Nieuws van de gemeente

 • Geval vogelgriep in Boskoop

  19 mei 2022

  In Boskoop is op donderdag 19 mei op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 300 kippen, eenden, fazanten en kwartels op de locatie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

 • De heer Bert Splinter heeft op 17 mei 2022 de erepenning uit handen van burgemeester Liesbeth Spies ontvangen.

  18 mei 2022

  De erepenning is een onderscheiding bedoeld voor personen of organisaties die bijzondere
  inspanningen hebben verricht voor de Alphense gemeenschap. De penning werd uitgereikt tijdens het
  afscheid van de heer Splinter als voorzitter van de stichting Molenviergang Aarlanderveen (M4G).

 • Regenboogvlag wappert voor oude raadhuis

  17 mei 2022

  Het is vandaag IDAHOBIT (Internationale Dag Tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans-, en Interseksefobie). Een internationale dag waarop we samen laten zien tegen elke discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken te zijn.

 • Informatieavond Koningin Julianabrug

  17 mei 2022

  Deze zomer wordt gestart met onderhoud en herstel van de Koningin Julianabrug. De werkzaamheden starten naar verwachting half juni tot eind september 2022. Om omwonenden en andere belangstellenden uit te leggen welke werkzaamheden precies gedaan worden, organiseren we op donderdag 19 mei een informatieavond in het Werkcafé in het gemeentehuis, Stadhuisplein 1 in Alphen aan den Rijn

 • Bouw fiets- en voetgangersbrug over Aarkanaal start na de zomer

  17 mei 2022

  De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal gaat vanaf augustus van start.

 • Vergroening Stadhuisplein

  17 mei 2022

  De gemeente gaat het Stadhuisplein vergroenen. Er komen groenvakken met bomen en planten op het plein.

 • De heer Jan Wesselingh ontvangt lintje

  16 mei 2022

  De heer Jan Wesselingh, woonachtig in Hazerswoude-Rijndijk, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn lintje op 15 mei uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

 • Aanvragen energietoeslag

  16 mei 2022

  Vanaf 16 mei 2022 kunnen huishoudens van Gemeente Alphen aan den Rijn met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm de eenmalige energietoeslag aanvragen. Deze energietoeslag is een éénmalige vergoeding van € 800,- voor huishoudens met een laag inkomen. De toeslag is bedoeld als compensatie voor de stijging van de energiekosten. Aanvragen kan via de website van Gemeente Alphen aan den Rijn tot en met 31 december 2022. Hier staan ook alle voorwaarden. De toeslag is niet bedoeld voor inwoners die geen energielasten hebben, omdat ze in een inrichting verblijven, dak- of thuisloos zijn, of op hun adres niet degenen zijn die de energienota betalen.

 • Filmopnames op 16 mei bij de Ridderhof

  13 mei 2022

  Op maandag 16 mei vinden er tussen 8.00 en 19.00 uur in en rondom winkelcentrum de Ridderhof en de Henry Dunantweg in Alphen aan den Rijn filmopnames plaats voor een tele-film voor de KRO/NCRV. Er is toestemming verleend om bij de opnames gebruik te maken van politieauto’s en nepwapens.

 • Informatieavond over werkzaamheden van de Koningin Julianabrug

  12 mei 2022

  Tijdens deze avond vertellen we over de werkzaamheden. De Tapperij is open vanaf 19:00 uur. De presentatie begint om 19.30 uur. Tijdens deze avond kunt u ook vragen stellen. Iedereen is welkom op de informatieavond.

 • De heer Wiebe de Vries ontvangt lintje

  13 mei 2022

  De heer Wiebe de Vries, woonachtig in Alphen aan den Rijn, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn lintje op 11 mei uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

 • Groene inspiratiemarkt in Bibliotheek Rijn en Venen

  11 mei 2022

  Op zondag 22 mei is er een gratis groene inspiratiemarkt in Bibliotheek Rijn en Venen in het centrum van Alphen aan den Rijn.

 • Wat geldt voor u?

  10 mei 2022

  Zelf online kijken of u recht heeft op gemeentelijke regelingen en landelijke toeslagen kan vanaf nu via www.datgeldtvoormij.nl/alphenaandenrijn.

 • Minister De Jonge op werkbezoek in Alphen aan den Rijn

  09 mei 2022

  Op maandag 9 mei 2022 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op uitnodiging van wethouder Gerard van As een werkbezoek aan Gemeente Alphen aan den Rijn gebracht.

