Nieuws van de gemeente RSS icoon

 • Opening toegankelijke speeltuin Veenpluis

  24 september 2021

  Op 24 september is een nieuwe speeltuin aan de Veenpluis geopend. Een speeltuin waar ook kinderen die in een rolstoel zitten kunnen spelen en bewegen.

 • Met het coronatoegangsbewijs kunnen we meer

  24 september 2021

  Morgen vervalt de 1,5 metermaatregel en gaat we een nieuwe fase van verdere versoepelingen in.

 • Alphen aan den Rijn hijst Gemeenten4GlobalGoals-vlag

  24 september 2021

  In gemeente Alphen aan den Rijn heeft wethouder Erik van Zuylen op vrijdag 24 september de Gemeenten4GlobalGoals-vlag gehesen.

 • Vijf verkenningsgebieden voor onderzoek naar aardgasvrij wonen

  21 september 2021

  De Ontwerp Transitievisie Warmte (TVW) is gereed. In dit plan beschrijft Gemeente Alphen aan den Rijn de meest geschikte, duurzame alternatieven voor aardgas in onze gemeente.

 • De heer Rob Ackx ontvangt lintje

  20 september 2021

  De heer Rob Ackx, woonachtig in Boskoop, ontving op 20 september 2021 uit handen van burgemeester Spies een Koninklijke onderscheiding (Lintje). Ackx is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Nationale Sportweek van start!

  17 september 2021

  De Nationale Sportweek is van start gegaan met de 10@10 challenge. Alle leerlingen van het basisonderwijs kwamen deze dag in beweging. In 10 minuten ontdekken zij 10 verschillende sporten. De officiële start was op basisschool het Spinnewiel in Alphen aan den Rijn. Wethouder Schotanus (Sport) was erbij.

 • Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

  14 september 2021

  Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

 • Vaststelling omgevingsvisie Alphen aan den Rijn, Groene gemeente met lef

  14 september 2021

  Op 14 september 2021 is de omgevingsvisie vastgesteld door het college. Het wordt nu ter goedkeuring aan de raad voorgelegd. Deze behandelt de omgevingsvisie op 25 november van dit jaar.

 • Met de e-bakfiets naar school

  13 september 2021

  Fietsen en lopen naar school is duurzaam en gezond. Minder auto's bij de school is ook veiliger. Met kinderen op de fiets is het wel hard trappen tegen de wind in! Dat kan ook anders.

 • Grote opkomst tijdens raadsbezoek aan Rijnvicus

  13 september 2021

  Op 8 september bezochten leden van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus. De raadsleden werden bijgepraat over de ontwikkelingen die spelen rondom de Participatiewet en de dienstverlening richting onze inwoners vanuit het Serviceplein en Rijnvicus.

 • Gratis uw banden controleren tijdens de Duurzame Mobiliteitsweek

  13 september 2021

  Deze week is het perfecte moment om stil te staan bij uw over uw vervoersmiddel(en). Wist u bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de auto's in Nederland met een te lage bandenspanning rijdt? Die auto's verbruiken 2 tot 5 procent meer brandstof per jaar. Dat zorgt in Nederland jaarlijks voor 150 miljoen liter extra brandstofverbruik en 360 miljoen kilo extra C02-uitstoot.

 • Samen sporten en bewegen tijdens NOC*NSF Sportweek

  13 september 2021

  Ontdek van 17 tot en met 26 september wat sport met je doet tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek. Als gemeente zijn wij trots dat wij dit jaar gastgemeente mogen zijn van dit mooie evenement. Van musicalworkshops en een snelschaaktoernooi tot suppen, zwemmen en walking korfbal. Alles komt voorbij.

 • De heer Piet Jansen ontvangt Lintje

  09 september 2021

  De heer Piet Jansen, woonachtig in de gemeente Hoogeveen, ontving op 9 september 2021 uit handen van burgemeester Spies een Koninklijke onderscheiding (Lintje). Jansen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Doe mee met World Cleanup Day opschoonweek

  07 september 2021

  Op zaterdag 18 september is het weer zover: World Cleanup Day. Het doel van de World Cleanup Day? Zoveel mogelijk zwerfvuil opruimen en zorgen voor een schone buurt! 

