwoners: Gezichten van Ridderveld

  15 juni 2021

  In Ridderveld zijn het bekende gezichten: 33 betrokken inwoners die de schouders eronder zetten om – ook ten tijde van corona – hun wijk fijner, mooier en veiliger te maken.

 • Brug op Stationsweg in Aarlanderveen afgesloten voor onderhoud

  09 juni 2021

  In de periode van 12 t/m 23 juli wordt er onderhoud uitgevoerd aan de brug en is deze afgesloten voor verkeer.

 • Proef met ruimere openingstijden voor terrassen

  09 juli 2021

  Tijdens de zomermaanden mogen alle horecaondernemers met terras bij wijze van pilot hun terrassen langer open houden.

 • Slechts één rijbaan op 's Molenaarsbrug beschikbaar tijdens werkzaamheden

  09 juni 2021

  Tijdens het vervangen van de slijtlaag op het asfalt van de 's Molenaarsbrug over de Heimanswetering in Alphen aan den Rijn is steeds één rijbaan beschikbaar.

 • Reactie op artikelen in de media over lokale enquête windmolens en zonnevelden

  04 juni 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in november/december 2020 een lokale enquête onder inwoners uitgevoerd waarin zij zijn gevraagd naar hun mening over de opwek van duurzame elektriciteit via windmolens en zonnevelden in onze gemeente.

 • De heer Van Gemeren ontvangt Lintje

  03 juni 2021

  De heer Van Gemeren, woonachtig in Alphen aan den Rijn, ontving op 3 juni 2021 uit handen van burgemeester Spies een Koninklijke onderscheiding (Lintje). Van Gemeren is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Winnaars Jos Brink oeuvre- en innovatieprijs 2021

  02 juni 2021

  Iedere twee jaar kent het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Jos Brinkprijs toe aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de acceptatie van LHBTI’s. Dit jaar won ook de in Alphen aan den Rijn geboren Naomie.

 • Meer karton en papier, wat doet de gemeente en wat kunt u doen?

  02 juni 2021

  In het afgelopen jaar zijn we steeds meer online gaan bestellen. Hierdoor gooien we meer papier en karton weg en raken de ondergrondse containers sneller vol.

 • Kruising Frans Halsstraat/Ferdinand Bolstraat-Zuidsingel/Van Ostadestraat dicht

  02 juni 2021

  De kruising Frans Halsstraat/Ferdinand Bolstraat-Zuidsingel/Van Ostadestraat in Hazerswoude-Dorp is van vroeg in de morgen op 14 juni tot einde middag op 9 juli afgesloten voor werkzaamheden.

 • Vraag een mantelzorgcompliment aan!

  01 juni 2021

  In de gemeente Alpen aan den Rijn zijn elke dag talloze mensen actief als mantelzorger. Zij verzorgen dagelijks of wekelijks op vrijwillige basis een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. De gemeente vindt het belangrijk om deze mensen in het zonnetje te zetten.

 • #Altijdfit-ambassadeur Albert-Jan Vonk: “Je bent even uit je hoofd als je sport”

  28 mei 2021

  Albert-Jan beleeft veel plezier aan sporten en bewegen en is gekozen als eerste ambassadeur voor de #Altijdfit campagne. Hij korfbalde 24 jaar lang en is nu voorzitter bij vereniging Tempo.

 • Nieuw wormenhotel geopend in Koudekerk aan den Rijn

  25 mei 2021

  Op vrijdag 21 mei opende Erik van Zuylen, wethouder afval en duurzaamheid, in Koudekerk aan den Rijn het eerste openbare wormenhotel.

 • Gezocht! Nieuwe kinderburgemeester voor Alphen aan den Rijn

  25 mei 2021

  Op 24 mei start gemeente Alphen aan den Rijn haar zoektocht naar een nieuwe kinderburgemeester en vijf nieuwe kinderwethouders. De kinderen worden voor de zomer gekozen zodat de kinderen in het nieuwe schooljaar van start kunnen gaan. Kandidaat-kinderburgemeesters kunnen zich aanmelden met een filmpje. Met de aanstelling van een kinderburgemeester, kinderwethouders én een kinderraad is Alphen aan den Rijn uniek in Nederland. De gemeente hecht zeer veel waarde aan de stem van jonge mensen in de democratie.