 • Kunstproject zorgt voor Reuring in Rijnhaven

  09 mei 2022

  Aankomende zomer start het kunstenaarscollectief De Reuringdienst het kunstproject Thuis in Rijnhaven. Het Rijnhavengebied is volop in ontwikkeling en krijgt steeds meer sfeer en uitstraling. Het wordt een wijk waar mensen elkaar ontmoeten en met plezier wonen, werken en recreëren. Samen met de omgeving gaan de kunstenaars op een creatieve manier op zoek naar de wonderen van de wijk Rijnhaven. Uiteindelijk zal de uitkomst van deze ontdekkingstocht op de een of andere manier in het gebied worden uitgebeeld.

 • Gelijke behandeling en discriminatieverbod

  04 mei 2022

  “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”

 • Bekendmaking voornemen tot verkoop gemeentegrond, perceelgedeelte aangrenzend aan Genielaan 2-112 en Genielaan 114-202 te Alphen aan den Rijn

  03 mei 2022

  Gemeente Alphen aan den Rijn is voornemens om een groenstrook ten zuidwesten van de Genielaan 2-112 en Genielaan 114-202 in Alphen aan den Rijn, (gedeeltelijk) te verkopen aan twee beoogde kopers te weten de eigenaren van de twee naastgelegen percelen.

 • Nieuwe opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen

  02 mei 2022

  De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en er lijkt vooralsnog geen einde aan te komen. Miljoenen Oekraïners zijn gevlucht uit oorlogsgebied en zoeken nu elders in Europa onderdak. Inmiddels worden bijna driehonderd vluchtelingen in onze gemeente opgevangen.

 • Geef uw mening: Hoe en waar bouwen we nieuwe woningen?

  In Nederland is een groot tekort aan woningen, ook in onze gemeente. De gemeente onderzoekt waar we nog extra woningen kunnen bouwen. En wat voor soort woningen dat moeten zijn. Wij zijn benieuwd naar uw mening over dit onderwerp. Vul daarom de enquête in.

 • Bedrijven Investeringszone (BIZ) centrum Boskoop verlengd

  29 april 2022

  Het centrum van Boskoop is voor de komende vijf jaar weer een Bedrijven Investeringszone (BIZ). De BIZ is een duidelijk afgebakend gebied waar ondernemers en/of vastgoedeigenaren een jaarlijkse bijdrage betalen om het gebied gezamenlijk aantrekkelijk en levendig te houden.

 • Ook uw VvE verduurzamen?

  29 april 2022

  Een duurzame woning betekent een lagere energierekening en meer wooncomfort. Bovendien is een lager energieverbruik beter voor het milieu. Om VvE’s te helpen te verduurzamen biedt het VvE Duurzaamheidsloket in opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn een energiescan aan.

 • Gemeente, VOA en EDBA slaan handen ineen om overgang naar aardgasvrij wonen te versnellen

  02 mei 2022

  Op dinsdag 26 april hebben Gemeente Alphen aan den Rijn, Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en de Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA) een intentieovereenkomst getekend om de overgang naar aardgasvrij wonen binnen onze gemeente te versnellen.

 • Archeologische vondst Rijndijk

  28 april 2022

  Langs de Rijndijk zijn mogelijk opnieuw restanten van de Romeinse Limesweg aangetroffen.

 • 45 energiemaatjes van het Ashram College gaan energieadviezen geven

  28 april 2022

  Wethouder Kees van Velzen reikt certificaten uit aan de opgeleide energiemaatjes van het Ashram College.

 • Uitbetaling energietoeslag in twee fasen

  28 april 2022

  Huishoudens met een laag inkomen krijgen een eenmalige energietoeslag van de overheid van € 800,-.

 • Lintjesregen: Koninklijke onderscheiding voor 22 Alphenaren

  26 april 2022

  Dinsdag 26 april heeft burgemeester Liesbeth Spies 22 Alphenaren verrast met een Koninklijke onderscheiding. In het gemeentehuis ontvingen 22 gedecoreerden om de beurt een onderscheiding.