 • Duurzaam én innovatief je e-bike opladen

  03 september 2021

  Je elektrische auto opladen kan al bijna overal. Voor gebruikers van een elektrische fiets is het vaak nog zoeken naar een oplaadpunt. Maar er komen er steeds meer bij! In gemeente Alphen aan den Rijn zijn vandaag twee innovatieve fietsenstallingen in gebruik genomen.

 • Tijdelijk nieuwe beheerder dorpshuis de Tas

  02 september 2021

  Activiteiten die in de planning staan gaan gewoon door.

 • Feestelijke Opening Culturele Seizoen in Alphen aan den Rijn op zondag 5 september

  02 september 2021

  Zondag openen de Alphense culturele instellingen gezamenlijk hun deuren als ‘warmmaker’ voor het nieuwe culturele seizoen. Tijdens de feestelijke Culturele opening op zondagmiddag 5 september zetten de instellingen hun deuren wagenwijd open om zoveel mogelijk inwoners het nieuwe aanbod aan kunst en cultuur te laten horen, zien en beleven. Er staat een programma bomvol previews, workshops en presentaties klaar, verspreid over de hele gemeente.

 • Fietsenwerkplek Castellum van start

  02 september 2021

  Vanaf 1 september kunt u als gebruiker van fietsenstalling Castellum (aan het Fossapad in Alphen aan den Rijn) op de woensdagen tussen 8.00 tot 18.00 uur uw fiets laten repareren, ‘s ochtends uw kapotte fiets brengen en aan het einde van de middag deze gerepareerd ophalen. Iedereen weer veilig de weg op!

 • Verdient u de eerste Groene Pluim van Gemeente Alphen aan den Rijn?

  01 september 2021

  Bent u ondernemer in Gemeente Alphen aan den Rijn en bent u actief bezig met het thema duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dan maakt u kans op de eerste Groene Pluim van gemeente Alphen aan den Rijn! Met de Groene Pluim wil de gemeente innovatieve bedrijven, die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid, in het zonnetje zetten.

 • H. Heijermansstraat 8 en 9 september afgesloten

  31 augustus 2021

  Van 8 september (07.00 uur) tot 9 september (16.00 uur) is in Hazerswoude-Rijndijk de Herman Heijermansstraat van huisnummer 5 tot en met 17 afgesloten voor ondergrondse werkzaamheden aan kabels en leidingen voor gas, elektra en telecommunicatie.

 • Koningin Julianabrug vrijdagmiddag weer toegankelijk voor alle verkeer

  27 augustus 2021

  Vrijdag 27 augustus aan het einde van de dag is de Koningin Julianabrug weer toegankelijk voor autoverkeer in twee richtingen.

 • Gratis e-biketraining op woensdag 22 september

  25 augustus 2021

  Een duurzaam, prettig en gezond alternatief voor de auto of scooter, voor langere afstanden, is de e-bike. Gemeente Alphen aan den Rijn vindt het belangrijk dat iedereen zo veilig mogelijk op een e-bike kan fietsen.

 • Eteck wordt warmteleverancier Planetenbuurt

  26 augustus 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn heeft samen met de Alrijne Zorggroep (ziekenhuis en verpleeghuis Oudshoorn) en Woonforte (woningcorporatie) een warmteleverancier geselecteerd voor een deel van de Planetenbuurt.

 • Coronamaatregelen: Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

  13 augustus 2021

  Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig.

 • Proeftuin natuurmarkt: praktische tips voor duurzame leefstijl 

  11 augustus 2021

  Klimaatverandering en teruglopende biodiversiteit vragen om een meer duurzame leefstijl. Maar hoe pakt u dat aan? Bezoek op zondag 29 augustus in het Prinses Irenebos de Proeftuin On Tour, een natuurmarkt boordevol inspiratie en informatie.