 • Erepenning voor Bert van Zeijts

  21 mei 2021

  De heer Bert van Zeijts heeft vandaag, 21 mei, de erepenning uit handen van burgemeester Liesbeth Spies ontvangen.

 • De ontwerpstukken Cultuurhistorie ter inzage

  19 mei 2021

  De gemeente Alphen aan de Rijn kent een lange ontwikkelingsgeschiedenis. Dat is terug te zien aan de vele bijzondere historische gebouwen, de naoorlogse wijken en het landschap. We zijn trots op deze rijke geschiedenis. Daarom hebben we de gebouwen en plekken die over het verleden van de gemeente vertellen, aangegeven op de cultuurhistorische waardenkaart.

 • Landelijk convenant vroeg signalering schulden

  19 mei 2021

  Soms zit het financieel even niet mee of gebeurt er iets onverwachts in iemands leven wat een hoop impact heeft, zoals ontslag of het overlijden van een partner of familielid. Vaak zoeken mensen pas hulp wanneer de schulden al hoog zijn opgelopen. Gemeente Alphen aan den Rijn helpt deze inwoners.

 • Kruising Potgieterlaan-Guido Gezellestraat afgesloten

  19 mei 2021

  Van 31 mei t/m 11 juni wordt de kruising Potgieterlaan met de Guido Gezellestraat in Hazerswoude-Rijndijk afgesloten voor verkeer.

 • Voorstel voor één maatregelenpakket Beter Bereikbaar Gouwe

  19 mei 2021

  Fietsroutes, maatregelen op de Gouwe, de Bodegravenboog en een noordelijke ontsluitingsroute bij Boskoop. Die oplossingen stellen de samenwerkende overheden in Beter Bereikbaar Gouwe voor om de bereikbaarheid rondom de Gouwe te verbeteren.

 • Evaluatie evenementenbeleid

  18 mei 2021

  Het afgelopen jaar is bijzonder moeilijk geweest voor de evenementenbranche. Om ervoor te zorgen dat we – zodra evenementen weer volop georganiseerd kunnen worden – goed van start gaan, heeft de gemeente het evenementenbeleid geëvalueerd.

 • Onderhoud fietspad Willem de Zwijgerlaan over de Koningin Julianabrug

  18 mei 2021

  In de zomervakantie staat onderhoud gepland aan het fietspad op de Willem de Zwijgerlaan in Alphen aan den Rijn; het deel dat over de Koningin Julianabrug heen voert. De slijtlaag van het fietspad is aan vervanging toe.

 • Tarieven Ecopark: pas vanaf dertiende bezoek betalen

  12 mei 2021

  Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn betalen per 1 augustus 2021 vanaf hun dertiende bezoek aan Ecopark de Limes € 14,95 per keer. Gemiddeld komen inwoners twee of drie keer per jaar naar het Ecopark.

 • Aanpassing bestemmingsplan Rijnhaven-Oost

  11 mei 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn wil het gebied Rijnhaven-Oost in Alphen aan den Rijn omvormen naar een gebied waar gewoond en gewerkt wordt én waarbij de haven weer een onderdeel wordt van de stad.

 • Begraven in Alphen aan den Rijn

  07 mei 2021

  In december van 2020 heeft de gemeenteraad van Alphen gevraagd aan het college een visie te schrijven over de 7 gemeentelijke begraafplaatsen die nu nog in gebruik zijn.

 • Verkeersmaatregelen Hazerswoude-Dorp (N207-Zuid)

  06 mei 2021

  De gemeente gaat binnenkort de inwoners van Hazerswoude betrekken bij de voorbereidingen van een aantal lokale verkeersmaatregelen in Hazerswoude-Dorp die samenhangen met het project N207-Zuid.

 • #alphenbloeitop

  05 mei 2021

  Het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn bedankt alle inwoners voor hun veerkracht, begrip en zorg voor elkaar in het afgelopen jaar.

 • Herdenking 4 mei

  04 mei 2021

  Vanwege het coronavirus kan er dit jaar op 4 mei niet in grote groepen herdacht worden. Het gemeentebestuur brengt wel op dinsdag 4 mei, zoals elk jaar, een eerbetoon aan de gebruikelijke oorlogsmonumenten in onze gemeente.

 • Online archief

  De website van gemeente Alphen aan den Rijn wordt dagelijks digitaal gearchiveerd. Bent u op zoek naar oude informatie? Kijk dan in ons online archief.