 • Cultuurhistorisch erfgoed voor de toekomst bewaren

  25 april 2022

  Gemeente Alphen aan den Rijn kent een lange ontwikkelingsgeschiedenis. Dat is terug te zien aan de vele bijzondere historische gebouwen, de naoorlogse wijken en het landschap. We zijn trots op deze rijke geschiedenis. Daarom hebben we de gebouwen en plekken die over het verleden van de gemeente vertellen, aangegeven op de cultuurhistorische waardenkaart.

 • Verplicht energielabel C voor kantoren vanaf 1 januari 2023

  25 april 2022

  Bent u eigenaar van een kantoorgebouw? Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan deze eisen, dan mag u het vanaf die datum niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. De eigenaar van het kantoorpand is in principe verantwoordelijk, niet de huurder. Wel kan de huurder de eigenaar wijzen op de verplichting en hem/haar aansporen tot het nemen van maatregelen.

 • Gemeente Alphen aan den Rijn is weer host city van de Nationale Sportweek

  02 mei 2022

  Gemeente Alphen aan den Rijn is ook dit jaar host city van de NOC*NSF Nationale Sportweek. De NOC*NSF Nationale Sportweek begint over 150 dagen op vrijdag 16 september tot en met zondag 25 september. Het aftellen is dus begonnen.

 • Koningskermis in Europapark (22 – 27 april)

  22 april 2022

  De Alphense Koningskermis komt dit jaar in het Europapark (Kerk & Zanen) te staan. De kermis wordt op woensdag 20 en donderdag 21 april opgebouwd en gaat draaien van vrijdag 22 t/m woensdag 27 april. Op donderdag 28 april wordt de kermis weer afgebouwd. Omwonenden en ondernemers in de nabije omgeving zijn hierover per brief geïnformeerd.

 • Meld u voor 22 mei 2022 aan voor Gluren bij de Buren

  20 april 2022

  Op zondag 3 juli 2022 wordt het huiskamerfestival Gluren bij de Buren georganiseerd door Cultuurplatform KHABBAZ.

 • Kosteloos afvalinzamelsysteem voor verschillende sectoren!

  20 april 2022

  Stichting Afvalfonds Verpakkingen biedt per 1 januari 2023 een kosteloos inzamelsysteem om plastic verpakkingen en pakjes drinken te scheiden.

 • MKB-Deal ‘Boost Your Digital Business’

  05 april 2022

  Om het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) te stimuleren en te inspireren om aan de slag te gaan met digitalisering, is de MKB-Deal “Boost Your Digital Business” opgezet. Dit is een tweejarig programma om het MKB in Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop digitaal mee te laten groeien naar de toekomst.

 • Woensdag 6 april bijeenkomst voor gastgezinnen Oekraïense vluchtelingen

  01 april 2022

  Op woensdag 6 april organiseert gemeente Alphen aan den Rijn, samen met onder andere Participe, een informatieavond voor alle gastgezinnen in gemeente Alphen aan den Rijn die Oekraïense vluchtelingen in huis hebben. De informatieavond begint om 19.30 uur en is bedoeld om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

 • Lunchroom De Verrassing is weer open

  01 april 2022

  Na een tijdje te zijn dicht geweest, is Lunchroom De Verrassing weer open. Het team, wat onder andere bestaat uit enthousiaste medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, verwelkomt iedereen graag. Lunchroom De Verrassing is een leerwerklocatie van ontwikkelbedrijf Rijnvicus (en Rijnvicus is weer onderdeel van de gemeente). Binnen De Verrassing leidt Rijnvicus mensen verder op zodat zij binnen zes maanden uitstromen naar een reguliere baan. En ze hebben allemaal een ding gemeen: onze passie voor eten, drinken en bovenal mensen!

 • Gemeente gestart met draagvlakmeting BIZ in Boskoopse Centrum

  01 april 2022

  De stichting Centrum Boskoop (SCB) heeft het initiatief genomen voor verlenging van de Bedrijven Investeringszone (BIZ) in het Boskoopse centrum. De komende weken voert de gemeente een draagvlakmeting uit onder de vastgoedeigenaren (van niet-woningen). Wanneer er voldoende stemmen zijn vóór invoering, is het centrum van Boskoop voor vijf jaar weer een BIZ-gebied. Dit maakt het mogelijk om als vastgoedeigenaren collectief te investeren in de aantrekkelijkheid en levendigheid van het Boskoopse Centrum.