 • Hooftstraat onder Koningin Julianabrug vrijdagavond weer toegankelijk

  06 augustus 2021

  De Hooftstraat gaat vrijdagavond 6 augustus weer open voor verkeer. Tijdens geplande werkzaamheden aan de Julianabrug is vorige week een scheur in het fietspad ontdekt. Uit voorzorg is toen de Hooftstraat, die onder de brug door loopt, afgesloten.

 • Kleinschalige evenementen buiten mogen onder voorwaarden weer vanaf 14 augustus

  04 augustus 2021

  Het kabinet heeft het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september verlengd. Kleinschalige evenementen buiten mogen onder voorwaarden vanaf 14 augustus wel weer.

 • Nieuwe leveranciers hulpmiddelen

  03 augustus 2021

  Inwoners met een Wmo-indicatie kunnen gebruik maken van hulpmiddelen, zoals een scootmobiel en een rolstoel. Gemeente Alphen aan den Rijn regelt dat hulpmiddelenleveranciers deze diensten voor u organiseren.

 • Herstel asfalt kruising Kortsteekterweg - Treinweg

  03 augustus 2021

  Voor het herstellen van het asfalt is de kruising Kortsteekterweg - Treinweg tussen Alphen aan den Rijn en Zwammerdam op 10 en 11 augustus afgesloten.

 • Update werkzaamheden Koningin Julianabrug

  30 juli 2021

  Tijdens geplande werkzaamheden aan de Julianabrug is vorige week een scheur in het fietspad ontdekt. Uit voorzorg is de Hooftstraat, die onder de brug door loopt, afgesloten.

 • Unesco Werelderfgoedstatus voor de Limes in Nederland

  27 juli 2021

  Vandaag heeft het Werelderfgoedcomite van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van werelderfgoed toegekend. Het is het twaalfde erfgoed dat in Nederland deze status heeft bereikt.

 • Coronamaatregelen: reizen binnen Europa en meerdaagse evenementen

  27 juli 2021

  Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen.

 • Betaald gebruik Ecopark vanaf 13e bezoek uitgesteld

  27 juli 2021

  Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn hoeven pas per 1 januari 2022 te gaan betalen vanaf hun dertiende bezoek aan afvalbrengstation Ecopark de Limes.

 • Werkzaamheden Koningin Julianabrug

  23 juli 2021

  Momenteel vinden geplande werkzaamheden plaats aan het fietspad over de Koningin Julianabrug. Aanleiding voor deze werkzaamheden was een plaatselijk verslechterde slijtlaag en een eerder geconstateerde lekkage.

 • #Altijdfit-ambassadeur Adriaan Verheul: “Gooi niet je hele leven overhoop, maar begin klein”

  23 juli 2021

  Elke maand kiest de huidige ambassadeur voor de #Altijdfit campagne een opvolger. Remco Pielstroom heeft het stokje doorgegeven aan Adriaan Verheul.

 • Samen Sterker ontvangt eerste Rijnvicus stimuleringspremie

  21 juli 2021

  Het bedrijf Samen Sterker uit Nieuwveen bouwt hoogwaardige vakantiewoningen, hiervoor is goed personeel nodig. Dit is niet altijd gemakkelijk te vinden.

 • Iedereen aan zet

  20 juli 2021

  Er wordt al veel gedaan aan participatie binnen de gemeente. De uitgangspunten voor participatie zijn nu op papier gezet in het participatiekader “Iedereen aan zet” en wordt door het college ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

 • Beleefwereld centraal

  20 juli 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn vindt het belangrijk dat de communicatie over al deze onderwerpen goed gaat. Daarom is er een nieuwe gemeentelijke communicatiestrategie gemaakt.

 • Bushokje met een groen dak

  20 augustus 2021

  Dankzij de kinderraad van Alphen aan den Rijn zijn in onze gemeente vijf bushokjes met een groen dak gerealiseerd.

 • Gemeente en eigenaren Euromarkt onderzoeken woningbouw en bijbehorende voorzieningen

  12 juli 2021

  Vier eigenaren van de Euromarkt hebben zich verenigd en het initiatief genomen om samen met de gemeente, huidige gebruikers en omwonenden de mogelijkheden te onderzoeken om op deze plek woningbouw en bijbehorende voorzieningen te realiseren.

 • Milieu-effectonderzoek laat beperkingen en kansen zien voor grootschalige opwek van zonne- en windenergie in Holland Rijnland

  08 juli 2021

  Regio Holland Rijnland heeft een milieu-effectonderzoek laten uitvoeren om de plannen en ambities in de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 te toetsen op milieueffecten.

 • Alphen aan den Rijn ondertekent Manifest Vestigingsklimaat voor bedrijven

  07 juli 2021

  Samen met een grote groep van zo'n 50 gemeenten uit het hele land en regionale en landelijke ondernemersverenigingen, heeft Alphen aan den Rijn het Manifest Vestigingsklimaat ondertekend.

 • Mevrouw Van Klaveren-du Bois ontvangt lintje

  07 juli 2021

  Mevrouw Van Klaveren-du Bois, woonachtig in Alphen aan den Rijn, ontving op 6 juli 2021 uit handen van burgemeester Liesbeth Spies een koninklijke onderscheiding (lintje). Van Klaveren-du Bois is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Duurzaamheidslening loopt als een trein

  06 juli 2021

  De duurzaamheidslening die inwoners bij Gemeente Alphen aan den Rijn kunnen afsluiten loopt als een trein. Huiseigenaren en huurders kunnen deze lening aanvragen om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en om hun woning te realiseren.

 • Verlenging subsidieregeling groene en klimaatvriendelijke tuin en dak

  08 juli 2021

  Goed nieuws: Gemeente Alphen aan den Rijn verlengt de subsidieregeling voor een groene en klimaatvriendelijke tuin en dak.

 • Start aanbestedingsprocedure exploitatie Castellum

  02 juli 2021

  Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de wens om van Castellum het bruisend middelpunt van onze samenleving te maken, met een inhoudelijk robuust cultureel programma dat aansluit bij de uitgangspunten uit de Cultuurvisie. Een gebouw met meerdere functies zoals theater, bioscoop, horeca, nieuwe culturele functies en het huis van Studio Alphen. Om dit waar te maken, is een andere manier van exploitatie nodig.

 • Safae Ahannay is de nieuwe kinderburgemeester

  01 juli 2021

  Safae Ahannay is de nieuwe kinderburgemeester van Gemeente Alphen aan den Rijn voor het jaar 2021-2022. Safae zit op basisschool de Hobbitburcht in Alphen aan den Rijn en gaat na de zomer naar groep 8.

 • Nieuwe partners preventie en voorschoolse educatie van start

  30 juni 2021

  Vanaf 1 juli 2021 kunnen inwoners terecht bij een aantal nieuwe partners van Gemeente Alphen aan den Rijn voor activiteiten en diensten op het gebied van preventie en voorschoolse educatie. Zo zet Gemeente Alphen aan den Rijn zich in voor vitale en gezonde inwoners die zelfstandig zijn en kunnen deelnemen aan de maatschappij. 

 • Kick-off Centrum voor Innovatief Vakmanschap Leven Lang Flex bij Rijnvicus

  29 juni 2021

  Onderwijs, ondernemers en overheden trekken samen op om (jong)volwassenen die lastig aan een baan komen in het Groene Hart te helpen om een duurzame plek op de arbeidsmarkt te veroveren.

 • Regenboogvlag wappert bij gemeentehuis

  27 juni 2021

  Op de dag dat het Nederlands elftal in Budapest de achtste finale speelt hees wethouder Han de Jager de regenboogvlag bij het gemeentehuis. Dat deed hij samen met een aantal raads- en commissieleden.

 • Online archief

  De website van gemeente Alphen aan den Rijn wordt dagelijks digitaal gearchiveerd. Bent u op zoek naar oude informatie? Kijk dan in ons online archief.