 • Terugblik 2021 Rijnvicus

  31 maart 2022

  Rijnvicus, het sociaal ontwikkelbedrijf van Gemeente Alphen aan den Rijn, laat graag zien wat zij het afgelopen jaar hebben gedaan.

 • Energiecoaches ontmoeten elkaar!

  25 maart 2022

  Om energieadviezen gratis en niet commercieel aan te kunnen bieden, werkt Energiek Alphen nauw samen met de gemeente Alphen aan den Rijn. Inmiddels zijn er al 30 energiecoaches opgeleid en hebben zij al zo’n 700 gratis energieadviezen gegeven!

 • Verdere versoepelingen coronamaatregelen

  15 maart 2022

  Het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen, blijft beperkt. Daarom kan verder versoepeld worden. Let wel: corona is niet weg. Respecteer elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar je het zelf niet zou doen.

 • Gemeente Alphen aan den Rijn staat samen met haar inwoners stil bij de oorlog in Oekraïne

  12 maart 2022

  Vandaag stonden veel gemeenten en hun inwoners stil bij de oorlog in Oekraïne. Ook in Alphen aan den Rijn roepen we gezamenlijk op tot een vreedzame oplossing voor het conflict.

 • Subsidieregeling Kunst – en cultuur open voor inspraak tussen 11 maart en 22 april 2022

  11 maart 2022

  Naar aanleiding van de Kunst- en cultuurvisie 2021 – 2030 van Gemeente Alphen aan den Rijn is een subsidieregeling Kunst en Cultuur 2023-2030 opgesteld. In de regeling zijn, aanvullend op de Algemene Subsidieverordening 2020 (ASV), criteria voor toekenning van structurele subsidies voor professionele- en vrijwilligersorganisaties kunst en cultuur opgenomen. Het gaat om culturele subsidies die per boekjaar en, na een besluit van de gemeenteraad, vanaf volgend jaar ook voor vier jaar kunnen worden toegekend.

 • Vervroegd stemmen

  11 maart 2022

  16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Kunt of wilt u niet op 16 maart naar het stemlokaal? U kunt ook vervroegd stemmen. In onze gemeente is op maandag 14 en dinsdag 15 maart al een aantal stemlokalen open.

 • Hoe wordt de WOZ-waarde van uw woning bepaald?

  08 maart 2022

  De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen hard gestegen! De taxateurs bekijken ieder jaar alle verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en bepalen daarmee de WOZ-waarde van uw woning. Dat gebeurt op basis van gebruiksoppervlakte, grondoppervlakte, afwerkingsniveau en taxatieonderdelen (bijvoorbeeld dakkapel, uitbouw, terras/balkon en parkeerplaats). Bij het bepalen van de waarde wordt ook rekening gehouden met het feit dat iedere woning altijd wat onderhoudspunten heeft.

 • Heeft u vragen of twijfelt u over uw WOZ-waarde? Bel ons!

  02 maart 2022

  Eind februari heeft u het aanslagbiljet gemeentebelastingen 2022 ontvangen. Als u vragen heeft of twijfelt over uw WOZ-waarde, neem dan contact op met een van de taxateurs van de Gemeente Alphen aan den Rijn.

 • Lijsttrekkersdebat op maandag 7 maart

  01 maart 2022

  Op maandag 7 maart om 20:00 uur is er een groot televisiedebat in Theater Castellum met alle lijststrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het debat wordt georganiseerd door de gemeente Alphen aan den Rijn en Studio Alphen.

 • Aanslagbiljet gemeentebelastingen ontvangt u eind februari

  23 februari 2022

  Eind februari ontvangt u het aanslagbiljet gemeentebelastingen 2022.

 • Romeinse muntschat ontdekt in Hazerswoude-Rijndijk

  22 februari 2022

  Bij Hazerswoude-Rijndijk is opnieuw een belangrijke vondst gedaan. Half januari is daar, door een detectorzoeker, een muntschat gevonden met 21 zilveren en 1 bronzen munt uit de Romeinse tijd.

 • Plaatsing van eerste Romeinse figuur in Limesjaar

  21 februari 2022

  De voorbereidingen voor de viering van het Limesjaar in ‘Alphen, Wereldstad aan de Limes’ zijn in volle gang. Meer figuren van cortenstaal maken het Romeinse verleden in onze gemeente zichtbaar. U kunt nu meebeslissen over de naam van deze vier nieuwe inwoners.